Veel dieselauto’s worden afgekeurd bij de keuring wegens te hoog fijn stof. Kan HVO een oplossing bieden?

Dieselwagens met euro 5 en 6 normen worden steeds vaker afgekeurd tijdens keuringen vanwege aangescherpte roetmetingen. Dit heeft geleid tot verhoogde onderhoudskosten voor autobezitters. Echter, er is een groen alternatief dat niet alleen de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert, maar ook voor een daling in fijn stof kan zorgen. Maak kennis met Hydrogenerated Vegetable Oil (HVO), een biodiesel die niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook een potentiële redder in nood voor dieselwagenbezitters om minder vervuilend rond te rijden.

HVO oplossing voor keuring?

Sinds de introductie van een geavanceerde deeltjesteller tijdens autokeuringen worden dieselwagens met euro 5 en 6 normen nauwkeuriger getest op roetuitstoot. Dit heeft geleid tot een opmerkelijk percentage van 12% dieselwagens die worden afgekeurd of opmerkingen krijgen over de roetfilter. De gevolgen zijn aanzienlijke onderhoudskosten voor autobezitters, waarbij zowel de roetfilter als andere motorcomponenten moeten worden nagekeken of zelfs vervangen worden.

Dit is natuurlijk niet bij elke dieselwagen het geval, maar komt meer voor bij wagens die relatief weinig kilometers rijden. Een dieselmotor heeft vaak een half uur tot drie kwartier nodig om op temperatuur te komen. Bij kleinere afstanden wordt de motor niet optimaal benut en dit kan één van de oorzaken zijn. Een goede tip is natuurlijk om regelmatig eens een langere trip in te plannen zodat je motor terug correct functioneert. Maar er zijn natuurlijk nog andere oplossingen en hier komt HVO naar de voorgrond.

De rol van HVO – een groen alternatief:

Hydrogenerated Vegetable Oil (HVO), wat valt onder de categorie van Diesel XTL, is een hernieuwbare biodiesel gemaakt van restproducten uit de voedingsindustrie. HVO vermindert de CO2-uitstoot met maar liefst 90% in vergelijking met conventionele diesel. Een ander belangrijk voordeel is dat HVO tot 33% minder fijn stof uitstoot, waardoor het de ideale keuze is voor milieubewuste automobilisten.

Kan ik zo maar HVO tanken?

Een van de voordelen van HVO is dat het een drop-in product is, wat betekent dat het zonder aanpassingen in de tank van je wagen kan worden getankt. Er zijn geen extra kosten of ombouw nodig, en het werkt net als gewone diesel. Het is echter belangrijk om na te gaan of je voertuigfabrikant HVO heeft goedgekeurd, omdat het goedkeuringsproces nog in volle gang is voor sommige autobouwers.

Beschikbaarheid van HVO:

Op dit moment is HVO al beschikbaar bij 4 MAES locaties in Kampenhout, Deinze, Ruisbroek truck en Londerzeel truck. MAES is van plan om tegen het einde van het jaar het aantal locaties uit te breiden naar 15 tot 20, waardoor het gemakkelijker wordt voor autobezitters om te kiezen voor deze milieuvriendelijke brandstof.

Rij je dus rond met een euro 5 of 6 dieselmotor en wil je graag milieuvriendelijker rondrijden dan kan HVO voor jou een duurzaam alternatief zijn.