Een bedrag reserveren op je kaart, mag een tankstation dat?

Dat tankstations een groot bedrag reserveren, vaak tot wel 125 euro, wanneer je stopt voor een tankbeurt, heb je misschien al gemerkt. We krijgen bij MAES wel vaker de vraag waarom we dat doen en zeker of dat het wel mag. Wij beantwoorden met veel plezier al je vragen én stellen je gerust.

Wat is de essentie?

  • Tankstations reserveren een bedrag  op je rekening wanneer je gaat tanken,
  • Dit bedrag gaat niet van je rekening, enkel wat je daadwerkelijk getankt hebt wordt afgetrokken,
  • Het gereserveerde geld komt niet op de rekening van MAES terecht,
  • Ondervind je problemen, wordt het bedrag bijvoorbeeld niet na geruime tijd weer vrijgemaakt? Dan neem je het beste contact op met je bank, zij helpen je verder.
  • Heb je niet graag dat er geld gereserveerd wordt? Betaal dan met je kredietkaart.

 

Waarom reserveren tankstations een bedrag?

Het bedrag dat we reserveren wordt wanneer je je gewone bankkaart gebruikt aan één van onze MAES-tankstations, is louter een waarborgsom en is vrij traditioneel in de meeste Europese landen. Wij weten immers op voorhand niet hoeveel je juist van plan bent te gaan tanken en willen eventueel misbruik of diefstal natuurlijk vermijden.

Uiteraard wordt niet het volledige bedrag uiteindelijk afgeschreven van je rekening, enkel de som die je gebruikt om te tanken. Het gereserveerde bedrag wordt normaal gezien zelfs onmiddellijk tot een paar minuten na de tankbeurt opnieuw vrijgegeven. Enkel wanneer jouw bank technische storingen ondervindt, kan dit langer duren. Je neemt in die situaties dan ook het beste contact op met je eigen bank om het geld opnieuw vrij te geven. Wij ontvangen immers nooit het gereserveerde bedrag op onze rekening.

Waarom zit er een verschil op het bedrag dat tankstations reserveren?

Op tankstations waar enkel personenwagens terecht kunnen, zal het gereserveerde bedrag 125 euro zijn. Wanneer je echter tankt aan een tankstation waar ook vrachtwagenchauffeurs kunnen tanken, zal dat bedrag hoger zijn, namelijk 375 euro. Dat is namelijk hoeveel een gemiddelde volle tank van een vrachtwagen kost.

Maar wat als er geen 125 euro op je rekening staat? Kan je dan gewoon niet tanken? Natuurlijk is dat niet het geval, wij willen uiteraard niet dat je lampje begint te branden en je in paniek raakt 😉. Wanneer er minder op je rekening staat, wordt er uiteraard ook minder gereserveerd. Stel dus dat er 50 euro op je rekening staat, dan wordt er 50 euro gereserveerd en tank je ook gewoon voor 50 euro of minder.

Kan ik vermijden dat er geld gereserveerd wordt?

Als je ervoor kiest met je gewone bankkaart te blijven betalen aan onze tankstations, geldt jammer genoeg bij onze stations wel dat er een bepaald bedrag gereserveerd wordt. Als je dat écht niet graag hebt, raden we je aan om met je kredietkaart te betalen. Voor bedrijven voorzien we overigens verschillende tankkaarten. Dat geldt ook indien je een zelfstandige bent. Vergelijk onze tankkaarten en vraag de kaart op maat van jouw behoeften aan!

Conclusie: het is dus normaal dat er geld gereserveerd wordt van je rekening. Je hoeft ook geen schrik te hebben dat je het geld kwijt zult zijn, het wordt altijd opnieuw vrijgegeven!