Factoren die een invloed hebben op de stookolieprijs
De basisfactor voor de stookolieprijs wordt bepaald door de prijs van een vat ruwe aardolie op de internationale markt. Die marktprijs is dan weer afhankelijk van de wet van vraag en aanbod. Verder hangt de mazoutprijs ook af van externe factoren zoals de evolutie van de dollarkoers (ruwe aardolie wordt namelijk altijd in dollar verhandeld). Ten slotte hebben ook allerlei taksen, bijdragen en accijnzen een grote impact.
Officiële mazoutprijs beschermt de consument
In 1974 riep de overheid een systeem van de officiële maximale dagprijzen in het leven om consumenten te beschermen tegen al te felle prijsschommelingen van aardolieproducten (waaronder de mazout waarmee je je woning verwarmt). Die dagprijzen omvatten om te beginnen een vaste maximummarge voor petroleumbedrijven en leveranciers. Dat betekent dat MAES als leverancier van gasolie niet boven die marge mag gaan, maar natuurlijk staat het ons wél vrij om eronder te duiken! Daarnaast zitten in de officiële maximumprijs bijdragen verrekend voor het Sociaal Verwarmingsfonds en bijdragen om de bevoorradingszekerheid van ons land te garanderen. Tot slot bevat de prijs een btw van 21% (op het geheel).
De voordelen van het systeem van de stookolieprijs
Het beschermingsmechanisme dat de overheid in het leven riep in de vorm van de officiële maximumprijzen, gekoppeld aan de vrije stookoliemarkt en de stevige concurrentie – als klant kies je voor elke bestelling opnieuw met welke leverancier je in zee wilt gaan – maken dat je nooit te veel betaalt, en al helemaal niet als je voor MAES kiest. Bovendien weet je op elk moment waar je aan toe bent: de mazoutprijs is transparant, ‘all-in’ en duidelijk opgebouwd. Je kent hem op voorhand en kan je verwarmingsbudget dus optimaal beheren.
Meer weten? Hier vindt u alle info over mazout.