
Elektrisch laden met MAES
Hier kan je alle nuttige info terugvinden over elektrisch laden
Kan ik zo maar overal laden met mijn elektrische wagen?
Nee, helaas kun je niet overal laden met een elektrische auto. Hoewel het aantal laadpunten al is toegenomen in de afgelopen jaren, is het nog steeds belangrijk om de beschikbaarheid van laadpunten in de gebieden waar je rijdt, te controleren. Er zijn verschillende websites en apps die de locatie en beschikbaarheid van laadpunten in real-time weergeven, zodat je kunt plannen waar je op kunt laden tijdens langere ritten. Het is ook verstandig om de laadcapaciteit en compatibiliteit van de laadpunten te controleren, aangezien sommige elektrische auto’s specifieke aansluitingen vereisen.
Welk zijn de verschillende soorten aansluitingen voor elektrisch laden.
Er zijn verschillende soorten aansluitingen voor elektrisch laden, hieronder staan de meest gebruikte. Let op: sommige elektrische auto’s zijn compatibel met meerdere aansluitingen, maar het is belangrijk te controleren welke aansluiting geschikt is voor jouw specifieke auto.
Type 1 (J1772)
Dit is de meest gebruikte aansluiting voor elektrische auto’s in Noord-Amerika en Japan.
Type 2 (Mennekes)
Dit is de meest gebruikte aansluiting voor elektrische auto’s in Europa en Azië.
Chademo
Dit is een snelladerstandaard die wordt gebruikt voor Japanse elektrische auto’s.
CCS (Combined Charging System):
Dit is een nieuwe standaard die zowel AC (wisselstroom) als DC (gelijkstroom) snellading ondersteunt en steeds meer gebruikt wordt in Europa en Noord-Amerika.
Tesla Supercharger
Dit is een exclusieve aansluiting voor Tesla-auto’s, die snel laden mogelijk maakt.
Welke aansluiting kan je vinden op de MAES Stations?
Bij MAES zijn we ook bezig om een 100-tal Ultra-Fast-Charging palen te bouwen op onze locaties, dit in samenwerking met onze partner Sparki. De bedoeling hiervan is dat je (afhankelijk van je wagen) binnen 10 à 30 minuten weer goed bent voor honderden kilometers om je reis terug verder te zetten.
De huidige palen van Sparki geven maximaal 350 kW omdat er nog nauwelijks wagens zijn die meer dan 350 kW aankunnen. Dat laat toe om de batterij van je elektrische wagen in een minimum aan tijd tot 80% op te laden. Onze laadstations zijn tot minimaal 6 keer sneller dan de eerste generatie snelladers (50kWh), die nog op vele plaatsen terug te vinden zijn. De kracht en de snelheid van onze laadstations zijn dan ook niet te vergelijken met een klassieke laadpaal, die slechts een fractie van de snelheid van onze laadstations levert.
Waar kan je nu het beste laden?
Waar je het beste kan laden hangt af van de prijs en het laadvermogen. Ben je op de baan en heb je dringend een laadbeurt nodig, dan kan een snellader aan een publieklaadpunt wel de beste optie zijn. Ook al is deze iets duurder. Heb je thuis de mogelijkheid om te laden en bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is thuisladen weer de beste optie. Alles hangt dus af van je situatie. Hieronder bekijken we even de verschillende opties.
Thuis laden
Een elektrische wagen heeft een groot voordeel dat je deze vaak thuis kan bijladen. Dit kan al aan een gewoon stopcontact. Kijk natuurlijk eerst je tarief na en probeer te laden op de daluren. Wanneer je zonnepanelen hebt kan dit zelfs een goedkopere optie zijn! Je kan thuis ook kiezen voor een laadpaal met hogere capaciteit.
Op het werk laden
Sommige werkgevers moedigen het aan om een elektrische bedrijfswagen te nemen omdat ze deze makkelijker kunnen inbrengen. Vaak zorgen ze dan ook meteen voor een optie om de wagen op te laden op het werk, al dan niet aan een goedkoper tarief. Zo kan je de wagen opladen terwijl je aan het werken bent en verlies je geen tijd.
Publieke laadpalen
Er zijn ook al heel wat publieke laadpalen, al is dit netwerk nog vrij beperkt. Bij MAES zijn we ook bezig om een 100-tal ultrasnelle laadpalen te plaatsen op onze stations. Publieke laadpalen kunnen vaak wel iets duurder zijn, zeker ultrasnelle laadpalen. Het voordeel is dan natuurlijk wel dat je bij deze laatste palen sneller terug de baan op kunt. Ben je op zoek naar een publiek laadpunt? Dan kan je hier terecht.
Gratis opladen tijdens het winkelen
MAES Hybrid Card
Naast onze ultrasnelle laders kan je bij MAES ook terecht voor de handige MAES Hybrid Card. . Of je nu een volledig elektrische wagen hebt of een hybride wagen, onze MAES Hybrid Card kan je voor beide gebruiken. Het combineert de positieve punten van de gewone tankkaarten met een optie waarbij je ook elektrisch kan laden.
Al de nuttige informatie over elektrisch laden met MAES kan je hieronder terugvinden.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen publieke en private oplaadpunten?
Publieke oplaadpunten zijn eigendom van een openbare instantie of een commerciële exploitant en zijn meestal gelegen op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen langs de weg, parkeergarages, winkelcentra, enzovoort. Private oplaadpunten zijn eigendom van particulieren of bedrijven en zijn geïnstalleerd op privéterreinen, zoals een oprit of garage. Publieke oplaadpunten zijn vaak toegankelijk voor iedereen, terwijl private oplaadpunten alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar van het oplaadpunt en zijn of haar gasten.
Hoe kan ik zien hoe vol de batterij van mijn elektrische auto is?
De meeste elektrische auto’s hebben een dashboarddisplay waarop de laadstatus van de batterij wordt weergegeven. Dit kan worden uitgedrukt als een percentage of als het aantal kilometers dat nog kan worden afgelegd met de resterende lading. Sommige auto’s hebben ook een mobiele app waarmee de laadstatus van de batterij op afstand kan worden gecontroleerd.
Hoeveel vermogen heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden?
Het vermogen dat nodig is om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid van het oplaadpunt. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de batterij en hoe sneller de laadsnelheid, des te hoger het benodigde vermogen. Een gemiddelde elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 60 kWh en kan met een laadsnelheid van 7,4 kW in ongeveer 8 uur worden opgeladen van 0 naar 100%. Voor snellere laadsnelheden, bijvoorbeeld bij een snellaadstation, is een hoger vermogen nodig.
Kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?
Ja, de meeste elektrische auto’s kunnen thuis worden opgeladen met behulp van een laadpaal of een gewoon stopcontact.
Is het veilig om een elektrische auto op te laden?
Ja, het is veilig om een elektrische auto op te laden. Elektrische auto’s zijn ontworpen om veilig te zijn tijdens het opladen, en de meeste oplaadpunten hebben beveiligingsmechanismen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.
Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?
Dit hangt af van de prijs van de stroom en het vermogen van het oplaadpunt. Over het algemeen is het opladen van een elektrische auto goedkoper dan tanken met benzine of diesel.
Kan ik mijn elektrische voertuig opladen terwijl ik aan het rijden ben?
Op dit moment is het niet mogelijk om een elektrisch voertuig op te laden terwijl je aan het rijden bent, omdat de technologie voor draadloos opladen nog in ontwikkeling is.
Hoe betaal ik voor het opladen van mijn elektrische voertuig?
Dit hangt af van de oplaadinfrastructuur en de betaalwijze die is ingesteld. Je kan bijvoorbeeld betalen met een laadpas (zoals de handige MAES Hybrid card), via een app of via een creditcard