MAES tolheffing

Kilometerheffing voor vrachtwagens in België

Vanaf 01 april 2016 moet iedere vrachtwagen die op het Belgische grondgebied rondrijdt voorzien zijn van een On Board Unit (OBU). De OBU is enkel vereist wanneer het motorvoertuig een MTM (Maximale Toegestane Massa) heeft van meer dan 3.5 ton. Vanaf 01 januari 2018 is hier ook de extra voertuigcategorie N1 met carrosseriecode BC van 3.5 ton of minder bij gekomen.

De tol wordt geheven op autosnelwegen, maar ook op een aantal regionale en gemeentelijke wegen. De OBU moet altijd aan staan van zodra je je in België begeeft d.w.z.: ook als je je niet op een tolweg begeeft. De tol wordt geregeld door het bedrijf Satellic in opdracht van Viapass.

Sinds januari 2018 kan het OBU toestel ook gebruikt worden voor de Liefkenshoektunnel. Meer info kan je hieronder terugvinden.

Wat kan MAES voor je betekenen in het hele tolverhaal.

Als erkend partner van Satellic zijn wij je eerste aanspreekpunt.

 • Wij maken je wegwijs in het tolsysteem
 • Wij geven antwoord op al je vragen
 • Wij nemen de volledige administratieve last over

Dat wil zeggen:

 • Wij registreren je bedrijf en je wagens via het portaal van Satellic
 • Wij kunnen de OBU’s bestellen, Satellic vraagt hier altijd een waarborg van 135 euro per toestel voor. We sturen de betalingsgegevens hiervan door
 • Wij kunnen de OBU’s en de wagens koppelen en ontkoppelen in het systeem
 • Wij nemen de betalingsgarantie over
 • Wij zullen per Sepa, de verschuldigde bedragen innen om de 14 dagen

In tegenstelling tot vele andere aanbieders van deze service is en blijft onze service gratis. 

Wat moet je doen om van deze gratis service te genieten?

 • Je zou onderstaande documenten ( Machtiging & SEPA- mandaat ) moeten invullen en aan ons bezorgen
 • Je zou een kopie van de documenten van de wagen moeten doorsturen naar ons ( kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs & identificatieverslag of technische fiche )

Werking van het systeem

De OBU detecteert via satellietsignaal waar het voertuig zich bevindt en welke route het volgt. Het systeem past dan het tarief toe dat op dat wegtype van toepassing is. De OBU berekent de te betalen tol, deze is afhankelijk van de maximum toegelaten massa, de emissieklasse en het type weg.

Alles kan je gemakkelijk volgen via het portaal van Satellic, de Road User Portal, daar kan je een overzicht krijgen het te betalen bedrag, als ook van waar de wagen heeft gereden. Hierop kan je ook je facturen terugvinden. Van ons krijg je dan om de 2 weken een mail met het te betalen bedrag ter info en dan bieden we dit aan je bank aan via domiciliëring.

Het toestel kan je vast laten installeren of kan je gewoon insteken in het contact van de aansteker.

Privacy

Alle gegevens die getransfereerd worden zijn versleuteld. Dit verzekert de privacy van de gebruiker op elk moment. Je kan altijd nazien hoeveel kilometers er werden gereden. Ook kan je gemakkelijk je account laten verwijderen bij Satellic eens je het OBU toestel niet meer nodig hebt.

Liefkenshoektunnel

 Vanaf dit jaar kan je je OBU toestel ook gebruiken voor de Liefkenshoektunnel. Jouw OBU kan je (laten) activeren om zonder oponthoud de tolpoorten voorbij te rijden. Je kan dan ook genieten van het laagste toltarief!

Bij aankomst registreert een antenne automatisch uw OBU waarna de slagboom opengaat, het light op groen springt en je de weg kan vervolgen. Je hoeft dus niet meer te zoeken naar je kaart of zelfs halt te houden aan de tolpoort. De afrekening van de tol zal dan op dezelfde wijze als de kilometerheffing gebeuren. Nadien kan je dan ook de factuur downloaden via de Road User Portal van Satellic. Voor meer info kan je altijd hier terecht of op de website van de Liefkenshoektunnel voor meer info over de tarieven.

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik een OBU nodig voor mijn wagen?

Een On Board Unit heb je nodig van zodra je een vrachtwagen hebt met een Maximum Toegelaten Massa van meer dan 3.5 ton. Of Opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC (ongeacht hun gewicht)

Hoe moet ik de tolheffing aanvragen?

De tolheffing aanvragen kan je best via mail  doen. De nodige documentjes kan je hier boven terugvinden op deze pagina.

Hoe moet ik een OBU bestellen?

Een OBU kan je bestellen via je account of je kan er één afhalen op een servicepunt.

 • Via de account kan je makkelijk zelf je OBU bestellen of je kan ons hiervoor contacteren. Zelf doe je dit door te drukken op “bestel een OBU”, belangrijk is dat je bij het volgende scherm kiest voor “bestel meerdere OBU’s” ookal heb je maar één toestel nodig. Dit laat de optie vallen om je wagen eerst te registreren. Dat kan je makkelijk daarna nog doen. Je kan ook gewoon ons contacteren en dan brengen wij dit voor jou in orde. Belangrijk om te weten is dat we de OBU aanvragen en de bestelling pas geplaatst is na betaling van de OBU en dat de OBU verzonden wordt naar het adres in je account. De levertijd is ongeveer 3-4 werkdagen na betaling
 • Je kan ook terecht op een servicepunt, dit zijn automaten verspreid over heel België waar je makkelijk terecht kan om meteen een OBU toestel er uit te halen. Je hebt hier dan wel je logingegevens voor nodig alsook de documenten van de wagen (kentekenbewijs & identificatieverslag) en daarnaast ook nog een betaalmiddel voor de €135 (Cash, VISA & Bankkaart).
 • Als laatste kan je ook steeds op het hoofdkantoor van MAES terecht, maar hiervoor neem je best eerst even contact op. Dan kunnen wij alles klaarmaken waardoor je het toestel gewoon kan komen ophalen en geen extra tijd verliest. Deze dienst is wel enkel voor klanten beschikbaar.

Hoeveel bedraagt de OBU waarborg en krijg ik deze terug?

Voor de OBU moet je een waarborg betalen van €135. Dit bedrag krijg je bij correct inleveren van een OBU integraal terug. Hierbij moeten wel alle kabels, fiche & zuignappen bij de inlevering zitten en moet ook alle lijm/sitckers ervan verwijderd zijn. Indien je nog een OBU hebt van 2016 krijg je nog heel de waarborg terug met enkel het OBU toestel. Toen waren deze regels nog niet van tel.

Indien je een OBU toestel naar Satellic opstuurt of deze laat ophalen ga je de waarborg vrij snel terugkrijgen. Satellic zelf geeft aan dat dit binnen de 30 dagen zal gebeuren, maar vaak is dit al vele sneller. Indien je deze bij MAES binnenbrengt kan dit soms iets langer duren, dit omdat ze de toestellen bij ons 1 x per maand komen ophalen en dan pas de waarborg terugstorten aan hetzelfde tijdschema. Let wel op dat verzenden via de post, de kost voor jullie is en ook bij ophalen dit enkel gratis is bij een defect toestel.

Wanneer moet ik mijn OBU toestel opzetten?

Een OBU moet je steeds laten aanstaan als je aan het rijden bent, ook al rij je op wegen waar de kilometerheffing niet van tel is. Op de kleinere wegen moet je niet betalen, maar kan wel controle staan.

Kan ik een OBU bestellen met mijn MAES tankkaart?

Nee, de betalingen kunnen via ons lopen als zakenpartner. Maar niet via onze tankkaart. Ook de waarborg kan niet via onze tankkaart worden betaald.

Is de tolheffing via MAES zonder extra kosten?

De tolheffing bieden we als extra dienst voor onze klanten gratis aan. Dat wil dus zeggen dat je gewoon moet betalen wat je hebt gereden, zonder extra kost.

Kan ik gebruik maken van de Liefkenshoektunnel met mijn OBU?

Indien je kiest voor een samenwerking met MAES als zakenpartner voor de tolheffing kan je ook gebruik maken van de Liefkenshoektunnel met je OBU. Dit aan het laagste tarief! De betalingen & facturatie loopt zoals de gewone tolheffing. Deze komt dus ook via domiciliëring en de facturen kan je op je account vinden.

Waarom moet ik een zakenpartner hebben voor de tolheffing?

Satellic werkt zelf niet via domiciliëring. Daarom kiezen zij voor de optie van zakenpartners. Via domicilëring heb je de last niet om telkens een bedrag op het toestel te zetten of dit op je VISA kaart te zetten. Na elke 2 weken krijg je gewoon via domiciliëring het bedrag aangeboden en werkt alles automatisch, geen extra zorgen meer. Belangrijk om te weten is dat onze service gratis is, dus het loopt automatisch en je bent geen extra kost kwijt! Handig toch!

Welke documenten zijn er allemaal nodig voor een OBU aanvraag

De machtiging is steeds nodig, deze kan je hier vinden. Daarnaast is voor niet klanten ook het SEPA mandaat nodig. Daarna ga je ofwel de wagen zelf registreren of wij kunnen dit voor u doen. In dat geval hebben we ook het kentekenbewijs & identificatieverslag nodig.

Hoe moet ik een OBU inleveren?

Een OBU binnenbrengen bij Satellic kan op 3 manieren, vergeet zeker niet de kabels, aansluitfiche & zuignappen mee in de doos te steken.

 • Laten ophalen door Satellic: Je kan deze laten ophalen door Satellic tegen een gunstig ophaaltarief, bij een defect toestel is dit zelfs gratis. Hiervoor ga je naar “mijn voertuigen & OBU’s” en druk je op de OBU serienummer “00041000*” daarna druk je op “teruggave OBU” en je kiest voor deze optie. Je krijgt daarna een verzendlabel met alle informatie op.
 • Opsturen via de post naar Satellic: Je kan deze ook verzenden via de post, de verzendkosten zijn wel voor jullie. Hiervoor ga je naar “mijn voertuigen & OBU’s” en druk je op de OBU serienummer “00041000*” daarna druk je op “teruggave OBU” en je kiest voor deze optie. Je krijgt daarna een verzendlabel met alle informatie op.
 • Afgeven op het hoofdkantoor van MAES of op een bemand tankstation. Hier kan je een lijst vinden van al onze shops. Je geeft de OBU af in een doos met jullie naam erop en geeft even mee dat deze naar het hoofdkantoor moet worden meegegeven. Bij ons komt Satellic één keer in de maand de toestellen ophalen, daarna storten zij de waarborg terug.

Wanneer komen de betalingen van de tolheffing?

De betalingen via MAES gebeuren steeds via domiciliëring en dit 2 x per maand. Je krijgt steeds van Satellic een mailtje dat je facturen beschikbaar zijn, daarnaast krijg je van ons nog eens een mailtje met het totaal bedrag dat we gaan aanbieden bij je bank. 2 dagen later bieden we dit bedrag dan ook aan.

Hoe kan ik mijn facturen bekomen van Satellic?

Van Satellic uit krijgen wij de facturen niet doorgestuurd, hiervoor dien je dus steeds naar je Satellic account te gaan. Daar kan je onder het tabblad “mijn facturen” al het gewenste terugvinden.

Kan ik enkel via het Satellic systeem werken via MAES?

Gezien MAES zakenpartner is van Satellic kan je via ons enkel met hun systemen werken

Kan ik met mijn OBU toestel ook naar het buitenland?

MAES is een zakenpartner van Satellic, zij verzorgen de tolheffing voor België en ook enkel voor België. Met hun OBU systemen kan je momenteel nog niet rijden in het buitenland.

Meer tonen

Heb je vragen over dit product of wil je een bestelling plaatsen?

Neem contact met ons op!