Brandstofverbruik in de winter

Het tijdperk van autoruiten krabben is weer bijna aangebroken. Zoals u ongetwijfeld wel weet vergt de winterkou heel wat van uw wagen. Het brandstofverbruik ligt in de winter iets hoger dan in de zomer door o.a. koude starts, besneeuwde wegen en het gebruik van winterbanden. Met de volgende tips willen we u helpen om toch zoveel mogelijk te besparen deze winter!

Maes Oil - Autorijden in winter
 1. Eerst sneeuw en ijs verwijderen, daarna pas de motor starten.
  Verwijder alle sneeuw en ijs op uw wagen vooraleer u vertrekt en voorkom het overmatige gebruik van energievreters zoals ontdooiers en verwarming. U hoeft uw motor niet voor te verwarmen. Integendeel: u vertrekt beter meteen omdat de motor stationair nauwelijks opwarmt. Bij een koude motor is het benzineverbruik en de schadelijke uitstoot zeer hoog. Rij de eerste kilometers van de rit langzaam genoeg zodat de motor voorzichtig kan opwarmen.
 2. Ruiten- en spiegelverwarming tijdig uitzetten.
  Uiteraard heeft u uw ruiten- en spiegelverwarming nodig om goed zicht te hebben wanneer het vriest. Maar veel automobilisten vergeten ze uit te zetten wanneer de wagen op temperatuur is. U gebruikt op deze manier echter 5% meer brandstof.
 3. Was uw wagen regelmatig.
  Strooizout en pekel maakt uw wagen in de winter snel vuil. Een schone auto zorgt voor minder luchtweerstand en verbruikt minder brandstof.
 4. Overdekt parkeren.
  Parkeer zoveel mogelijk overdekt, bij voorkeur in een garage. Op deze manier wordt uw wagen niet bedekt onder een dikke laag sneeuw. Beter voor de luchtweerstand!
 5. Controleer geregeld uw bandenspanning.
  Lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw bandenspanning sneller onder de adviesdruk daalt. Wanneer de spanning 0,5 bar lager is dan aanbevolen, wordt er 2 tot 5% meer brandstof verbruikt. De moeite waard dus, om extra regelmatig te controleren.