Een tankkaart zonder bedrijfswagen: dit moet je weten

Een tankkaart en een bedrijfswagen gaan bij de meeste ondernemingen hand in hand. Maar het is niet de enige manier om je werknemers meer comfort te bieden. Je kan bijvoorbeeld ook alleen een tankkaart ter beschikking stellen, zonder dat die gepaard gaat met een firmawagen. Het is dus mogelijk een tankkaart zonder firmawagen aan te vragen. Of dat dan nog wel financieel interessant is voor werknemer en werkgever? We overlopen de voor- en nadelen. 

TANKKAART Aanvragen

carte carburant sans voiture de société

Geef je werknemer een duwtje in de rug 

Je wil je werknemer graag een extraatje geven, maar hebt niet meteen het budget beschikbaar voor een loonsverhoging of een bedrijfswagen? Dan is een tankkaart voor bedrijven zonder bedrijfswagen zeker een optie om te overwegen. Hou er wel rekening mee dat het type verplaatsingen in dat geval telkens opnieuw correct geregistreerd moet worden. Want voor de berekening van de fiscale bijdragen maakt de belastingdienst een onderscheid tussen: 

  •  Zuivere beroepsverplaatsingen in opdracht van de werkgever. 
  • Woon-werkverkeer: de dagelijkse rit van en naar huis. 
  • Zuivere privéverplaatsingen. 

Voordeel alle aard: andere berekening dan bij tankkaart mét bedrijfswagen 

Op de berekening van je voordeel van alle aard zitten enkele verschillen als je een tankkaart zonder bedrijfsauto hebt in tegenstelling tot bij een tankkaart met bedrijfswagen.

Bij een tankkaart met bedrijfswagen wordt het voordeel alle aard (VAA) berekend op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto. Hoeveel je tankt, speelt daarbij geen rol: de bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen blijven hetzelfde. 

Bij een tankkaart zónder bedrijfswagen gaat de belastingdienst kijken naar het werkelijke gebruik. Het aan te geven voordeel is in dat geval gelijk aan de kostprijs van de brandstof die door de werknemer wordt getankt. Daardoor is een tankkaart zonder firmawagen fiscaal iets minder interessant dan een tankkaart met firmawagen. 

Sinds 2017: verhoging ‘verworpen uitgave’ 

Laat je je werknemer de tankkaart zonder bedrijfswagen ook gebruiken voor privédoeleinden? Weet dan dat sinds 2017 de zogeheten ‘verworpen uitgave’ (niet aftrekbare kosten) gestegen is. Dat betekent dat je als werkgever minder kosten kan inbrengen en dus meer belastingen moet betalen. Tot eind 2016 was 17% van het voordeel van alle aard een verworpen uitgave voor de werkgever. In 2017 wordt dat percentage opgetrokken naar 40%. 

Tankkaart met bedrijfswagen of een tankkaart zonder firmawagen? Bij MAES kan het allemaal. Neem snel contact op voor meer informatie!

Gratis tankkaart voor professionals aanvragen