Elektrische auto verbruikt tot 600 euro per jaar in stilstand

Bij het bekijken van de aankoop van een elektrisch voertuig wordt er vooral rekening gehouden met de aankoop en rijverbruik kosten. Maar het is ook belangrijk om ook het verbruik in stilstand in overweging te nemen. Want zelfs al staat je wagen gewoon een hele dag stil, dan verbruikt hij toch nog energie.

Elektrisch laden MAES

Wagens die een hele dag stil staan kunnen – afhankelijk van het type – ongeveer 3 kilowatuur per dag verbruiken. Tel je dit door naar een heel jaar kan dit oplopen tot wel 1.000 kilowattuur. Als we dit verbruik vergelijken met de huidige mediaanprijs via Mijnenergie.be, komt dit neer op een kostenpost van 500 euro per jaar. Bij de duurdere energiecontracten op de markt kan dit zelfs oplopen tot ruim 600 euro.

Hoe kan mijn wagen energie verbruiken in stilstand?

Een elektrische wagen mag dan wel stilstaan, hij blijft voortduren in communicatie met bijvoorbeeld de app van de gebruiker. Hij wisselt data uit zoals de temperatuur, baterijstatus, meterstanden… En waar een smartphone het gewoon is om zo’n data te verwerken zijn wagens hier minder op gebouwd, waardoor het proces meer energie verbruikt dan bij een smartphone.

Je kan de auto wel in slaapstand zetten waardoor je dit euvel meteen voorkomt. Maar vele bestuurders kiezen nog voor de stand-by modus, en zo heb je de data ook meteen beschikbaar en moet je niet alles opnieuw opstarten en inlezen.

Wat met een traditionele wagen?

Ook een wagen op traditionele brandstof, zoals diesel en benzine, verbruikt ook brandstof wanneer de motor afstaat. Dit komt doordat de meeste auto’s zijn uitgerust met elektronische systemen.  Die blijven dan in stand-by modus terwijl de auto geparkeerd staat, zoals de radio, de alarm- en veiligheidssystemen en de centrale vergrendeling. Deze systemen blijven stroom verbruiken zolang de auto is ingeschakeld en kunnen de accu van de auto leegmaken als deze lang genoeg in stilstand blijft. Dit betekent dat de motor moet draaien om de accu op te laden, wat brandstofverbruik veroorzaakt. De hoeveelheid brandstof die wordt verbruikt in stilstand is echter over het algemeen veel lager dan bij een elektrische auto, omdat de energie die wordt gebruikt om de elektronische systemen van de auto te laten draaien relatief klein is in vergelijking met de energie die nodig is om een elektrische auto op te laden.