Winterproof je auto: handige tips voor een zorgeloze rit

Nu het winter is, is het aangeraden je wagen klaar te maken voor koude tijden. Of je nu een doorgewinterde bestuurder bent of net je rijbewijs hebt behaald, het is altijd goed om je auto winterproof te maken. Hier zijn een paar handige tips om ervoor te zorgen dat jouw wagen klaar is om de winterse omstandigheden te trotseren.

1. Controleer de bandenspanning en het profiel

Een van de belangrijkste dingen om te controleren tijdens het winterproof maken van je auto, is de bandenspanning. Koude temperaturen kunnen de bandenspanning beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je banden op de juiste druk zijn. De juiste bandenspanning vind je in je handleiding. Ben je niet zeker? Ga dan zeker langs bij de garage of bandencentrale. Controleer ook het profiel van de banden. Voldoende profiel zorgt voor betere grip op besneeuwde of gladde wegen.

2. Vervang je zomerbanden door winterbanden

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om beter te presteren bij lagere temperaturen en op gladde oppervlakken. Overweeg om je zomerbanden te vervangen door winterbanden voor extra grip en veiligheid.

3. Controleer de vloeistoffen

Zorg ervoor dat alle vloeistoffen in je auto op peil zijn. Controleer de motorolie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en remvloeistof. Vloeistoffen kunnen dikker worden bij koud weer, dus zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor lage temperaturen.

4. Laat je accu controleren

Kou kan de accu van je auto zwaar belasten. Laat daarom je accu controleren om er zeker van te zijn dat deze sterk genoeg is om de winter door te komen. Als je accu verouderd is, overweeg dan om deze te vervangen voordat de kou echt toeslaat.

5. Zorg voor goede verlichting

Met de kortere dagen en lange nachten is goede verlichting essentieel. Controleer of al je lampen werken, inclusief dimlichten, grootlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Vervang kapotte lampen direct.

6. Maak een winterse noodkit

Bereid een winterse noodkit voor en bewaar deze in je auto. Denk hierbij aan zaken als een ijskrabber, een deken, handschoenen, een zaklamp, extra kleding en wat voedsel en water voor noodgevallen.

7. Vermijd buiten parkeren

Beschik je over een garage? Zet dan zoveel mogelijk je auto binnen. Op die manier bescherm je niet alleen de verf van je auto, ook de ruiten zullen niet aanvriezen. Heb je geen garage? Voorzie dan een hoes voor je auto, zodat de verf van je auto beschermd is tegen sneeuw en ijs.

Door deze eenvoudige maar essentiële stappen te volgen, kun je met een gerust hart de winter tegemoet rijden. Vergeet niet, veiligheid staat altijd voorop. Een beetje voorbereiding kan grote problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je comfortabel en veilig de winter doorkomt.

Wil je niet alleen zorgeloos de winter in België doorkomen, maar vertrek je naar de sneeuw in het buitenland? Vergeet dan zeker niet onze handige veiligheidstips voor wanneer je met de wagen op wintervakantie vertrekt, door te nemen!