Wat is en vooral waarom LNG en CNG?

Wat is nu eigenlijk LNG-CNG en waarom wordt het gebruikt? En wat is het verschil met LPG?

Beginnen doen we door even te kijken waarvoor deze letterwoorden juist staan, zo krijg je meteen een beter inzicht in de producten:

LNG staat voor Liquified Natural Gas, vloeibaar gemaakt aardgas.
CNG staat voor Compressed Natural Gas, samengeperst aardgas.
Deze 2 producten zijn aardgasproducten en mag je niet verwarren met LPG.
LPG staat voor Liquified Petroleum Gas, een restproduct van de olieraffinage.

MAES CNG

Waarin ligt nu juist het verschil tussen deze producten?

Voor een leek lijken al deze acroniemen op elkaar en is het soms wat onduidelijk. Vandaar geven we je graag even een overzichtje. Om meteen met de deur in huis te vallen kunnen we al zeggen dat LPG een volledig andere brandstof is dan CNG/LNG. LPG is een mengsel van gassen dat als restproduct ontstaat bij de olieraffinage. CNG/LNG zijn dan weer aardgasproducten, waar CNG een product is voor personenwagens is LNG dat voor vrachtwagens. Belangrijk om te weten is dat je de producten niet kan inwisselen. Een auto voor LPG kan dus geen CNG tanken of omgekeerd.

Wat zijn de voordelen van CNG?

Het belangrijkste voordeel is dat het beter is voor het milieu. Maar goed om te weten is dat dit ook goedkoper is dan de traditionele brandstoffen. CNG is 30 à 40 procent goedkoper dan diesel of benzine en veel milieuvriendelijker dan de klassieke fossiele brandstoffen. CNG stoot 90 procent minder NOx, 77 procent minder fijnstof en 7 tot 16 procent minder CO2 uit dan een diesel of benzine. Dit allemaal en nog eens goedkoper tanken? Dat lijkt toch een ideale deal? Het enige probleem is dat CNG minder goed verkrijgbaar is in het buitenland en dat een aantal autofabrikanten heeft aangegeven dat ze gaan stoppen met het aanbieden van CNG wagens wegens tegenvallende verkopen.

En wat met LNG?

LNG uitstoot is veel schoner dan diesel: er is 10 tot 15% minder CO2-uitstoot en 30% minder gezondheidsschade door fijnstof en NOx. Daarbij zorgt het ook nog eens voor minder geluidsoverlast en dit allemaal voor een goedkoper product! Doordat ze het aardgasproduct afkoelen wordt het vloeibaar en dat zorgt ervoor dat LNG veel minder plaats inneemt dan gewoon aardgas. Hierdoor kan er meer in de tank en vergroot de actieradius ook meteen enorm. Ideaal voor vrachtwagens dus! Of LNG overall vele schoner is dan diesel zijn ze nu aan het uitzoeken. Vooral de laatste dieselmotoren met Euro 6 norm zijn al vele schoner dan hun voorgangers, daarbij komt ook nog eens dat er tijdens het productproces van LNG ook héél wat schadelijke stoffen ontstaan.

Waar kan ik terecht voor CNG & LNG?

Met de handige en vooral gratis MAES tankkaart beschik je over een uitstekend netwerk voor CNG en LNG. Neem een kijkje op onze stationfinder.be en je zal zien dat je in de Benelux terecht kan op 76 locaties om CNG bij te vullen en momenteel al 9 LNG locaties . Beide proberen we bij MAES  verder uit te breiden!