Volledig elektrisch of hybride? Welke wagen past best bij jou?

Volledig elektrisch of hybride wagen? Ben je aan het twijfelen over de aankoop van een nieuwe wagen? Maar weet je niet wat best bij jou past? Een volledige elektrische wagen (EV) of hybride wagen (HEV-PHEV)? Dan kan je hieronder enkele belangrijke punten terugvinden die je kunnen helpen om de beslissing te maken!

Wat zijn de verschillende types voertuigen?

Welke van de twee hangt af van jouw specifieke wensen en behoeften. Belangrijk is natuurlijk eerst om het verschil te weten. Je hebt 3 soorten: Hybride, plug-in hybride & elektrische voertuigen.

  • Hybride wagen (HEV – Hybrid Electric vehicle): deze is er ondertussen al even en is een wagen dat wordt aangedreven door de combinatie van een verbrandings- en elektrische motor. De elektromotor is ondersteunend aan de verbrandingsmotor. Deze springt bij als je stevig optrekt, inhaalt, accelereert of een heuvel op rijdt. Momenten waar je dus net dat extraatje kan gebruiken. Je gebruikt dus minder benzine en geniet van betere prestaties tijdens het accelereren. Het systeem wint energie terug door ‘regeneratief’ remmen. Dat wil zeggen dat de energie die vrijkomt bij het remmen wordt opgevangen en gebruikt om de batterij op te laden tijdens het rijden. Je hoeft een hybride dus nooit in te pluggen. Het is bij sommige modellen ook mogelijk om beperkt enkel op de elektrische motor te rijden, maar wel voor erg beperkte afstanden.
  • Plug-in hybride (PHEV – Plug-in hybrid electric vehicle): het grote verschil met bovenstaande is dat deze een veel grotere batterij heeft, deze moet je wel opladen. Deze wagens hebben een veel groter elektrisch bereik en je kan hiermee dus ook gewoon volledig elektrisch rijden. Wanneer de batterij leeg is kan je nog steeds terugvallen op de traditionele verbrandingsmotor.
  • Elektrisch (EV – electric vehicle/BEV – battery-powered electric vehicle): een volledige elektrische wagen heeft dan geen traditionele verbrandingsmotor meer. Deze wagen is het nieuwste van deze 3 type voertuigen, maar is ondertussen ook al even op de markt.

Belangrijke factoren om in overweging te nemen

Hieronder kan je enkele factoren terugvinden die je in overweging kunt nemen bij het beslissen tussen een volledige elektrische of hybride wagen.

Laadinfrastructuur

Kijk zeker even in de buurt of er laadpunten zijn of bekijk of je thuis en op je werk kan laden. Voor publieke laadpunten kan je hier terecht. Is thuis laden voor jou geen optie en ook niet op het werk en heb je niet al te veel laadpunten in de buurt, dan is een hybride auto waarschijnlijk de beste keuze omdat ze een benzinemotor hebben die je overal kunt gebruiken. Heb je wel voldoende laadmogelijkheden, dan kan je natuurlijk wel kijken naar een PHEV of EV wagen. Wist je dat je ondertussen ook bij MAES terecht kan voor ultrasnelle laadpunten? De bedoeling hiervan is dat je (afhankelijk van je wagen) binnen 10 à 20 minuten weer goed bent voor honderden kilometers om je reis terug verder te zetten!

Prijs

Voor vele mensen is dit vaak de doorslaggevende factor. Niet iedereen heeft zo’n budget voor handen waar de prijs niet echt van belang is. Volledig elektrische auto’s zijn doorgaans duurder in aankoop dan een vergelijkbare hybride. Ze hebben wel minder bewegende onderdelen en geen verbrandingsmotor, dus qua onderhoud komen ze goedkoper uit. De doorslaggevende factor qua budget kan dan wel eens de brandstofkost zijn. Deze factor was vaak één van de push-factoren om toch voor een elektrische wagen te gaan, maar ondanks de recente energiecrisis kijk je toch best eerst even alle prijzen na. Kan je thuis laden en heb je zonnepanelen? Dan kan dit voor jou voordeliger zijn, kan je enkel laden op openbare laadpunten? Dan komt een hybride wagen momenteel misschien goedkoper uit. Neem dus zeker de tijd om even te bekijken wat het op lange termijn voor jou betekent!

Milieubewustzijn

Als (lokale) milieubescherming voor jou een hoge prioriteit heeft, dan is een volledig elektrische auto wellicht de beste keuze omdat ze geen uitlaatgassen produceren en afhankelijk zijn van schone energiebronnen. Maar trap ook hier niet blindelings in de val. Hier kijk je ook best naar het hele traject van zo’n wagen, van ontginning van de materialen tot afbraak. Lees er hier meer over.

Afstand die je dagelijks aflegt

Leg steeds korte afstanden af en moet je niet constant op de baan zijn dan is een volledig elektrische wagen voor jou misschien wel een goede keuze. Ben je voor bijvoorbeeld je werk steeds op de baan, of reis je graag naar iets minder toeristische gebieden dan is een volledig elektrische wagen momenteel nog wel een risico. Een plug-in hybride of gewone hybride wagen kan dan nog steeds de veiligste optie zijn om nergens stil te vallen.

Over het algemeen zijn plug-in hybrides een compromis tussen de voordelen van volledig elektrische auto’s en de zekerheid van benzineauto’s, terwijl volledig elektrische auto’s de toekomst zijn met een lagere milieubelasting en tot voor kort ook lagere brandstofkosten. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste bij jouw specifieke behoeften en wensen past.

MAES Hybrid Card

Niet alleen kan je bij MAES terecht voor de ultrasnelle laders. Of je nu een volledig elektrische wagen hebt of een hybride wagen, onze MAES Hybrid Card kan je voor beide gebruiken. Het combineert de positieve punten van de gewone tankkaarten met een optie waarbij je ook elektrisch kan laden.

ik vraag mijn Hybrid card aan

Al de nuttige informatie over elektrisch laden met MAES kan je hieronder terugvinden.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag of probleem met één van de ultrasnelle laadpalen van MAES/Sparki?

Bij vragen of problemen kan je ook best onze partner Sparki rechtstreeks contacteren via 078 486 660 of [email protected]

Wat is het verschil tussen publieke en private oplaadpunten?

Publieke oplaadpunten zijn eigendom van een openbare instantie of een commerciële exploitant en zijn meestal gelegen op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen langs de weg, parkeergarages, winkelcentra, enzovoort. Private oplaadpunten zijn eigendom van particulieren of bedrijven en zijn geïnstalleerd op privéterreinen, zoals een oprit of garage. Publieke oplaadpunten zijn vaak toegankelijk voor iedereen, terwijl private oplaadpunten alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar van het oplaadpunt en zijn of haar gasten.

Hoe kan ik zien hoe vol de batterij van mijn elektrische auto is?

De meeste elektrische auto’s hebben een dashboarddisplay waarop de laadstatus van de batterij wordt weergegeven. Dit kan worden uitgedrukt als een percentage of als het aantal kilometers dat nog kan worden afgelegd met de resterende lading. Sommige auto’s hebben ook een mobiele app waarmee de laadstatus van de batterij op afstand kan worden gecontroleerd.

Hoeveel vermogen heb ik nodig om mijn elektrische auto op te laden?

Het vermogen dat nodig is om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de batterij en de laadsnelheid van het oplaadpunt. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit van de batterij en hoe sneller de laadsnelheid, des te hoger het benodigde vermogen. Een gemiddelde elektrische auto heeft een batterijcapaciteit van ongeveer 60 kWh en kan met een laadsnelheid van 7,4 kW in ongeveer 8 uur worden opgeladen van 0 naar 100%. Voor snellere laadsnelheden, bijvoorbeeld bij een snellaadstation, is een hoger vermogen nodig.

Kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

Ja, de meeste elektrische auto’s kunnen thuis worden opgeladen met behulp van een laadpaal of een gewoon stopcontact.

Is het veilig om een elektrische auto op te laden?

Ja, het is veilig om een elektrische auto op te laden. Elektrische auto’s zijn ontworpen om veilig te zijn tijdens het opladen, en de meeste oplaadpunten hebben beveiligingsmechanismen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Dit hangt af van de prijs van de stroom en het vermogen van het oplaadpunt. Over het algemeen is het opladen van een elektrische auto goedkoper dan tanken met benzine of diesel.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen terwijl ik aan het rijden ben?

Op dit moment is het niet mogelijk om een elektrisch voertuig op te laden terwijl je aan het rijden bent, omdat de technologie voor draadloos opladen nog in ontwikkeling is.

Hoe betaal ik voor het opladen van mijn elektrische voertuig?

Dit hangt af van de oplaadinfrastructuur en de betaalwijze die is ingesteld. Je kan bijvoorbeeld betalen met een laadpas (zoals de handige MAES Hybrid card), via een app of via een creditcard

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Je kunt je elektrische auto opladen op openbare laadpunten, bij snellaadstations, thuis of op het werk.

Wat is het bereik van een elektrische auto?

Het bereik van een elektrische auto hangt af van de capaciteit van de batterij en het verbruik van de auto. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een bereik van 200 tot 300 kilometer.

Is elektrisch rijden duur?

Hoe snel kan ik mijn elektrische auto opladen?

Dit hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en de capaciteit van de batterij van de auto. Snellaadstations kunnen doorgaans een elektrische auto in 30 tot 45 minuten volledig opladen, terwijl normale laadpunten enkele uren nodig hebben.

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

AC laden maakt gebruik van wisselstroom om de batterijen van een elektrische auto op te laden, terwijl DC laden gelijkstroom gebruikt. DC laden is doorgaans sneller dan AC laden.

Welke soorten oplaadkabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten oplaadkabels, waaronder Type 1 en Type 2 kabels, die AC laden mogelijk maken, en CCS en CHAdeMO kabels, die DC laden mogelijk maken.

Wat zijn de verschillende soorten oplaadpunten?

Er zijn verschillende soorten oplaadpunten, waaronder laadpalen, snellaadstations, wallboxen en stopcontacten.

Kan ik mijn elektrische voertuig opladen met een gewoon stopcontact?

Ja, je kunt je elektrische voertuig opladen via een gewoon stopcontact, maar het opladen zal langzamer verlopen dan bij een speciale laadpaal.

Hoelang duurt het om een elektrisch voertuig op te laden?

Dit hangt af van de grootte van de batterij en het type oplader dat je gebruikt. Over het algemeen kan het opladen van een elektrisch voertuig enkele uren tot enkele tientallen minuten duren, afhankelijk van het laadvermogen en de grootte van de batterij.

Hoe laad ik mijn elektrische voertuig op?

Je kunt je elektrische voertuig opladen via een laadpaal of via een stopcontact bij je thuis. Het type oplader dat je nodig hebt, hangt af van het model van je auto en de stroombehoefte ervan.

Wat is elektrisch laden?

Elektrisch laden is het proces van het opladen van de batterijen van een elektrische auto met behulp van een oplaadpunt. Dit kan thuis, op het werk of op openbare oplaadpunten gebeuren.

Wanneer komen de laadtransacties op de factuur?

Je bent van ons gewend dat alle tankbeurten van de maand op één factuur terecht komen. Het verwerken van laadbeurten gebeurt helaas met een maand vertraging. Dit heeft te maken met de huidige manier van werken door de exploitanten van laadpalen, hier hebben wij geen invloed op. De laadtransacties van de vorige maand mag je niet deze maar volgende maand verwachten.

Ik heb al gewone MAES tankkaarten, hoe bestel ik best een Hybrid Card?

Je kan dan best even een mailtje sturen naar de tankkaartendienst en daar geef je in hoeveel Hybrid Cards je wenst.

Waar kan ik overal opladen met de laadpas elektrische auto?

Het netwerk van publieke laadpunten groeit elke dag gestaag verder over héél Europa. Deze laadpunten zijn al vindbaar in de meeste navigaties, maar hier kan je een overzicht krijgen van al de locaties in Vlaanderen en hier voor de rest van Europa. Zo zie je makkelijk met één oogopslag het uitstekende netwerk waarvan je met de MAES Hybrid Card kan van genieten.

Hangt er een vaste kost aan de Hybrid Card?

Voor maar 1 euro per maand krijg je naast de gewone tankkaart eigenschappen ook het hele elektrische netwerk van Blue Corner erbij.

Kan ik met de Hybrid Card ook gewoon tanken aan de pomp?

Met je MAES Hybrid Card geniet je niet enkel van de oplaadpunten, maar ook van alle vertrouwde eigenschappen van je gewone MAES tankkaart. Zo kan je ook steeds terecht op alle tankstations van ons uitstekend netwerk van 1700 locaties over de Benelux.

Ik heb een Tesla, kan ik ook gebruik maken van de MAES Hybrid Card?

Ja, hoewel het netwerk van Tesla laadpalen (nog) niet is aangesloten op het grote Europese interoperabiliteitsnetwerk waar wij met onze Hybrid Card deel van uitmaken, kan je wel gewoon met je Tesla zonder problemen laden op niet-Tesla laadpalen met onze Hybrid Card.

Meer tonen

Ontdek de MAES Hybrid Card hier

MAES Hybrid Card: de laadpas voor elektrisch laden.