mobiliteitsbudget-voordelen-mobiliteitskaart-maes

Mobiliteitsbudget 2020

Vroeger namen veel mensen standaard de wagen om op het werk te geraken, klanten een bezoekje te brengen of zelfs om ’s middags even een broodje te halen. Die tijd ligt onherroepelijk achter ons. De wegen slibben dicht en de auto is allang niet meer altijd de snelste manier om je te verplaatsen. Bovendien neemt het bewustzijn toe dat er nu eenmaal geen ‘planeet B’ is. Het mobiliteitsbudget, dat werkgevers sinds 1 maart 2019 kunnen uitreiken, sluit mooi aan op deze veranderingen. Het laat werknemers namelijk toe om een bepaald budget te verdelen over verschillende soorten vervoersmiddelen – van de elektrische step tot de tram of Uber – en zo efficiënt én duurzaam te pendelen. De MAES Mobility Card, waarmee je probleemloos je busritten betaalt of een elektrische scooter huurt, past perfect in het plaatje. Ontdek hier alles over het mobiliteitsbudget!

 

Hoe werkt het mobiliteitsbudget

Als een werkgever kiest voor de invoering van het mobiliteitsbudget, en als de werknemer ermee instemt (beide partijen hebben de keuzevrijheid), ruilt die laatste zijn of haar bedrijfswagen in voor een som geld die hij kan gebruiken om zich van en naar het werk te verplaatsen. De som kan ingezet worden op drie pijlers:

Pijler 1: een nieuwe bedrijfswagen

De voorwaarde is dat die nieuwe bedrijfswagen minstens zo milieuvriendelijk is als de wagen die je inruilde, en maximaal 105 gram CO2 per kilometer uitstoot (vanaf 2020 daalt die grens tot 95 gram). De nieuwe wagen mag bovendien voor de werkgever niet meer kosten dan diegene die hij vervangt. Hier gelden dezelfde sociale en fiscale regels als bij een klassieke bedrijfswagen.

Pijler 2: duurzame vervoersmiddelen

Hieronder valt een hele waaier aan milieuvriendelijke transportmiddelen zoals een (elektrische) fiets, een monowheel, een speedpedelec, een elektrische step, maar ook het openbaar vervoer (zowel losse tickets voor trein, tram, metro en bus als abonnementen zijn een optie). Ook gedeeld vervoer, zoals een Uber of carpooldiensten, behoren tot de mogelijkheden. Deze oplossingen zijn volledig vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.

Pijler 3: restsaldo in cash

Je hoeft je mobiliteitsbudget niet helemaal op te gebruiken. Wat je overhoudt, kun je op het einde van het jaar in geld laten uitbetalen. Op dat bedrag betaal je wel een belasting van 38,07%.

 

Mobiliteitsbudget voorbeeld

We geven twee praktische cases om het systeem van het mobiliteitsbudget te verduidelijken.

 • Voorbeeld 1:
  Steven woont in Ninove, maar pendelt elke dag naar Brussel. Hij neemt zijn duurzame wagen tot aan een park-and-ride aan de rand van de stad (pijler 1), om daarna de laatste kilometers af te leggen met de plooifiets die hij in zijn koffer meevoert (pijler 2).
 • Voorbeeld 2:
  Malika woont in Wilrijk en werkt vlak bij het station van Leuven. Elke ochtend springt ze op haar elektrische fiets om naar het station van Berchem te trappen (pijler 2). Daar stapt ze op de trein naar Leuven (pijler 2).

 

Mobiliteitsbudget berekenen

Je mag de drie pijlers naar hartenlust combineren, zolang je maar binnen je budget blijft.

De bedrijfswagen die je inruilt, bepaalt uiteraard de grootte van je mobiliteitsbudget, maar dat is niet de enige factor die een rol speelt. Eigenlijk moet je rekening houden met de volledige jaarlijkse brutokosten die voor de werkgever gepaard gingen met jouw bedrijfswagen. Zo’n ‘total cost of ownership’ (TOC), of de totale kost voor de werkgever, omvat ook andere parameters, zoals onder meer

 • de brandstofkosten
 • de onderhouds- en herstellingskosten
 • de CO2-uitstoot van de wagen
 • de fiscale aftrekbaarheid
 • tot zelfs het rijgedrag van de bestuurder (in de vorm van eventuele ongevallen en schade op het einde van het contract)

 

Wie komt ervoor in aanmerking?

Zowel de werknemer als de werkgever moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.

Mobiliteitsbudget Werkgever

Werkgevers moeten al minstens drie jaar ononderbroken bedrijfswagens aanbieden.

Mobiliteitsbudget werknemer

Werknemers moeten bij hun huidige werkgever al minstens drie maanden ononderbroken over een bedrijfswagen beschikken en tijdens de voorbije drie jaar aan een van deze drie scenario’s beantwoord hebben:

  • al minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikken
  • of gedurende minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikt hebben
  • of daarvoor in aanmerking komen of gekomen zijn

 

Het verschil met de mobiliteitsvergoeding

Het mobiliteitsbudget is niet de enige maatregel die de regering lanceerde. Daarnaast is er nog de mobiliteitsvergoeding of de ‘cash for car’-regeling. Beide systemen hebben heel wat gelijkenissen, maar ook enkele verschillen. Zo is een bedrijfswagen geen optie voor wie met een mobiliteitsvergoeding aan de slag gaat. Onze pagina gewijd aan het thema gaat hier nog dieper op in.

Vraag hier je MAES Mobility Card aan

 • Voer een getal tussen 1 en 1000 in.
 • Voer een getal tussen 1 en 10000 in.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Wat kost een MAES Mobility Card?

We verwijzen je graag door naar de tarieven van de MAES Mobility Card.

Hoe snel heb ik mijn MAES Mobility Card

Wanneer we de aanvraag krijgen gaan wij hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Van zodra je een account krijgt moet je zelf nog we de MMC aanvragen. Na deze aanvraag wordt de MMC klaargemaakt en verzonden, dit kan wel tot 2 weken duren.

Help, mijn MAES Mobility Card is verloren of gestolen.

Ben je jouw MAES Mobility Card verloren of is deze gestolen? Geef deze vermissing dan direct door aan de politie en aan de MAES klantendienst. De MAES Mobility Card wordt dan onmiddellijk geblokkeerd. Het is ook mogelijk om online het verlies van je kaart te melden. Log hiervoor in op ‘Mijn MAES’ en klik op ‘verloren’ bij je gegevens en je kaart is direct geblokkeerd. De afdeling “Verloren en gestolen” is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Bel MAES:

+(32) (0)3 889 89 89
Hierna zal direct een nieuwe MAES Mobility Card aangemaakt worden, welke zo snel mogelijk naar jou verstuurd wordt. De pincode van je nieuwe MAES Mobility Card zal niet wijzigen.

Wat zijn de voordelen van een MMC ?

Met een MMC doe je aan volledige kostencontrole omtrent mobiliteit. Alles wordt gecentraliseerd op 1 factuur en hierdoor hoef je geen bonnetjes meer bij te houden ( uitgezonderd restaurantbonnen).  Belgische BTW is op deze manier gemakkelijk terug te vorderen. In een tweede fase kan een mobiliteitskaart gebruikt worden voor budgetten toe te kennen aan werknemers in het kader van cafetariaplan / mobiliteitsbudget en flex plan.

Hoe moet ik een MAES Mobility card aanvragen?

Een MMC aanvragen kan door een mailtje te sturen naar [email protected], wij bezorgen je dan de aanvraagformulieren. Hier kan je alle informatie terugvinden

Wordt mijn kaart GRATIS vervangen bij verlies , diefstal of beschadiging?

Nee. Indien u uw kaart verliest of wordt gestolen dan blokkeert u best de kaart via CARD STOP. Nieuwe kaarten worden afgeleverd tegen de geldende tarieven.

Kan ik met een BTW-nummer uit het buitenland de MAES Mobility Card aanvragen?

Nee , dit kan niet. Wij verwijzen u dan rechtstreeks door naar www.xximo.com

Kan ik mijn pincode aanpassen of de code overnemen van mijn bestaande (MAES) tankkaart ?

U kan uw pincode zelf kiezen bij het aanvragen van de MMC via een Self Service Webapplicatie. Deze code kan en mag dus dezelfde zijn als die  van een MAES tankkaart.

Kan mijn MMC op nummerplaat gezet worden ?

Een MMC is altijd op naam en persoonlijk. Op nummerplaat is niet mogelijk en ze is ook niet overdraagbaar aan derden.

Hoe zit dat met buitenlandse BTW ?

Voor in het buitenland gedane uitgaven ontvang je van ons een factuur met buitenlandse BTW, deze kun je niet in België verrekenen.

Je hebt daar twee opties:

 1. Zelf terugvragen in het betreffende land via Intervat/VatRefund;
 2. Of je kan dit laten doen door onze partner VAT-IT. MAES heeft met hen een gunstig tarief onderhandeld (20% van het BTW bedrag op basis van no cure no pay) om je BTW terug te vragen. Stuur in dat geval een mailtje naar [email protected] en zij nemen contact met je op.

Welke BTW kan ik recupereren ?

Enkel Belgische BTW kan worden teruggevorderd. Wat betreft parking zal alle BTW duidelijk op de factuur staan. Voor straatparkeren is er geen BTW heffing , wel voor parkeren na bareel. Wat betreft recuperatie van BTW op restaurantuitgaven dient u de bonnen wel bij te houden aangezien drank en voeding een apart tarief hebben en deze dus enkel op het restaurantticket worden uitgesplitst.

Kan de kilometerstand ingave uitgezet worden ?

Nee , dit kan niet. Om tijd te besparen kan u wel altijd ‘ 0 (nul) ‘ ingeven bij ingave van de kilometers alvorens het tanken.

Ik ben particulier. Kan ik de kaart ook aanvragen?

Onze tankkaart is er enkel voor houders van BTW- of ondernemingsnummer. Maar via de MAES-app kan je wel makkelijk je bankkaart registreren. Hiermee kan je genieten van onze scherpe prijzen, mobiel tanken en punten sparen!

Kan ik mijn OBU vervangen door de MMC?

Nee , dat kan niet. Je kan met de MMC wel tol betalen in Europa maar voor de kilometerheffing          ( rekeningrijden ) blijft een OBU sowieso nodig.

Waar in Europa kan ik tanken met mijn Maes Mobility Card?

In België kan je met de MAES Mobility Card tanken op al onze eigen stations. Je vindt ze hier. Buiten België kan je in de volgende landen tanken op stations waar ze een VISA kaart accepteren:  Andorra, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Kan de Maes Mobility Card mijn bestaande MAES tankkaart vervangen?

Afhankelijk van individuele behoeften kan dit zeker. Zoek je enkel een tankkaart waarmee je voordelig kan tanken? Dan is de MAES tankkaart de beste optie. Heb je meer mobiliteitsopties nodig? Onthoud dan dat je met de MMC dezelfde condities geniet als met onze MAES tankkaart.

Wat is het verschil tussen een MAES tankkaart en een MAES Mobility Card?

Met een mobiliteitskaart kan je o.a.  Europees tanken, elektrisch laden , tickets voor het openbaar vervoer kopen , parkingkosten betalen (ondergronds en bovengronds ) en meer…. – Kijk ook hier voor meer info.

Hoe kan ik een extra kaart aanvragen?

Dit kun je eenvoudig doen via de online beheermodule van de MAES Mobility Card.

Kan ik vignetten betalen (bvb. Oostenrijk , Zwitserland) met de MMC?

Als de kaarthouder is geautoriseerd voor Parking / Toll en de betalingen fysiek worden gedaan, waarbij de afrekening op de terminal daadwerkelijk plaatsvindt op de code voor “Toll & Bridge fees”, dan kunnen deze Eurovignetten inderdaad worden aangeschaft. Via internet is dit echter niet mogelijk.

Meer tonen

Mobiliteit beheren was nooit zo eenvoudig

Beheer uw mobiliteitsbudget met de MAES Mobility Card.