Kan ik zo maar overal laden met mijn elektrische wagen?

Nee, helaas kun je niet overal laden met een elektrische auto. Hoewel het aantal laadpunten al is toegenomen in de afgelopen jaren, is het nog steeds belangrijk om de beschikbaarheid van laadpunten in de gebieden waar je rijdt, te controleren. Er zijn verschillende websites en apps die de locatie en beschikbaarheid van laadpunten in real-time weergeven, zodat je kunt plannen waar je op kunt laden tijdens langere ritten. Het is ook verstandig om de laadcapaciteit en compatibiliteit van de laadpunten te controleren, aangezien sommige elektrische auto’s specifieke aansluitingen vereisen.

Welk zijn de verschillende soorten aansluitingen voor elektrisch laden.

Er zijn verschillende soorten aansluitingen voor elektrisch laden, hieronder staan de meest gebruikte. Let op: sommige elektrische auto’s zijn compatibel met meerdere aansluitingen, maar het is belangrijk te controleren welke aansluiting geschikt is voor jouw specifieke auto.

Laadkabel Type 1 (J1772)

Dit is de meest gebruikte aansluiting voor elektrische auto’s in Noord-Amerika en Japan.

Laadkabel Type 2 (Mennekes)

Dit is de meest gebruikte aansluiting voor elektrische auto’s in Europa en Azië.

Chademo

Dit is een snelladerstandaard die wordt gebruikt voor Japanse elektrische auto’s.

CCS (Combined Charging System):

Dit is een nieuwe standaard die zowel AC (wisselstroom) als DC (gelijkstroom) snellading ondersteunt en steeds meer gebruikt wordt in Europa en Noord-Amerika.

Tesla Supercharger

Dit is een exclusieve aansluiting voor Tesla-auto’s, die snel laden mogelijk maakt.

Welke aansluiting kan je vinden op de MAES Stations?

Bij MAES zijn we ook bezig om een 100-tal Ultra-Fast-Charging palen te bouwen op onze locaties, dit in samenwerking met onze partner Sparki. De bedoeling hiervan is dat je (afhankelijk van je wagen) binnen 10 à 30 minuten weer goed bent voor honderden kilometers om je reis terug verder te zetten.

De huidige palen van Sparki geven maximaal 350 kW omdat er nog nauwelijks wagens zijn die meer dan 350 kW aankunnen. Dat laat toe om de batterij van je elektrische wagen in een minimum aan tijd tot 80% op te laden. Onze laadstations zijn tot minimaal 6 keer sneller dan de eerste generatie snelladers (50kWh), die nog op vele plaatsen terug te vinden zijn. De kracht en de snelheid van onze laadstations zijn dan ook niet te vergelijken met een klassieke laadpaal, die slechts een fractie van de snelheid van onze laadstations levert.

Waar kan je nu het beste laden?

Waar je het beste kan laden hangt af van de prijs en het laadvermogen. Ben je op de baan en heb je dringend een laadbeurt nodig, dan kan een snellader aan een publieklaadpunt wel de beste optie zijn. Ook al is deze iets duurder. Heb je thuis de mogelijkheid om te laden en bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is thuisladen weer de beste optie. Alles hangt dus af van je situatie. Hieronder bekijken we even de verschillende opties.

 

Thuis laden

Een elektrische wagen heeft een groot voordeel dat je deze vaak thuis kan bijladen. Dit kan al aan een gewoon stopcontact. Kijk natuurlijk eerst je tarief na en probeer te laden op de daluren. Wanneer je zonnepanelen hebt kan dit zelfs een goedkopere optie zijn! Je kan thuis ook kiezen voor een laadpaal met hogere capaciteit.

Op het werk laden 

Sommige werkgevers moedigen het aan om een elektrische bedrijfswagen te nemen omdat ze deze makkelijker kunnen inbrengen. Vaak zorgen ze dan ook meteen voor een optie om de wagen op te laden op het werk, al dan niet aan een goedkoper tarief. Zo kan je de wagen opladen terwijl je aan het werken bent en verlies je geen tijd.

Publieke laadpalen

Er zijn ook al heel wat publieke laadpalen, al is dit netwerk nog vrij beperkt. Bij MAES zijn we ook bezig om een 100-tal ultrasnelle laadpalen te plaatsen op onze stations. Publieke laadpalen kunnen vaak wel iets duurder zijn, zeker ultrasnelle laadpalen. Het voordeel is dan natuurlijk wel dat je bij deze laatste palen sneller terug de baan op kunt. Ben je op zoek naar een publiek laadpunt? Dan kan je hier terecht.

Gratis opladen tijdens het winkelen

Een aantal winkelketens bieden deze optie al even aan. Zo kan je bijvoorbeeld bij sommige IKEA winkels je wagen gratis opladen. Enkel zorgde dit voor het fenomeen van “laadtoerisme” waarbij mensen hun auto kwamen opladen zonder te winkelen. Daarom zijn ze dit wel aan het inperken. Zo verlaagde Lidl al het vermogen van de laadpalen en heeft het de laadtijd beperkt tot één uur en enkel tijdens de openingsuren. De NMBS heeft ook laadpalen op tal van zijn publieke parkings, treinabonnees genieten daar van een voorkeurtarief. Er wordt verwacht dat “gratis” laden binnenkort niet meer zal worden aangeboden, maar zo ver zijn we nog niet.

MAES Hybrid Card

Naast onze ultrasnelle laders kan je bij MAES ook terecht voor de handige MAES Hybrid Card. . Of je nu een volledig elektrische wagen hebt of een hybride wagen, onze MAES Hybrid Card kan je voor beide gebruiken. Het combineert de positieve punten van de gewone tankkaarten met een optie waarbij je ook elektrisch kan laden.

ik vraag mijn Hybrid card aan

Al de nuttige informatie over elektrisch laden met MAES kan je hieronder terugvinden.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of probleem met één van de ultrasnelle laadpalen van MAES/Sparki?

Bij vragen of problemen kan je ook best onze partner Sparki rechtstreeks contacteren via 078 486 660 of [email protected]

Wat is het verschil tussen publieke en private oplaadpunten?

Publieke oplaadpunten zijn eigendom van een openbare instantie of een commerciële exploitant en zijn meestal gelegen op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen langs de weg, parkeergarages, winkelcentra, enzovoort. Private oplaadpunten zijn eigendom van particulieren of bedrijven en zijn geïnstalleerd op privéterreinen, zoals een oprit of garage. Publieke oplaadpunten zijn vaak toegankelijk voor iedereen, terwijl private oplaadpunten alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar van het oplaadpunt en zijn of haar gasten.

Hoe kan ik zien hoe vol de batterij van mijn elektrische auto is?

De meeste elektrische auto’s hebben een dashboarddisplay waarop de laadstatus van de batterij wordt weergegeven. Dit kan worden uitgedrukt als een percentage of als het aantal kilometers dat nog kan worden afgelegd met de resterende lading. Sommige auto’s hebben ook een mobiele app waarmee de laadstatus van de batterij op afstand kan worden gecontroleerd.

Hoeveel vermogen heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden?

Het vermogen dat nodig is om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid van het oplaadpunt. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de batterij en hoe sneller de laadsnelheid, des te hoger het benodigde vermogen. Een gemiddelde elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 60 kWh en kan met een laadsnelheid van 7,4 kW in ongeveer 8 uur worden opgeladen van 0 naar 100%. Voor snellere laadsnelheden, bijvoorbeeld bij een snellaadstation, is een hoger vermogen nodig.

Kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

Ja, de meeste elektrische auto’s kunnen thuis worden opgeladen met behulp van een laadpaal of een gewoon stopcontact.

Is het veilig om een elektrische auto op te laden?

Ja, het is veilig om een elektrische auto op te laden. Elektrische auto’s zijn ontworpen om veilig te zijn tijdens het opladen, en de meeste oplaadpunten hebben beveiligingsmechanismen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Dit hangt af van de prijs van de stroom en het vermogen van het oplaadpunt. Over het algemeen is het opladen van een elektrische auto goedkoper dan tanken met benzine of diesel.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen terwijl ik aan het rijden ben?

Op dit moment is het niet mogelijk om een elektrisch voertuig op te laden terwijl je aan het rijden bent, omdat de technologie voor draadloos opladen nog in ontwikkeling is.

Hoe betaal ik voor het opladen van mijn elektrische voertuig?

Dit hangt af van de oplaadinfrastructuur en de betaalwijze die is ingesteld. Je kan bijvoorbeeld betalen met een laadpas (zoals de handige MAES Hybrid card), via een app of via een creditcard

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Je kunt je elektrische auto opladen op openbare laadpunten, bij snellaadstations, thuis of op het werk.

Wat is het bereik van een elektrische auto?

Het bereik van een elektrische auto hangt af van de capaciteit van de batterij en het verbruik van de auto. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een bereik van 200 tot 300 kilometer.

Is elektrisch rijden duur?

Hoe snel kan ik mijn elektrische auto opladen?

Dit hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en de capaciteit van de batterij van de auto. Snellaadstations kunnen doorgaans een elektrische auto in 30 tot 45 minuten volledig opladen, terwijl normale laadpunten enkele uren nodig hebben.

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

AC laden maakt gebruik van wisselstroom om de batterijen van een elektrische auto op te laden, terwijl DC laden gelijkstroom gebruikt. DC laden is doorgaans sneller dan AC laden.

Welke soorten oplaadkabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten oplaadkabels, waaronder Type 1 en Type 2 kabels, die AC laden mogelijk maken, en CCS en CHAdeMO kabels, die DC laden mogelijk maken.

Wat zijn de verschillende soorten oplaadpunten?

Er zijn verschillende soorten oplaadpunten, waaronder laadpalen, snellaadstations, wallboxen en stopcontacten.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen met een gewoon stopcontact?

Ja, je kunt je elektrische voertuig opladen via een gewoon stopcontact, maar het opladen zal langzamer verlopen dan bij een speciale laadpaal.

Hoelang duurt het om een elektrisch voertuig op te laden?

Dit hangt af van de grootte van de batterij en het type oplader dat je gebruikt. Over het algemeen kan het opladen van een elektrisch voertuig enkele uren tot enkele tientallen minuten duren, afhankelijk van het laadvermogen en de grootte van de batterij.

Hoe laad ik mijn elektrische voertuig op?

Je kunt je elektrische voertuig opladen via een laadpaal of via een stopcontact bij je thuis. Het type oplader dat je nodig hebt, hangt af van het model van je auto en de stroombehoefte ervan.

Wat is elektrisch laden?

Elektrisch laden is het proces van het opladen van de batterijen van een elektrische auto met behulp van een oplaadpunt. Dit kan thuis, op het werk of op openbare oplaadpunten gebeuren.

Wanneer komen de laadtransacties op de factuur?

Je bent van ons gewend dat alle tankbeurten van de maand op facturen 2x per maand terecht komen. Het verwerken van laadbeurten gebeurt helaas met een maand vertraging. Dit heeft te maken met de huidige manier van werken door de exploitanten van laadpalen, hier hebben wij geen invloed op. De laadtransacties van de vorige maand mag je niet deze, maar volgende maand verwachten (let op: dit is 2x in de maand vanaf nu!)

Ik heb al gewone MAES tankkaarten, hoe bestel ik best een Hybrid Card?

Je kan dan best even een mailtje sturen naar de tankkaartendienst en daar geef je in hoeveel Hybrid Cards je wenst.

Waar kan ik overal opladen met de laadpas elektrische auto?

Het netwerk van publieke laadpunten groeit elke dag gestaag verder over héél Europa. Deze laadpunten zijn al vindbaar in de meeste navigaties, maar hier kan je een overzicht krijgen van al de locaties in Vlaanderen en hier voor de rest van Europa. Zo zie je makkelijk met één oogopslag het uitstekende netwerk waarvan je met de MAES Hybrid Card kan van genieten.

Hangt er een vaste kost aan de Hybrid Card?

Voor maar 1 euro per maand en een vaste transactiekost van 0.5o euro krijg je naast de gewone tankkaart eigenschappen ook het hele elektrische netwerk van Blue Corner erbij.

Kan ik met de Hybrid Card ook gewoon tanken aan de pomp?

Met je MAES Hybrid Card geniet je niet enkel van de oplaadpunten, maar ook van alle vertrouwde eigenschappen van je gewone MAES tankkaart. Zo kan je ook steeds terecht op alle tankstations van ons uitstekend netwerk van 1700 locaties over de Benelux.

Ik heb een Tesla, kan ik ook gebruik maken van de MAES Hybrid Card?

Ja, hoewel het netwerk van Tesla laadpalen (nog) niet is aangesloten op het grote Europese interoperabiliteitsnetwerk waar wij met onze Hybrid Card deel van uitmaken, kan je wel gewoon met je Tesla zonder problemen laden op niet-Tesla laadpalen met onze Hybrid Card.

Meer tonen

Ontdek de MAES Hybrid Card hier

MAES Hybrid Card: de laadkaart voor elektrisch laden.