Moet je echt stoppen met tanken als je een klik hoort?

Het is een bekend scenario: je staat bij het tankstation en je laat de brandstofpomp zijn werk doen. Maar dan hoor je die vertrouwde klik dat aangeeft dat de tank vol is en je moet stoppen met tanken. De ene doet dit ook echt, terwijl anderen denken dat ze nog wat extra brandstof kunnen toevoegen om de tank helemaal vol te krijgen. Echter, experts waarschuwen dat het stoppen met tanken zodra de brandstofpomp klikt, van vitaal belang is voor zowel je veiligheid als de gezondheid van je voertuig. Hieronder zullen we de redenen uiteenzetten waarom je moet stoppen met tanken zodra de pomp klikt.

tanken stoppen klik

1. Risico op brandstoflekken

Wanneer de brandstoftank vol is, is er niet veel ruimte meer voor de brandstof om uitzetting te accommoderen, vooral bij warm weer. Als reizigers niet stoppen met tanken nadat de pomp een klik geeft, vergroot men het risico op brandstoflekken. Dit kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties, zoals brand of explosies, vooral als de brandstof in contact komt met hete motoronderdelen.

2. Schade aan het emissiesysteem

Moderne voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde emissieregelapparatuur, waaronder een systeem voor de opvang van dampen. Als je de brandstoftank te vol maakt, kan overtollige brandstof in dit systeem terechtkomen, wat kan leiden tot schade en mogelijk dure reparaties. Het kan ook leiden tot een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen, wat slecht is voor het milieu.

3. Verstoring van het EVAP-systeem

Het evaporative emission control system (EVAP) in moderne voertuigen is ontworpen om brandstofdampen op te vangen en terug te leiden naar de verbrandingskamer van de motor om ze te verbranden, in plaats van ze vrij te laten komen in de atmosfeer. Door te veel brandstof toe te voegen, kan dit systeem overbelast raken, wat kan leiden tot storingen en verlies van brandstofefficiëntie.

4. Kostenbesparing

Het is een misvatting dat door extra brandstof toe te voegen nadat de pomp klikt, je meer kilometers kunt maken voordat je weer moet tanken. De extra brandstof die je toevoegt, wordt simpelweg niet efficiënt gebruikt en kan zelfs leiden tot een hoger brandstofverbruik door de bovengenoemde problemen. Daarnaast kan je met onze handige tips nog meer geld besparen op je jaarlijkse autokosten.

Hoewel het misschien verleidelijk is om die paar extra liters brandstof toe te voegen nadat de pomp klikt, is het van vitaal belang om te stoppen met tanken op dat moment. Dus, de volgende keer dat je bij ons tankstation bent en de brandstofpomp klikt, weet dan dat het tijd is om de tankdop terug te plaatsen en veilig de weg op te gaan.

We geven echter graag een kleine nuance! Ben je maar pas bezig met tanken en kan het dus niet dat je tank al vol is, maar hoor je wel de klik van het pistool? Dan heb je het pistool vermoedelijk niet correct of niet diep genoeg in je tank gestoken. Kijk dit zeker na en tank indien nodig verder!