Enkele tips om veilig te rijden in sneeuwval en hevige wind

Met storm Eunice nog maar vers in het geheugen en de komende aprilse grillen dachten we bij MAES om enkele tips te verzamelen voor veilig de baan op te kunnen tijdens een storm, sneeuwval of hevige wind. Een eerste tip is misschien wel de belangrijkste en meest logische. Moet je niet dringend buiten zijn, blijf dan binnen. Maar natuurlijk is dat laatste niet altijd mogelijk, daarom hebben we voor jou nog enkele andere tips verzameld.

Tips rijden slecht weer

Wanneer je toch op de baan moet rijden tijdens hevige wind, stormweer of sneeuwval, hou dan volgende regels in acht om toch veilig op je bestemming te geraken.

 • Laat je snelheid zakken: Een standaardregel wanneer het wat onveiliger op de baan is, maar dat is dan ook omdat de regel werkt. Door langzamer te rijden kan je beter en sneller reageren op onverwachte situaties. Je hebt de wagen ook beter onder controle en je kan zo makkelijk onveilige situaties vermijden.
 • Afstand houden: Ook deze is een gekende regel, bij stormweer kunnen er nogal wat zaken plots de baan op vliegen waardoor je zelf of de wagen voor je plotseling aan de noodrem moet trekken, bij sneeuw of mist zie je dan weer minder goed. Een veilige afstand op je voorligger zorgt er voor dat je ook veilig tot stilstand kan komen.
 • Bereid je voor op onverwachte bewegingen. Achter het stuur moet je natuurlijk steeds aandachtig zijn. Maar met stormweer of sneeuwval moet je nog eens extra gefocust zijn. Onverwachte zaken kunnen zomaar de baan op vliegen. Kleinere zaken waardoor je kan verschieten maar natuurlijk ook grotere dingen die schade kunnen veroorzaken.
 • Hou je stuur met 2 handen vast, maar rij ook niet krampachtig. Hou voor alle veiligheid je stuur met 2 handen vast. De wind kan in vlagen komen en kan plots een snok geven waardoor je even moet tegensturen. Maar zie ook dat je niet te krampachtig het stuur vastgrijpt. Dit kan er juist voor zorgen dat je te hard gaat reageren en je wagen laat slippen.
 • Vermijd te rijden met caravan of aanhanger. Deze hangt een beetje vast aan de algemene tip. Probeer te vermijden om met aanhangwagen te rijden. Zeker op een hoge, een lege aanhangwagen of een caravan kan de wind heel wat invloed hebben en er voor zorgen dat je de controle over het stuur verliest.
 • Wees extra voorzichtig in bochten. Verminder snelheid vooraleer je ze aansnijdt. Een keer in de bocht, moet je je snelheid aanhouden om de wagen zo weinig mogelijk uit evenwicht te brengen.
 • Mijd bomen tijdens het parkeren. Let ook op voor voetgangers en fietsers bij uitstappen. Via de routeplanning op je GSM of GPS kan je natuurlijk geen route zonder bomen selecteren, maar pas op de baan toch op en hou ook de bomen in het oog, zeker bij het parkeren. Ben je aangekomen op je bestemming, parkeer je dan niet onder een boom. Pas zeker ook op wanneer je uitstapt en hou de deur goed vast, zeker wanneer er fietsers of voetgangers in de buurt zijn. Een onverwachte windvlaag kan de deur meteen opensmijten.
 • Pas op voor aquaplaning. Bij stormweer en hevige regen is het ook steeds opletten voor aquaplaning. Enkele tips om hiermee om te gaan kan je hier vinden.
 • Trek rustig op. Bij het optrekken met je geleidelijk versnellen. Zeker op een helling. Als er een laag sneeuw ligt kan je best in tweede versnelling vertrekken.
 • In sneeuw rij je best zo voorzichtig mogelijk. bruuske versnellingen, plotse richtingsveranderingen of plots remmen zijn te vermijden. Elke handeling moet goed gedoseerd
 • Rij met je lichten voor betere zichtbaarheid. Zeker bij hevige regen is het aan te raden om je lichten ook aan te zetten, zodat tegenliggers je beter zien aankomen en je zelf ook een beter zicht hebt.
 • Wees voorzichtig op bruggen en open plekken. Wanneer je aan het rijden bent met beschutting zoals huizen, of bomen let dan zeker op wanneer deze beschutting onderbroken wordt. De wind kan je daar meteen enorm verrassen en een enorme snok aan je stuur geven. Ook bruggen zijn enorm gevaarlijk tijdens hevige wind. Deze zijn meestal onbeschut en staan op een open plaats zoals over een rivier. De wind kan je hier ook enorm verrassen.
 • Vermijd inhalen zoveel als mogelijk. Rij rustig en laat het inhalen even zo. Het inhalen zorgt ook tijdelijk voor wat beschutting, zeker wanneer je een vrachtwagen passeert, maar eens je er voorbij bent kan je ook meteen een windvlaag krijgen waardoor je wagen plots uitwijkt. Rijd dus rustig, traag en haal enkel in wanneer je denkt dit veilig te kunnen doen.
 • Controleer je bandenspanning. Moet je lang de baan op, kijk dan snel ook even je bandenspanning na.
 • Plaats tijdig je winterbanden. Natuurlijk kan je voor deze aprilse grillen niet plotsklaps terug de winterbanden steken. Dus oppassen geblazen.
 • Vertrek op tijd. Niet alleen kan je wagen ondergesneeuwd zijn, of je ramen bevrozen. Zo kan je ook iets rustiger rijden.
 • Draag comfortabele kledij. Rijden met een dikke winterjas aan of sneeuwbotten is vaak moeilijker om mee te rijden.