Mag je de motor van je auto stationair laten draaien?

Tijdens de wintermaanden is het gemakkelijk om enkele minuten voordat je vertrekt, je motor al aan te zetten. Je auto laten draaien kan er namelijk voor zorgen dat je ruiten sneller ontdooien of dat de damp sneller verdwijnt. Maar, mag je je motor eigenlijk wel zomaar laten draaien? Wij zochten het even voor jou uit.

motor stationair

Wat de wegcode zegt

Volgens artikel 8 van de wegcode is het niet toegestaan om de motor stationair te laten draaien, behalve in een noodsituatie. Met andere woorden, je mag je wagen ’s ochtends niet zomaar laten draaien. In Vlaanderen kan je hier, na vaststelling door de politie, een verkeersboete voor krijgen. Dergelijke overtredingen vallen zelfs in dezelfde categorie als links tegen de rijrichting inparkeren of met je lichten flitsen naar een tegenligger. In Wallonië lopen deze boetes op, aangezien je je dan niet alleen schuldig maakt aan een verkeersovertreding van de eerste graad, maar ook een inbreuk doet op de milieuwetgeving.

Natuurlijk krijg je niet zomaar meteen een boete, wanneer de politie je draaiende wagen opmerkt. Wanneer je actief bezig bent je ruiten ijsvrij te maken, of in je wagen zit terwijl je de door damp aangeslagen autoramen bestrijdt, zal je geen boete krijgen. Het is echter niet aangeraden om de auto te laten draaien, en vervolgens naar binnen gaat om te ontbijten. Dan riskeer je, na al dan niet een eerste waarschuwing, wel een fikse boete.

Wat doen andere landen?

Het is altijd handig om te weten wat andere Europese landen hierover denken, bijvoorbeeld voor wanneer je met de auto naar de sneeuw trekt. In landen zoals Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië tilt de overheid hoog aan het laten draaien van je motor. Italië en Frankrijk zijn hier de koplopers, met boetes die respectievelijk tot 173 en 750 euro kunnen oplopen! Toch beter enkele minuutjes vroeger opstaan of onze handige tips om je ruiten snel ijsvrij te maken even lezen!