Ik ga een elektrische en of hybride wagen kopen, wat nu?

Beslissing genomen? Je gaat voor een nieuwe wagen, elektrisch of hybride? Wat nu? Heel het gebeuren is relatief nieuw. Bij een gewone wagen wist je vaak wel waar op te letten. En veel zaken waren niet zo van belang. Je moest misschien even zoeken naar het dichtstbijzijnde MAES station was 😉, maar echt zorgen moest je je hiervoor niet maken. Tanken kon je overal. Bij een elektrische wagen komt er toch wat meer bij kijken!

Waar begin je?

Enkele van onderstaande punten zijn vrij voor de hand liggend. Maar het kan altijd helpen ze één voor één af te vinken in je beslissingsproces.

  1. Bepaal je budget: voor elke grote aankoop is het belangrijk dat je op voorhand al je budget bepaalt. Zo voorkom je dat je ogen groter zijn dan je maag. Zoek ook thuis eerst al eens de prijzen op, zo ben je beter voorbereid voor je op het kantoor van de verkoper komt.
  2. Onderzoek verschillende modellen: de wagen moet er niet meteen morgen zijn, neem dus rustig de tijd om de verschillende modellen en merken van elektrische en hybride wagens te onder zoeken. Vergelijk de specifieke kenmerken die voor jou belangrijk zijn, zoals de actieradius, laadproces en de prestaties.
  3. Testrijden: zeker als het je eerste elektrische of hybride wagen is, probeer een testrit aan te vragen. Zo kan je uittesten of de wagen wel naar je verwachtingen is, maar zo kan je ook al eens laden op een publiek laadpunt of thuis. Je kan dan meteen kijken hoe veel of weinig tijd dit in beslag neemt.
  4. Waar en hoe laden: deze is enorm belangrijk, want het is momenteel nog niet zo simpel als bij de gewone wagen op traditionele brandstof. Daarom gaan we even dieper in op dit punt:

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te laden met je voertuig:

Het laden van een elektrische wagen is toch wat anders dan tanken met de traditionele wagen. Maar het kan in sommige gevallen zelfs makkelijker zijn!

  1. Oplaadpunten thuis: je kan een oplaadpunt installeren bij jou thuis. Zo kan je makkelijk laden terwijl je gewoon op de sofa ligt! Handig voor wanneer je voor je werk niet al te ver moet of wanneer je ook op je werk kan laden.
  2. Openbare laadpunten: vroeger was dit nog wat zoeken, maar de laadpunten beginnen meer en meer te verschijnen, je kan ze vaak vinden aan winkelcentra, parkeergarages en op de snelwegen.
  3. Fast Charging stations: zeker voor onderweg is het belangrijk dat je snel kan laden. Niemand gaat met plezier een uurtje spenderen op een parking naast de snelweg. Daarom zijn enkele openbare oplaadpunten uitgerust met de Fast Charging technologie, waardoor je sneller terug de baan op kan. Ook bij MAES zijn we bezig met een 100-tal ultrasnelle laders te plaatsen.

Kijk dus zeker ook na, hoe en waar je wil laden. Als je thuis en op je werk de mogelijkheid hebt, dan zit je vaak al goed. Maar ben je steeds op de baan, dan is het ook handig om te kijken of op je vaste route een fast-charging station staat. Zoek ook even naar een handige manier, bijvoorbeeld een app, waarbij je snel een locatie kan vinden in nood! Ook al handig om te kijken, hoe je gaat elektrisch laden. De MAES Hybrid Card kan hierbij een handig hulpmiddel zijn 😉.

MAES Hybrid Card

Niet alleen kan je bij MAES terecht voor de ultrasnelle laders. Of je nu een volledig elektrische wagen hebt of een hybride wagen, onze MAES Hybrid Card kan je voor beide gebruiken. Het combineert de positieve punten van de gewone tankkaarten met een optie waarbij je ook elektrisch kan laden.

ik vraag mijn Hybrid card aan

Al de nuttige informatie over elektrisch laden met MAES kan je hieronder terugvinden.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of probleem met één van de ultrasnelle laadpalen van MAES/Sparki?

Bij vragen of problemen kan je ook best onze partner Sparki rechtstreeks contacteren via 078 486 660 of [email protected]

Wat is het verschil tussen publieke en private oplaadpunten?

Publieke oplaadpunten zijn eigendom van een openbare instantie of een commerciële exploitant en zijn meestal gelegen op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen langs de weg, parkeergarages, winkelcentra, enzovoort. Private oplaadpunten zijn eigendom van particulieren of bedrijven en zijn geïnstalleerd op privéterreinen, zoals een oprit of garage. Publieke oplaadpunten zijn vaak toegankelijk voor iedereen, terwijl private oplaadpunten alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar van het oplaadpunt en zijn of haar gasten.

Hoe kan ik zien hoe vol de batterij van mijn elektrische auto is?

De meeste elektrische auto’s hebben een dashboarddisplay waarop de laadstatus van de batterij wordt weergegeven. Dit kan worden uitgedrukt als een percentage of als het aantal kilometers dat nog kan worden afgelegd met de resterende lading. Sommige auto’s hebben ook een mobiele app waarmee de laadstatus van de batterij op afstand kan worden gecontroleerd.

Hoeveel vermogen heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden?

Het vermogen dat nodig is om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid van het oplaadpunt. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de batterij en hoe sneller de laadsnelheid, des te hoger het benodigde vermogen. Een gemiddelde elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 60 kWh en kan met een laadsnelheid van 7,4 kW in ongeveer 8 uur worden opgeladen van 0 naar 100%. Voor snellere laadsnelheden, bijvoorbeeld bij een snellaadstation, is een hoger vermogen nodig.

Kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

Ja, de meeste elektrische auto’s kunnen thuis worden opgeladen met behulp van een laadpaal of een gewoon stopcontact.

Is het veilig om een elektrische auto op te laden?

Ja, het is veilig om een elektrische auto op te laden. Elektrische auto’s zijn ontworpen om veilig te zijn tijdens het opladen, en de meeste oplaadpunten hebben beveiligingsmechanismen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Dit hangt af van de prijs van de stroom en het vermogen van het oplaadpunt. Over het algemeen is het opladen van een elektrische auto goedkoper dan tanken met benzine of diesel.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen terwijl ik aan het rijden ben?

Op dit moment is het niet mogelijk om een elektrisch voertuig op te laden terwijl je aan het rijden bent, omdat de technologie voor draadloos opladen nog in ontwikkeling is.

Hoe betaal ik voor het opladen van mijn elektrische voertuig?

Dit hangt af van de oplaadinfrastructuur en de betaalwijze die is ingesteld. Je kan bijvoorbeeld betalen met een laadpas (zoals de handige MAES Hybrid card), via een app of via een creditcard

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Je kunt je elektrische auto opladen op openbare laadpunten, bij snellaadstations, thuis of op het werk.

Wat is het bereik van een elektrische auto?

Het bereik van een elektrische auto hangt af van de capaciteit van de batterij en het verbruik van de auto. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een bereik van 200 tot 300 kilometer.

Is elektrisch rijden duur?

Hoe snel kan ik mijn elektrische auto opladen?

Dit hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en de capaciteit van de batterij van de auto. Snellaadstations kunnen doorgaans een elektrische auto in 30 tot 45 minuten volledig opladen, terwijl normale laadpunten enkele uren nodig hebben.

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

AC laden maakt gebruik van wisselstroom om de batterijen van een elektrische auto op te laden, terwijl DC laden gelijkstroom gebruikt. DC laden is doorgaans sneller dan AC laden.

Welke soorten oplaadkabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten oplaadkabels, waaronder Type 1 en Type 2 kabels, die AC laden mogelijk maken, en CCS en CHAdeMO kabels, die DC laden mogelijk maken.

Wat zijn de verschillende soorten oplaadpunten?

Er zijn verschillende soorten oplaadpunten, waaronder laadpalen, snellaadstations, wallboxen en stopcontacten.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen met een gewoon stopcontact?

Ja, je kunt je elektrische voertuig opladen via een gewoon stopcontact, maar het opladen zal langzamer verlopen dan bij een speciale laadpaal.

Hoelang duurt het om een elektrisch voertuig op te laden?

Dit hangt af van de grootte van de batterij en het type oplader dat je gebruikt. Over het algemeen kan het opladen van een elektrisch voertuig enkele uren tot enkele tientallen minuten duren, afhankelijk van het laadvermogen en de grootte van de batterij.

Hoe laad ik mijn elektrische voertuig op?

Je kunt je elektrische voertuig opladen via een laadpaal of via een stopcontact bij je thuis. Het type oplader dat je nodig hebt, hangt af van het model van je auto en de stroombehoefte ervan.

Wat is elektrisch laden?

Elektrisch laden is het proces van het opladen van de batterijen van een elektrische auto met behulp van een oplaadpunt. Dit kan thuis, op het werk of op openbare oplaadpunten gebeuren.

Wanneer komen de laadtransacties op de factuur?

Je bent van ons gewend dat alle tankbeurten van de maand op facturen 2x per maand terecht komen. Het verwerken van laadbeurten gebeurt helaas met een maand vertraging. Dit heeft te maken met de huidige manier van werken door de exploitanten van laadpalen, hier hebben wij geen invloed op. De laadtransacties van de vorige maand mag je niet deze, maar volgende maand verwachten (let op: dit is 2x in de maand vanaf nu!)

Ik heb al gewone MAES tankkaarten, hoe bestel ik best een Hybrid Card?

Je kan dan best even een mailtje sturen naar de tankkaartendienst en daar geef je in hoeveel Hybrid Cards je wenst.

Waar kan ik overal opladen met de laadpas elektrische auto?

Het netwerk van publieke laadpunten groeit elke dag gestaag verder over héél Europa. Deze laadpunten zijn al vindbaar in de meeste navigaties, maar hier kan je een overzicht krijgen van al de locaties in Vlaanderen en hier voor de rest van Europa. Zo zie je makkelijk met één oogopslag het uitstekende netwerk waarvan je met de MAES Hybrid Card kan van genieten.

Hangt er een vaste kost aan de Hybrid Card?

Voor maar 1 euro per maand en een vaste transactiekost van 0.5o euro krijg je naast de gewone tankkaart eigenschappen ook het hele elektrische netwerk van Blue Corner erbij.

Kan ik met de Hybrid Card ook gewoon tanken aan de pomp?

Met je MAES Hybrid Card geniet je niet enkel van de oplaadpunten, maar ook van alle vertrouwde eigenschappen van je gewone MAES tankkaart. Zo kan je ook steeds terecht op alle tankstations van ons uitstekend netwerk van 1700 locaties over de Benelux.

Ik heb een Tesla, kan ik ook gebruik maken van de MAES Hybrid Card?

Ja, hoewel het netwerk van Tesla laadpalen (nog) niet is aangesloten op het grote Europese interoperabiliteitsnetwerk waar wij met onze Hybrid Card deel van uitmaken, kan je wel gewoon met je Tesla zonder problemen laden op niet-Tesla laadpalen met onze Hybrid Card.

Meer tonen

Ontdek de MAES Hybrid Card hier

MAES Hybrid Card: de laadpas voor elektrisch laden.