Hoe ver kun je nog rijden als het brandstoflampje brandt?

Iedereen die achter het stuur kruipt, heeft waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat het lampje van de brandstof aangaat. Sommige bestuurders blijven zelfs steevast doorrijden totdat het lampje aangaat voordat ze gaan tanken. Maar wat is eigenlijk de reële actieradius wanneer het lampje brandt en vormt dit geen probleem voor de motor? Wij leggen je graag uit hoe het werkt en hoe ver je gemiddeld nog kunt rijden als je brandstoflampje begint te branden.

Brandstoflampje

Hoe ver kan je gemiddeld gezien nog rijden met het waarschuwingslampje?

Gemiddeld genomen kun je nog behoorlijk wat kilometers rijden nadat het brandstoflampje aangaat. De meeste mensen schatten de actieradius tussen de 40 en 50 km zodra het lampje begint te branden, maar in de praktijk kan je vaak nog wel wat verder rijden. Normaal gesproken gaat het lampje branden wanneer er nog ongeveer 10% brandstof in de tank zit. Dit betekent dat je in theorie nog ongeveer 10% van je totale bereik kan rijden. Stel dat je normaal gesproken met een volle tank zo’n 900 km kunt rijden, dan mag je verwachten dat je nog ongeveer 90 km kan afleggen nadat het lampje is gaan branden.

Natuurlijk kunnen verschillende factoren invloed hebben op de daadwerkelijke actieradius, zoals je rijstijl, wegomstandigheden, het gewicht dat de auto draagt, enzovoort. Daarom is het toch verstandig om tijdig bij een tankstation te stoppen. In België zijn er gelukkig op korte afstanden vaak wel MAES tankstations te vinden 😉.

Is het slecht voor de motor?

Sommige mensen rijden graag tot het lampje brandt en maken zich vervolgens niet druk om meteen te gaan tanken. Een zin die dan vaak terugkomt “ik ken mijn wagen”. Maar kan dit eigenlijk kwaad? Als dit maar soms voorkomt is er niet echt een probleem. Of als je meteen een tankstation gaat zoeken, zodra het lampje begint te branden hoef je je ook geen zorgen te maken. Maar we raden dit wel af om dit regelmatig te doen.

In de loop der tijd krijg je wat vuil en residu op de bodem van de brandstoftank. Op zich geen probleem, maar als je regelmatig rijdt tot de laatste druppels dan kan het gebeuren dat het vuil en residu mee door de brandstofpomp wordt genomen. Hoewel de brandstoffilter het meeste vuil zal tegenhouden kan er toch wat door de filter geraken en dit kan schade aan de wagen veroorzaken.

Al met al kun je dus nog best wel wat verder rijden dan gedacht wanneer het brandstoflampje brandt. Maar de verstandigste oplossing is om toch snel even langs te gaan bij MAES! En rij je verder omdat je je portefeuille thuis bent vergeten en dus niet kan tanken? Geen zorgen, bij MAES kan je nu ook de pomp vrijzetten via de MAES-app!