Ik ga een elektrische en of hybride wagen kopen, wat nu?

Beslissing genomen? Je gaat voor een nieuwe wagen, elektrisch of hybride? Wat nu? Heel het gebeuren is relatief nieuw. Bij een gewone wagen wist je vaak wel waar op te letten. En veel zaken waren niet zo van belang. Je moest misschien even zoeken naar het dichtstbijzijnde MAES station was ?, maar echt zorgen moest je je hiervoor niet maken. Tanken kon je overal. Bij een elektrische wagen komt er toch wat meer bij kijken!

Waar begin je?

Enkele van onderstaande punten zijn vrij voor de hand liggend. Maar het kan altijd helpen ze één voor één af te vinken in je beslissingsproces.

  1. Bepaal je budget: voor elke grote aankoop is het belangrijk dat je op voorhand al je budget bepaalt. Zo voorkom je dat je ogen groter zijn dan je maag. Zoek ook thuis eerst al eens de prijzen op, zo ben je beter voorbereid voor je op het kantoor van de verkoper komt.
  2. Onderzoek verschillende modellen: de wagen moet er niet meteen morgen zijn, neem dus rustig de tijd om de verschillende modellen en merken van elektrische en hybride wagens te onder zoeken. Vergelijk de specifieke kenmerken die voor jou belangrijk zijn, zoals de actieradius, laadproces en de prestaties.
  3. Testrijden: zeker als het je eerste elektrische of hybride wagen is, probeer een testrit aan te vragen. Zo kan je uittesten of de wagen wel naar je verwachtingen is, maar zo kan je ook al eens laden op een publiek laadpunt of thuis. Je kan dan meteen kijken hoe veel of weinig tijd dit in beslag neemt.
  4. Waar en hoe laden: deze is enorm belangrijk, want het is momenteel nog niet zo simpel als bij de gewone wagen op traditionele brandstof. Daarom gaan we even dieper in op dit punt:
Elektrische wagen opladen
MAES tankstation

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te laden met je voertuig:

Het laden van een elektrische wagen is toch wat anders dan tanken met de traditionele wagen. Maar het kan in sommige gevallen zelfs makkelijker zijn!

  1. Oplaadpunten thuis: je kan een oplaadpunt installeren bij jou thuis. Zo kan je makkelijk laden terwijl je gewoon op de sofa ligt! Handig voor wanneer je voor je werk niet al te ver moet of wanneer je ook op je werk kan laden.
  2. Openbare laadpunten: vroeger was dit nog wat zoeken, maar de laadpunten beginnen meer en meer te verschijnen, je kan ze vaak vinden aan winkelcentra, parkeergarages en op de snelwegen.
  3. Fast Charging stations: zeker voor onderweg is het belangrijk dat je snel kan laden. Niemand gaat met plezier een uurtje spenderen op een parking naast de snelweg. Daarom zijn enkele openbare oplaadpunten uitgerust met de Fast Charging technologie, waardoor je sneller terug de baan op kan. Ook zijn we bij MAES zijn we bezig met een 100-tal ultrasnelle laders te plaatsen.

Kijk dus zeker ook na, hoe en waar je wil laden. Als je thuis en op je werk de mogelijkheid hebt, dan zit je vaak al goed. Maar ben je steeds op de baan, dan is het ook handig om te kijken of op je vaste route een fast-charging station staat. Zoek ook even naar een handige manier, bijvoorbeeld een app, waarbij je snel een locatie kan vinden in nood! Ook al handig om te kijken, hoe je gaat elektrisch laden. De MAES Hybrid Card kan hierbij een handig hulpmiddel zijn ?.

Vraag hier je MAES Hybrid Card aan!

Vraag hier je MAES Hybrid Card aan!

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of probleem met één van de ultrasnelle laadpalen van MAES/Sparki?

Bij vragen of problemen kan je ook best onze partner Sparki rechtstreeks contacteren via 078 486 660 of hello@sparki.Be

Wat is het bereik van een elektrische auto?

Het bereik van een elektrische auto hangt af van de capaciteit van de batterij en het verbruik van de auto. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een bereik van 200 tot 300 kilometer.

Hoe snel kan ik mijn elektrische auto opladen?

Dit hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en de capaciteit van de batterij van de auto. Snellaadstations kunnen doorgaans een elektrische auto in 30 tot 45 minuten volledig opladen, terwijl normale laadpunten enkele uren nodig hebben.

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

AC laden maakt gebruik van wisselstroom om de batterijen van een elektrische auto op te laden, terwijl DC laden gelijkstroom gebruikt. DC laden is doorgaans sneller dan AC laden.

Welke soorten oplaadkabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten oplaadkabels, waaronder Type 1 en Type 2 kabels, die AC laden mogelijk maken, en CCS en CHAdeMO kabels, die DC laden mogelijk maken.

Wat zijn de verschillende soorten oplaadpunten?

Er zijn verschillende soorten oplaadpunten, waaronder laadpalen, snellaadstations, wallboxen en stopcontacten.

Your compare list

Compare
Alles verwijderen
VERGELIJK
0