Zit je tankdop nu links of rechts?

Je zal het al gemerkt hebben als je van auto wisselt dat de tankdop niet steeds op dezelfde plaats zit. Maar hoe komt dit nu juist? En hoe kan je makkelijk te weten komen waar je tankdop zit terwijl je nog aan het rijden bent? Dat laatste kan erg gemakkelijk zijn bij een nieuwe wagen wanneer je net het tankstation op rijdt. Je wil immers liever niet terug je auto gaan verzetten terwijl iedereen er op zit te kijken 😉.

Waar zit je tankdop?

Waarom zit de tankdop nu juist daar?

De reden waarom een tankdop zich nu juist links of rechts bevindt komt er door de oorsprong van het merk. Komt het merk uit een land waar men het stuur aan de linkerzijde heeft dan zit de tankdop meestal rechts. De reden hiervoor was veiligheid en gemak. In Europa, met het stuur aan de linkerzijde, zat de dop rechts. Dat zorgde ervoor dat je meestal rustig kon tanken aan de kant waar er geen verkeer voorbij raasde. Daarnaast zorgde het er ook voor dat je bij het openzwaaien van je bestuurdersdeur niet tegen de pomp zou knallen met de deur. Als laatste keken ze ook naar de rijrichting. Bij auto waar men rechts rijdt is het makkelijker om ook rechts af te slaan en meteen naar de pomp te rijden.

Nu is die regel ondertussen wel wat achterhaald door de globalisering van de auto industrie en nieuwe inzichten. Enerzijds wordt er niet enkel gekeken naar de oorsprong van het merk, maar naar de afzetmark en zijn er ondertussen ook wat merken die internationaal samenwerken en het chassis gebruiken op meerdere locaties.

Instroom op tankstations

Maar anderzijds werd er ook gekeken naar de instroom bij tankstations. In België kan je ze nog her en der vinden, maar in andere landen nog heel wat meer. Kleinere stations met maar 1 pomp en 1 rijrichting. Stel dat elke wagen in België de tankdop verplicht aan de rechterkant heeft zou dat er voor zorgen dat de pomp vaak maar voor 50% gebruikt zal worden, we kiezen als mens immers vaak voor de gemakkelijkste oplossing en dat betekent rechts afslaan om bij te tanken en meteen parkeren met de pomp aan je rechterzijde. Door de tankdop bij sommige merken aan de linkerkant te zetten zorgt dat ervoor dat de mensen makkelijker kunnen bijtanken aan de andere kant van de pomp en dat zorgt voor 100% gebruik van de pomp en minder lange wachttijden. Sommige merken gebruikten dit vroeger zelfs als extra selling point bij de aankoop van een nieuwe wagen.

Hoe kan je dit nu te weten komen?

Het trucje kennen de meesten al, bij de meeste wagens kan je naar je brandstofmeter kijken en kan je een pijltje terugvinden. Wijst het pijltje naar rechts dan kan je de tankdop ook aan de rechterkant vinden. Zo kan je dus makkelijk de wagen correct zetten zodat de pomp zich ook rechts bevindt. En andersom ook natuurlijk, wijst het naar links dan kan je de tankdop aan jouw linkerkant terugvinden.