mobiliteitsvergoeding-cash-for-car-regeling

Mobiliteitsvergoeding "Cash for car"

Wat is een mobiliteitsvergoeding

Hoewel de wagen nog altijd heel wat voordelen biedt (zeker als je houder bent van een MAES tankkaart en dus goedkoop tankt), verliest dit klassieke vervoersmiddel stilaan aan populariteit. En dat is niet verwonderlijk. Het fileleed neemt toe en alternatieven zoals deelfietsen en elektrische steps of zelfs Ubers worden steeds aantrekkelijker. De regering speelt hierop in met initiatieven als het mobiliteitsbudget en de mobiliteitsvergoeding. Hier doen we de verschillen uit de doeken en belichten we de mobiliteitsvergoeding, die ook wel de ‘cash for car’-regeling wordt genoemd.

 

Mobiliteitsbudget of mobiliteitsvergoeding?

Hoewel de twee systemen weleens verward worden en inderdaad heel wat overeenkomsten vertonen, mag je het mobiliteitsbudget en de mobiliteitsvergoeding niet zomaar gelijkschakelen. Het mobiliteitsbudget laat toe dat werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een duurzamer exemplaar, terwijl werknemers die hun bedrijfswagen inleveren en voor een mobiliteitsvergoeding kiezen definitief afstand doen van een bedrijfsauto. Zij krijgen in ruil een vergoeding in cash.

Wie overstapt van een mobiliteitsvergoeding naar een mobiliteitsbudget, verliest uiteraard zijn recht op een mobiliteitsvergoeding – en omgekeerd.

 

De grootte van je mobiliteitsvergoeding

Hoeveel cash je krijgt in ruil voor je bedrijfswagen, hangt af van een aantal parameters. De mobiliteitsvergoeding wordt berekend met een formule die rekening houdt met onder meer de cataloguswaarde van de bedrijfswagen die je inlevert, de extra opties, de eventuele eigen werknemersbijdrage, en het feit of je al dan niet een tankkaart hebt. Namelijk:

  • 20% van 6/7 van de cataloguswaarde (min een eventuele eigen bijdrage in de wagenkosten) als je geen tankkaart had.
  • 24% van 6/7 van de cataloguswaarde (min een eventuele eigen bijdrage in de wagenkosten) als je wel een tankkaart had.

Het bedrag dat hieruit voortvloeit, wordt nog belast, maar je betaalt er als werknemer geen RSZ op. De mobiliteitsvergoeding kan bovendien stijgen of dalen bij een promotie of een functiewijziging (waarvoor je als werknemer recht zou hebben op een bedrijfswagen uit een hogere of een lagere categorie).

 

Wie komt in aanmerking voor ‘cash for car’?

Net zoals het mobiliteitsbudget, gaat de mobiliteitsvergoeding uit van een dubbele keuzevrijheid: de werkgever is vrij om te kiezen of hij het systeem invoert of niet (en of hij dit doet voor het hele bedrijf, of voor bepaalde afdelingen of individuele werknemers), en de werknemer is vrij om te kiezen of hij erop ingaat of niet. Zetten beide partijen het licht op groen, dan moeten er nog een aantal voorwaarden afgevinkt worden:

  • Als werkgever moet je al minstens drie jaar bedrijfswagens aanbieden aan je werknemers.
  • Als werknemer moet je de laatste drie jaar minstens een jaar lang een bedrijfswagen gehad hebben (en dit gedurende een ononderbroken periode van drie maanden voorafgaand aan de aanvraag van de mobiliteitsvergoeding). De ‘cash for car’-regeling kan echter ook worden aangevraagd door een werknemer die niet effectief over een bedrijfswagen beschikte, maar die hier in de onderneming wel recht op had (gedurende dezelfde periode).

 

De mobiliteitsvergoeding invoeren

Wie de ‘cash for car’-regeling wil introduceren in zijn organisatie, moet dat doen via de car policy, individuele overeenkomsten en de collectieve arbeidsovereenkomst. Het spreekt voor zich dat je het personeel hierover inlicht. De werknemers die willen instappen, dienen vervolgens een schriftelijke aanvraag in. De werkgever aanvaardt die aanvraag tot slot (ook schriftelijk) en het akkoord wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Mobiliteitsvergoeding berekenen

Via deze handige tool van SD Workx kan je makkelijk alles berekenen.

Mobiliteitsvergoeding bouw

Vanaf 1 mei 2020 verhoogt de mobiliteitsvergoeding voor chauffeurs met passagiers in de bouwsector (PC 124). Het bedrag stijgt van 0,1316 euro per kilometer naar 0,1579 euro per kilometer.

Belasting op mobiliteitsvergoeding

De werknemer betaalt belastingen op een gedeelte van de mobiliteitsvergoeding berekend volgens volgende formule: cataloguswaarde x 6/7 x 4% (met een minimum van 1.340 EUR in 2019). Het overige gedeelte van de mobiliteitsvergoeding is vrijgesteld van belastingen.

 

Vraag hier je MAES Mobility Card aan

  • Voer een getal tussen 1 en 1000 in.
  • Voer een getal tussen 1 en 10000 in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Wat kost een MAES Mobility Card?

We verwijzen je graag door naar de tarieven van de MAES Mobility Card.

Hoe snel heb ik mijn MAES Mobility Card

Wanneer we de aanvraag krijgen gaan wij hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Van zodra je een account krijgt moet je zelf nog we de MMC aanvragen. Na deze aanvraag wordt de MMC klaargemaakt en verzonden, dit kan wel tot 2 weken duren.

Help, mijn MAES Mobility Card is verloren of gestolen.

Ben je jouw MAES Mobility Card verloren of is deze gestolen? Geef deze vermissing dan direct door aan de politie en aan de MAES klantendienst. De MAES Mobility Card wordt dan onmiddellijk geblokkeerd. Het is ook mogelijk om online het verlies van je kaart te melden. Log hiervoor in op ‘Mijn MAES’ en klik op ‘verloren’ bij je gegevens en je kaart is direct geblokkeerd. De afdeling “Verloren en gestolen” is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Bel MAES:

+(32) (0)3 889 89 89
Hierna zal direct een nieuwe MAES Mobility Card aangemaakt worden, welke zo snel mogelijk naar jou verstuurd wordt. De pincode van je nieuwe MAES Mobility Card zal niet wijzigen.

Wat zijn de voordelen van een MMC ?

Met een MMC doe je aan volledige kostencontrole omtrent mobiliteit. Alles wordt gecentraliseerd op 1 factuur en hierdoor hoef je geen bonnetjes meer bij te houden ( uitgezonderd restaurantbonnen).  Belgische BTW is op deze manier gemakkelijk terug te vorderen. In een tweede fase kan een mobiliteitskaart gebruikt worden voor budgetten toe te kennen aan werknemers in het kader van cafetariaplan / mobiliteitsbudget en flex plan.

Hoe moet ik een MAES Mobility card aanvragen?

Een MMC aanvragen kan door een mailtje te sturen naar [email protected], wij bezorgen je dan de aanvraagformulieren. Hier kan je alle informatie terugvinden

Wordt mijn kaart GRATIS vervangen bij verlies , diefstal of beschadiging?

Nee. Indien u uw kaart verliest of wordt gestolen dan blokkeert u best de kaart via CARD STOP. Nieuwe kaarten worden afgeleverd tegen de geldende tarieven.

Kan ik met een BTW-nummer uit het buitenland de MAES Mobility Card aanvragen?

Nee , dit kan niet. Wij verwijzen u dan rechtstreeks door naar www.xximo.com

Kan ik mijn pincode aanpassen of de code overnemen van mijn bestaande (MAES) tankkaart ?

U kan uw pincode zelf kiezen bij het aanvragen van de MMC via een Self Service Webapplicatie. Deze code kan en mag dus dezelfde zijn als die  van een MAES tankkaart.

Kan mijn MMC op nummerplaat gezet worden ?

Een MMC is altijd op naam en persoonlijk. Op nummerplaat is niet mogelijk en ze is ook niet overdraagbaar aan derden.

Hoe zit dat met buitenlandse BTW ?

Voor in het buitenland gedane uitgaven ontvang je van ons een factuur met buitenlandse BTW, deze kun je niet in België verrekenen.

Je hebt daar twee opties:

  1. Zelf terugvragen in het betreffende land via Intervat/VatRefund;
  2. Of je kan dit laten doen door onze partner VAT-IT. MAES heeft met hen een gunstig tarief onderhandeld (20% van het BTW bedrag op basis van no cure no pay) om je BTW terug te vragen. Stuur in dat geval een mailtje naar [email protected] en zij nemen contact met je op.

Welke BTW kan ik recupereren ?

Enkel Belgische BTW kan worden teruggevorderd. Wat betreft parking zal alle BTW duidelijk op de factuur staan. Voor straatparkeren is er geen BTW heffing , wel voor parkeren na bareel. Wat betreft recuperatie van BTW op restaurantuitgaven dient u de bonnen wel bij te houden aangezien drank en voeding een apart tarief hebben en deze dus enkel op het restaurantticket worden uitgesplitst.

Kan de kilometerstand ingave uitgezet worden ?

Nee , dit kan niet. Om tijd te besparen kan u wel altijd ‘ 0 (nul) ‘ ingeven bij ingave van de kilometers alvorens het tanken.

Ik ben particulier. Kan ik de kaart ook aanvragen?

Onze tankkaart is er enkel voor houders van BTW- of ondernemingsnummer. Maar via de MAES-app kan je wel makkelijk je bankkaart registreren. Hiermee kan je genieten van onze scherpe prijzen, mobiel tanken en punten sparen!

Kan ik mijn OBU vervangen door de MMC?

Nee , dat kan niet. Je kan met de MMC wel tol betalen in Europa maar voor de kilometerheffing          ( rekeningrijden ) blijft een OBU sowieso nodig.

Waar in Europa kan ik tanken met mijn Maes Mobility Card?

In België kan je met de MAES Mobility Card tanken op al onze eigen stations. Je vindt ze hier. Buiten België kan je in de volgende landen tanken op stations waar ze een VISA kaart accepteren:  Andorra, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Kan de Maes Mobility Card mijn bestaande MAES tankkaart vervangen?

Afhankelijk van individuele behoeften kan dit zeker. Zoek je enkel een tankkaart waarmee je voordelig kan tanken? Dan is de MAES tankkaart de beste optie. Heb je meer mobiliteitsopties nodig? Onthoud dan dat je met de MMC dezelfde condities geniet als met onze MAES tankkaart.

Wat is het verschil tussen een MAES tankkaart en een MAES Mobility Card?

Met een mobiliteitskaart kan je o.a.  Europees tanken, elektrisch laden , tickets voor het openbaar vervoer kopen , parkingkosten betalen (ondergronds en bovengronds ) en meer…. – Kijk ook hier voor meer info.

Hoe kan ik een extra kaart aanvragen?

Dit kun je eenvoudig doen via de online beheermodule van de MAES Mobility Card.

Kan ik vignetten betalen (bvb. Oostenrijk , Zwitserland) met de MMC?

Als de kaarthouder is geautoriseerd voor Parking / Toll en de betalingen fysiek worden gedaan, waarbij de afrekening op de terminal daadwerkelijk plaatsvindt op de code voor “Toll & Bridge fees”, dan kunnen deze Eurovignetten inderdaad worden aangeschaft. Via internet is dit echter niet mogelijk.

Meer tonen

Mobiliteit beheren was nooit zo eenvoudig

Ontdek de MAES Mobility Card.