Onze veiligheidstips voor je autoreis naar de sneeuw

15 januari was de datum in 2023 van de Wereld Sneeuwdag. Jammer genoeg zijn er dit jaar maar weinig plaatsen in België waar we tot nu toe sneeuw hebben kunnen vieren. Maar omdat velen van jullie de sneeuw niet kunnen missen en elk jaar weer de bergen opzoeken voor de wintersport dachten we enkele handige tips mee te geven als je met de wagen vertrekt richting de sneeuw! We bekijken wat je zeker nodig hebt in de wagen voor onze buurlanden, om veilig de baan op te gaan en we geven jullie enkele handige tips.

Met je wagen naar de sneeuw? Lees dan volgende veiligheidstips.

Hou de volgende regels in acht en je geraakt veilig tot op de piste!
We beginnen met enkele logische zaken, maar wel de belangrijkste standaardregels. Zodra je in een besneeuwd gebied komt, laat je snelheid zakken, hou afstand en rij zo voorzichtig mogelijk. Dat wil zeggen, geen bruuske versnellingen, plotse richtingsveranderingen of plots remmen. Elke handeling moet zo gedoseerd mogelijk zijn. Met deze regels zal je al ver geraken, maar onderstaand gaan we er graag nog dieper op in. Lees dus zeker snel verder en ontdek al onze veiligheidstips voor wanneer jij op autoreis gaat naar de sneeuw!

Enkele handige tips!

Plan je route goed op voorhand in en zorg voor een alternatieve route. Zeker handig als ze op je eerste route moeilijke weersomstandigheden voorspellen. Kijk zeker het weerbericht na en hou ook de lokale radio in het oog. Anticipeer ook zeker door genoeg water en enkele snacks mee te nemen voor moest je toch ergens lang stilstaan. Leg ook zeker iets van warmere kledij in de wagen, makkelijk toegankelijk, en dit voor iedereen, voor moest je toch pech kennen. Een ijskrabber en antivriesmiddel zijn zeker geen overbodige luxe, maar denk ook aan een schop en/of borstel in de kofferbak om eventueel sneeuw te verwijderen. Kijk ook zeker de ruitenwissers na en of er genoeg sproeiervloeistof met antivries in hun reservoir zit. Check of de autoverlichting werkt. Kijk ook zeker je bandenspanning na, zeker bij de winterbanden.

Wist je trouwens dat je de bandenspanning kan nakijken op heel wat van onze stations? En dat je in onze shop terecht kan voor enkele lekkere snacks, ijskrabbers, antivries, …

Kijk je banden zeker na

Kijk ook zeker na wat er allemaal verplicht is in de landen die je doorkruist. Van gele hesjes, sneeuwkettingen tot winderbanden. In sommige landen is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben en deze ook te gebruiken wanneer aangegeven. Dit wordt tijdig aangegeven met een rond, blauw bord met het symbool van een band met een sneeuwketting. Kijk dus zeker per land en ook per streek waar je door rijdt na of je ze verplicht in de wagen moet hebben en wanneer je ze moet installeren. Een handige tip is ook om thuis al eens te oefenen, zo heb je het al in de vingers vooraleer je het in de kou moet gaan doen. Let ook op dat er een maximumsnelheid is over heel Europa van 50 kilometer per uur met sneeuwkettingen.

Daarnaast kijk je best ook na waar je overal een vignet nodig hebt, zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk & Zwitserland. Handig om dit al op voorhand te kopen, zodat je onderweg geen extra tijd verliest. Maak je gebruik van een dakkoffer? Noteer dan ook even de totale hoogte van je wagen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij het parkeren (ondergrondse-, overdekte-, buitenparkings met een ingang portiek)

Kortom, heel wat kleine handige tips die ervoor zorgen dat je al veilig tot op de piste geraakt, vanaf dan is het aan jouw skitalent.