Wat de ijking van brandstofpompen betekent voor jou

Het ijken van brandstofpompen is een essentieel proces dat de nauwkeurigheid van de brandstofmetingen waarborgt en consumenten beschermt. Wanneer je gebruikmaakt van onze benzinepompen, is het belangrijk te weten dat deze door onafhankelijke instanties zijn gecontroleerd en wettelijk zijn geijkt. De Metrologische Dienst van de FOD Economie in België speelt een cruciale rol in het handhaven van deze nauwkeurigheid aan tankstations.

Ijking brandstofpompen

Wat betekent de ijking van onze brandstofpompen voor jou?

Maar wat houdt het ijken van een benzinepomp eigenlijk in? Het is een proces dat zorgvuldig controleert of de pomp de juiste hoeveelheid brandstof aflevert die overeenkomt met het bedrag dat je betaalt. Die juiste hoeveelheid wordt bereikt door de meetapparatuur van de pomp te kalibreren volgens standaardmetingen.

Het ijken van brandstofpompen wordt uitgevoerd door gecertificeerde instanties of technici met expertise in metrologie, die gespecialiseerde apparatuur gebruiken om de nauwkeurigheid van de meetinstrumenten te controleren en aan te passen waar nodig. Deze ijking gebeurt periodiek volgens strikte wettelijke voorschriften en normen om te verzekeren dat de metingen van brandstof accuraat blijven.

Wat betekent de ijking voor jou?

Een belangrijk aspect voor jou is om bij het tanken te letten op het keuringslabel. Dat geeft aan wanneer de ijking en controle van de brandstofpompen voor het laatst heeft plaatsgevonden. Het label bevestigt de nauwkeurigheid van de brandstofpomp. Ten slotte verzekert het ook dat de pomp voldoet aan de vereiste normen, waardoor je met vertrouwen je voertuig bijtankt. Deze labels zal je ook terugvinden op onze tankstations.

Door regelmatige ijkingen van brandstofpompen blijft het vertrouwen van onze klanten behouden en worden eerlijke handelspraktijken in de brandstofindustrie gehandhaafd. Dat proces speelt een cruciale rol bij het beschermen van de belangen van zowel consumenten als bedrijven.