AdBlue - Optispray

Naast AdBlue® kan je bij ons ook terecht voor AdBlue® OptisprayOptispray is een product voor dieselmotoren waarbij sprake is van een lage gemiddelde belasting van de motor, rijgedrag met veel “stoppen-en-weer-optrekken” en een hoge mate van stationair draaien. Ook is het voor motoren van sommige merken met een lagere uitlaatgastemperatuur beter om OptiSpray in plaats van AdBlue® te gebruiken

Wat is Optispray?

OptiSpray (Air1) is de gewone AdBlue® met een toevoeging, speciaal gemaakt voor motoren die niet voldoende op temperatuur komen. Deze lage temperatuur kan er voor zorgen dat er verstoppingen optreden in de leidingen en uitlaatsystemen.

Zo’n verstopping kan er komen bij voertuigen die vaak stationair draaien met weinig hoge belasting, motoren die soms maar kort worden ingezet, denk daarbij vooral aan tractoren, kranen, graafmachines, vuilniswagen, stadsbussen,…

Wat doet OptiSpray?

Wanneer de AdBlue® in het uitlaatsysteem wordt gespoten is er een bepaalde temperatuur nodig om de hydrolyse (omzetting van schadelijke gassen naar onschadelijke gassen) te laten doorgaan. Bij te lage temperaturen kan de AdBlue® minder goed worden verwerkt waardoor de AdBlue® gaat kristalliseren, deze kristallisatie zorgt voor de verstopping.

Als in het uitlaatsysteem OptiSpray wordt ingespoten, vormt deze een veel fijnere spray dan AdBlue®. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte nodig is om het overtollige water uit de spray te verdampen, waardoor er meer warmte beschikbaar is voor de hydrolyse.

Wanneer moet ik het gebruik van OptiSpray overwegen?

  • Op advies van de truckfabrikant
  • Wanneer het indicatielampje van SCR-tegendruk op het dashboard knippert
  • Wanneer je merkt dat er een verminderde motorkoppeling is
  • Wanneer je moeilijkheden opmerkt bij het starten van de motor
  • Een motor kan door verscheidene redenen problemen geven, dus raadpleeg best even je garagist.

Wanneer je alle waarschuwingssignalen blijft negeren zal het voertuig uiteindelijk blokkeren en dienen er reparaties plaats te vinden.

OptiSpray als preventiemaatregel

OptiSpray werkt pas nadat het systeem is schoongemaakt of vervangen. Het product vormt in de eerste plaats een preventiemaatregel om die verstopping in de toekomst te vermijden.

Interesse? Contacteer ons voor meer informatie!

Bestel hier je AdBlue met Optispray

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Wat is AdBlue®?

AdBlue® is een vloeibare oplossing die bestaat uit gedemineraliseerd water en ureum. Deze vloeistof wordt gebruikt als aanvulling op dieselvoertuigen om ‘schoner’ te rijden. De giftige uitlaatgassen worden omgevormd tot water en stikstof. Op die manier kan je soms toch toegang krijgen tot lage emissiezones. Een voorwaarde is wel dat het voertuig voorzien is van een uitlaatgas katalysator met SCR-techniek.

AdBlue® wordt in een afzonderlijke tank meegevoerd en kan je zelf bijvullen of door je lokale garagist.

Waar kan ik overal AdBlue® vinden op de tankstations?

AdBlue® kan je bij ons op een aantal stations verkrijgen. Via onze stationfinder kan je makkelijk selecteren op product, zo ook op AdBlue® voor personenwagens & voor vrachtwagens

Kan ik AdBlue® verkrijgen in de shop?

In onze shops kan je steeds terecht voor AdBlue® in busjes. Maar een aantal van onze stations hebben dit ook gewoon aan de pomp. Kijk even op onze stationfinder voor de locaties.

Kan ik AdBlue® in bulk bestellen en afhalen of laten leveren?

Ja, bij MAES kan je terecht voor verscheidene opties om je AdBlue® te bestellen en af te halen, neem hier een kijkje voor meer info!

Kan ik overal waar er AdBlue® is tanken met de personenwagen?

Nee, op sommige stations is er enkel AdBlue® voor vrachtwagens beschikbaar. Ga even via onze stationfinder en selecteer daar AdBlue voor personenwagens of vrachtwagens om je gewenste product te vinden.