Mobiliteitsbudget voorbeeld
We geven twee praktische cases om het systeem van het mobiliteitsbudget te verduidelijken.
- Voorbeeld 1:
Steven woont in Ninove, maar pendelt elke dag naar Brussel. Hij neemt zijn duurzame wagen tot aan een park-and-ride aan de rand van de stad (pijler 1), om daarna de laatste kilometers af te leggen met de plooifiets die hij in zijn koffer meevoert (pijler 2).
- Voorbeeld 2:
Malika woont in Wilrijk en werkt vlak bij het station van Leuven. Elke ochtend springt ze op haar elektrische fiets om naar het station van Berchem te trappen (pijler 2). Daar stapt ze op de trein naar Leuven (pijler 2).
Mobiliteitsbudget berekenen
Je mag de drie pijlers naar hartenlust combineren, zolang je maar binnen je budget blijft.
De bedrijfswagen die je inruilt, bepaalt uiteraard de grootte van je mobiliteitsbudget, maar dat is niet de enige factor die een rol speelt. Eigenlijk moet je rekening houden met de volledige jaarlijkse brutokosten die voor de werkgever gepaard gingen met jouw bedrijfswagen. Zo’n ‘total cost of ownership’ (TOC), of de totale kost voor de werkgever, omvat ook andere parameters, zoals onder meer
- de brandstofkosten
- de onderhouds- en herstellingskosten
- de CO2-uitstoot van de wagen
- de fiscale aftrekbaarheid
- tot zelfs het rijgedrag van de bestuurder (in de vorm van eventuele ongevallen en schade op het einde van het contract)
Wie komt ervoor in aanmerking?
Zowel de werknemer als de werkgever moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.
Mobiliteitsbudget Werkgever
Werkgevers moeten al minstens drie jaar ononderbroken bedrijfswagens aanbieden.
Mobiliteitsbudget werknemer
Werknemers moeten bij hun huidige werkgever al minstens drie maanden ononderbroken over een bedrijfswagen beschikken en tijdens de voorbije drie jaar aan een van deze drie scenario’s beantwoord hebben:
- al minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikken
- of gedurende minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikt hebben
- of daarvoor in aanmerking komen of gekomen zijn
Het verschil met de mobiliteitsvergoeding
Het mobiliteitsbudget is niet de enige maatregel die de regering lanceerde. Daarnaast is er nog de mobiliteitsvergoeding of de ‘cash for car’-regeling. Beide systemen hebben heel wat gelijkenissen, maar ook enkele verschillen. Zo is een bedrijfswagen geen optie voor wie met een mobiliteitsvergoeding aan de slag gaat.