Slimme manieren om geld te besparen op autokosten

Met de auto rijden kan duur zijn, maar met een beetje slimme planning en enkele eenvoudige trucs kun je geld besparen op je autokosten. Met de uitspraak ‘alle beetjes helpen’ in het achterhoofd, stellen wij jullie graag enkele tips voor die helpen bij het besparen van een paar honderd euro per jaar op je autokosten!

geld besparen autokosten

Onderhoud op tijd

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor auto-onderhoud. Regelmatig onderhoud, zoals olieverversingen, bandenrotaties en luchtfiltervervangingen, kan de levensduur van je auto verlengen en dure reparaties voorkomen.

Rijd zuinig

Een soepele rijstijl kan niet alleen de veiligheid verbeteren, maar ook je brandstofverbruik verminderen. Vermijd plotseling accelereren en remmen, houd een constante snelheid aan en schakel tijdig naar een hogere versnelling. Vertrek ook niet te snel en zorg dat de motor goed opgewarmd is, anders verbruik je meer brandstof.

Vergelijk verzekeringen

Verzekeringen kunnen een grote kostenpost zijn voor autobezitters. Neem de tijd om verschillende verzekeraars te vergelijken en vraag offertes aan om ervoor te zorgen dat je de beste dekking krijgt tegen de laagste prijs. Kijk zeker ook even naar kilometerbundels, waarbij de premie wordt gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hierop kan je namelijk de grootste korting krijgen.

Kies de juiste banden

Zorg ervoor dat je banden de juiste maat hebben. Check daarnaast ook regelmatig of je bandenspanning de aanbevolen druk hebben. Overweeg ten slotte om brandstofbesparende banden te kopen, die speciaal zijn ontworpen om het brandstofverbruik te verminderen en de grip te verbeteren.

Vermijd overbodige kosten

Wees alert op verborgen kosten zoals parkeergelden, tolwegen en verkeersboetes. Probeer gratis parkeermogelijkheden te vinden of gebruik apps om parkeerkosten te vergelijken en te besparen. Plan je route van tevoren om tolwegen te vermijden indien mogelijk, en houd je aan de verkeersregels om boetes te voorkomen.

Schakel je motor uit bij stilstand

Het lijkt vanzelfsprekend, maar als je ziet hoeveel auto’s met draaiende motor voor de schoolpoort staan, lijkt het erop dat veel bestuurders deze belangrijke les over het hoofd hebben gezien. Je voertuig verbruikt aanzienlijk meer brandstof wanneer de motor stationair draait terwijl je wacht op iemand of voor een stoplicht staat.

Overweeg alternatieve transportmethoden

Ten slotte, overweeg of je echt elke reis met de auto moet maken. Heb je een kleine rit voor de boeg? Ga dan te voet of neem de fiets. Daarnaast zijn er nog andere goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar, zoals gebruik maken van deelauto’s of ritdiensten. Door bewust te kiezen wanneer je je auto gebruikt, kun je geld besparen op autokosten op de lange termijn.