Elektrisch laden met MAES

Elektrisch laden blijft groeien aan populariteit, maar het is voor velen nog steeds een vrij nieuw begrip. Zeker als je zelf voor de beslissing staat om je eerste elektrische of hybride wagen aan te schaffen. Daarom willen we bij MAES alle relevante en nuttige informatie bundelen zodat je meteen een antwoord krijgt op al jouw vragen op één locatie.

ik vraag mijn Hybrid card aan

Elektrisch laden MAES

Ontdek hieronder alles over elektrisch laden

Ultrasnelle laadpalen op het MAES netwerk

MAES is, samen met onze partner Sparki, bezig om minimaal 100 ultrasnelle laadpalen te plaatsen op onze locaties. Hiermee zou je binnen de 10 a 20 minuten genoeg kunnen laden om vlot weer enkele honderden kilometers te rijden. 
Lees er hier meer over…

Waarom kiezen voor een hybride wagen

Ben je op zoek naar een nieuwe wagen maar nog niet overtuigd of je de stap naar elektrische of hybride wagen al zou nemen? Dan kan je hier alle voor- maar ook nadelen terugvinden. Zo krijg je meteen een duidelijk zicht.  
Lees er hier meer over…

Is elektrisch rijden duur?

Wat gaat me de stap naar een elektrische wagen juist kosten? Is deze duur in aankoop en onderhoud? En kan ik best thuis laden of valt de kost bij een publieke laadpaal met laadkaart nog wel mee?
Lees er hier meer over…

Kies je best elektrisch, hybride of toch traditioneel?

Wat is juist het verschil tussen de drie types. Welke wagen past het best bij mij. Wat is het duurste? Op al deze vragen krijg je hier een duidelijk en overzichtelijk antwoord.
Lees er hier meer over…

Ik ga een elektrische en of hybride wagen kopen, wat nu?

Beslissing gevallen! Je gaat voor een elektrische of hybride wagen. Welk zijn de puntjes waarop ik moet letten?
Ontdek ze hier. 

Kan ik zo maar overal laden met mijn elektrische wagen?

Kan ik met mijn hybride of elektrische wagen zo maar laden aan elk laadpunt? Laad ik toch best thuis of op het werk? Moet ik een laadpas hebben en welke is voor mij dan het beste?  
Lees er hier meer over…

Ik wil graag een oplaadpunt thuis plaatsen. Hoe begin ik hieraan?

Je kan je Elektrische en hybride wagen makkelijk thuis opladen. Je kan hiervoor kiezen om deze op te laden aan het stopcontact of via laadpunt.
Lees er hier meer over…

Kan ik thuis eventueel een publiek laadpunt plaatsen?

Het is eventueel mogelijk om van jouw privé laadpunt een publiek laadpunt te maken.
Lees er hier meer over…

Elektrisch laden

Bij MAES kan je terecht voor al jouw vragen rond elektrisch laden. Niet alleen heb je een groot verschil tussen het type wagens, maar ook in de manieren waarop je kan elektrisch laden. Het verschil zit niet alleen in de prijs maar ook bijvoorbeeld de snelheid van het laden en beschikbaarheid van de laadpunten. Bij MAES proberen we je een duidelijk en eerlijk overzicht te geven van de voor- en nadelen van elektrisch laden. Kies je voor de elektrische of hybride wagen? Dan kan de MAES Hybrid Card wel jouw ideale partner zijn, ontdek de kaart hier. 

 

Al de nuttige informatie over elektrisch laden met MAES kan je hieronder terugvinden.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen publieke en private oplaadpunten?

Publieke oplaadpunten zijn eigendom van een openbare instantie of een commerciële exploitant en zijn meestal gelegen op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen langs de weg, parkeergarages, winkelcentra, enzovoort. Private oplaadpunten zijn eigendom van particulieren of bedrijven en zijn geïnstalleerd op privéterreinen, zoals een oprit of garage. Publieke oplaadpunten zijn vaak toegankelijk voor iedereen, terwijl private oplaadpunten alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar van het oplaadpunt en zijn of haar gasten.

Hoe kan ik zien hoe vol de batterij van mijn elektrische auto is?

De meeste elektrische auto’s hebben een dashboarddisplay waarop de laadstatus van de batterij wordt weergegeven. Dit kan worden uitgedrukt als een percentage of als het aantal kilometers dat nog kan worden afgelegd met de resterende lading. Sommige auto’s hebben ook een mobiele app waarmee de laadstatus van de batterij op afstand kan worden gecontroleerd.

Hoeveel vermogen heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden?

Het vermogen dat nodig is om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid van het oplaadpunt. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de batterij en hoe sneller de laadsnelheid, des te hoger het benodigde vermogen. Een gemiddelde elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 60 kWh en kan met een laadsnelheid van 7,4 kW in ongeveer 8 uur worden opgeladen van 0 naar 100%. Voor snellere laadsnelheden, bijvoorbeeld bij een snellaadstation, is een hoger vermogen nodig.

Kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

Ja, de meeste elektrische auto’s kunnen thuis worden opgeladen met behulp van een laadpaal of een gewoon stopcontact.

Is het veilig om een elektrische auto op te laden?

Ja, het is veilig om een elektrische auto op te laden. Elektrische auto’s zijn ontworpen om veilig te zijn tijdens het opladen, en de meeste oplaadpunten hebben beveiligingsmechanismen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Dit hangt af van de prijs van de stroom en het vermogen van het oplaadpunt. Over het algemeen is het opladen van een elektrische auto goedkoper dan tanken met benzine of diesel.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen terwijl ik aan het rijden ben?

Op dit moment is het niet mogelijk om een elektrisch voertuig op te laden terwijl je aan het rijden bent, omdat de technologie voor draadloos opladen nog in ontwikkeling is.

Hoe betaal ik voor het opladen van mijn elektrische voertuig?

Dit hangt af van de oplaadinfrastructuur en de betaalwijze die is ingesteld. Je kan bijvoorbeeld betalen met een laadpas (zoals de handige MAES Hybrid card), via een app of via een creditcard

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Je kunt je elektrische auto opladen op openbare laadpunten, bij snellaadstations, thuis of op het werk.

Wat is het bereik van een elektrische auto?

Het bereik van een elektrische auto hangt af van de capaciteit van de batterij en het verbruik van de auto. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een bereik van 200 tot 300 kilometer.

Is elektrisch rijden duur?

Hoe snel kan ik mijn elektrische auto opladen?

Dit hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en de capaciteit van de batterij van de auto. Snellaadstations kunnen doorgaans een elektrische auto in 30 tot 45 minuten volledig opladen, terwijl normale laadpunten enkele uren nodig hebben.

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

AC laden maakt gebruik van wisselstroom om de batterijen van een elektrische auto op te laden, terwijl DC laden gelijkstroom gebruikt. DC laden is doorgaans sneller dan AC laden.

Welke soorten oplaadkabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten oplaadkabels, waaronder Type 1 en Type 2 kabels, die AC laden mogelijk maken, en CCS en CHAdeMO kabels, die DC laden mogelijk maken.

Wat zijn de verschillende soorten oplaadpunten?

Er zijn verschillende soorten oplaadpunten, waaronder laadpalen, snellaadstations, wallboxen en stopcontacten.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen met een gewoon stopcontact?

Ja, je kunt je elektrische voertuig opladen via een gewoon stopcontact, maar het opladen zal langzamer verlopen dan bij een speciale laadpaal.

Hoelang duurt het om een elektrisch voertuig op te laden?

Dit hangt af van de grootte van de batterij en het type oplader dat je gebruikt. Over het algemeen kan het opladen van een elektrisch voertuig enkele uren tot enkele tientallen minuten duren, afhankelijk van het laadvermogen en de grootte van de batterij.

Hoe laad ik mijn elektrische voertuig op?

Je kunt je elektrische voertuig opladen via een laadpaal of via een stopcontact bij je thuis. Het type oplader dat je nodig hebt, hangt af van het model van je auto en de stroombehoefte ervan.

Wat is elektrisch laden?

Elektrisch laden is het proces van het opladen van de batterijen van een elektrische auto met behulp van een oplaadpunt. Dit kan thuis, op het werk of op openbare oplaadpunten gebeuren.

Wanneer komen de laadtransacties op de factuur?

Je bent van ons gewend dat alle tankbeurten van de maand op één factuur terecht komen. Het verwerken van laadbeurten gebeurt helaas met een maand vertraging. Dit heeft te maken met de huidige manier van werken door de exploitanten van laadpalen, hier hebben wij geen invloed op. De laadtransacties van de vorige maand mag je niet deze maar volgende maand verwachten.

Ik heb al gewone MAES tankkaarten, hoe bestel ik best een Hybrid Card?

Je kan dan best even een mailtje sturen naar de tankkaartendienst en daar geef je in hoeveel Hybrid Cards je wenst.

Waar kan ik overal opladen met de laadpas elektrische auto?

Het netwerk van publieke laadpunten groeit elke dag gestaag verder over héél Europa. Deze laadpunten zijn al vindbaar in de meeste navigaties, maar hier kan je een overzicht krijgen van al de locaties in Vlaanderen en hier voor de rest van Europa. Zo zie je makkelijk met één oogopslag het uitstekende netwerk waarvan je met de MAES Hybrid Card kan van genieten.

Hangt er een vaste kost aan de Hybrid Card?

Voor maar 1 euro per maand krijg je naast de gewone tankkaart eigenschappen ook het hele elektrische netwerk van Blue Corner erbij.

Kan ik met de Hybrid Card ook gewoon tanken aan de pomp?

Met je MAES Hybrid Card geniet je niet enkel van de oplaadpunten, maar ook van alle vertrouwde eigenschappen van je gewone MAES tankkaart. Zo kan je ook steeds terecht op alle tankstations van ons uitstekend netwerk van 1700 locaties over de Benelux.

Ik heb een Tesla, kan ik ook gebruik maken van de MAES Hybrid Card?

Ja, hoewel het netwerk van Tesla laadpalen (nog) niet is aangesloten op het grote Europese interoperabiliteitsnetwerk waar wij met onze Hybrid Card deel van uitmaken, kan je wel gewoon met je Tesla zonder problemen laden op niet-Tesla laadpalen met onze Hybrid Card.

Meer tonen

Ontdek de MAES Hybrid Card hier

MAES Hybrid Card: de laadpas voor elektrisch laden.