MAES Oil - AdBlue

AdBlue

In veel MAES-tankstations kun je ook AdBlue® tanken. In sommige zelfs met je personenwagen! Klik op onze stationfinder, filter op product AdBlue en vind het dichtstbijzijnde station.

Wat is AdBlue®?

AdBlue® is een vloeistof die nodig is bij de nieuwe generaties dieselmotoren om de emissienormen te behalen. Vanaf 2014 moesten alle nieuwe vrachtwagens voldoen aan de strengere Euro 6-norm en vanaf 2017 ook de meeste diesel personenwagens. AdBlue® is noodzakelijk om die normen te halen.

Ad Blue® bestaat uit 32.5% zuiver ureum en 67.5% gedemineraliseerd water en wordt gebruikt om het grootste deel van de NOx-uitstoot om te vormen tot waterdamp en stikstof. Deze stoffen zijn echter niet schadelijk voor mens en milieu.

Hoe werkt AdBlue®?

Om aan de strenge eisen van de nieuwe dieselmotoren te voldoen, hebben de meeste constructeurs van dieselmotoren gekozen voor het SCR-systeem (Selective Catalytic Reduction).

Het principe van SCR is zeer eenvoudig. Wanneer de uitlaatgassen de motor verlaten, zal er in de uitlaat een ammoniak-houdende vloeistof ingespoten worden. Deze vloeistof, AdBlue®, veroorzaakt in de combinatie met hoge temperatuur een scheikundige reactie van de uitlaatgassen. Hierdoor zal de uitstoot van NOx met 70 tot 95% verminderd worden. Maar je bespaart er ook brandstof door.

Adblue® tanken in de buurt? 

Via onze handige stationfinder kan je makkelijk selecteren op AdBlue® voor personenwagens en vrachtwagens. Je kan het ook in een zakje of busje (5l-10l) kopen in de shops.

AdBlue® kunnen we ook leveren op je bedrijventerrein. Heb je hier interesse voor bekijk dan zeker even onze AdBlue® Proximity optie of onze AdBlue pagina voor de leveringen.

Wanneer moet je de AdBlue® bijvullen?

Wanneer je dashboard het signaal geeft dat het tijd is om de AdBlue® bij te vullen kan je wel nog even doorrijden, maar best vul je dan toch bij de volgende tankbeurt de AdBlue® bij. Wacht zeker niet tot je zonder AdBlue® zit want in dat geval zal je voertuig niet meer starten. Als het reservoir (bijna) leeg is, moet je minstens 4 liter bijvullen.

Waar vind je het AdBlue®-reservoir?

Het is belangrijk te melden dat AdBlue® geen additief is voor diesel. Dit wil zeggen dat je dit dus nooit gewoon in je brandstoftank mag gieten. AdBlue® heeft zijn eigen reservoir en vuldop, naargelang de wagen bevindt de vuldop zich op verschillende plaatsen:

  • Naast de vuldop van de diesel
  • In de kofferbak
  • Onder de motorkap

Het reservoir heeft meestal een blauwe dop, dit om de verwarring met het dieselreservoir te voorkomen. Twijfel je toch kan je altijd even in de handleiding van de wagen kijken of dit even vragen aan je garagist.

Hoe AdBlue tanken?

Als je aan de pomp tank, let dan zeker op dat je het pistool goed indrukt zoals hieronder weergegeven.

Hoe AdBlue tanken

AdBlue® pistool goed induwen!

Zijn er extra voorzorgsmaatregelen nodig bij grote koude en voor een wagen die maanden stilstaat?

AdBlue® kristalliseert bij -11 graden Celsius. Maar een wagen die bij dergelijke temperaturen wordt geparkeerd heeft geen extra aandacht nodig voor de AdBlue®. Dit komt omdat de constructeurs verplicht zijn om een automatische verwarming in het systeem te plaatsen zodat de AdBlue® vloeibaar wordt binnen de 20 minuten na het starten van de wagen en dus vanaf dan terug actief kan zijn.

AdBlue® zelf heeft en levensduur van meer dan één jaar, maar het is aangewezen om het reservoir te ledigen en het product te vernieuwen als de wagen meerdere maanden heeft stilgestaan of amper heeft gereden in die periode.

AdBlue® Personenwagens

Gezien het stijgende belang van AdBlue de laatste jaren hebben we bij MAES het aanbod danig verhoogd. Vaak laten mensen hun AdBlue bijvullen tijdens de jaarlijkse controle bij de garage, of van zodra ze het lampje zien branden gaan ze gewoon langs de garage om dit te laten bijvullen. Simpel toch? Wel gemakkelijk is het zeker, maar ook duur. En eigenlijk is zelf bijvullen helemaal niet zo moeilijk en belangrijk, goedkoper!

Bij MAES zorgden we er al voor dat je in al onze shops terecht kan voor AdBlue in flesjes, deze kon je kopen in 3l, 5l en 10l. Voor vrachtwagens kon je hiervoor op een groot aantal locaties van onze stations terecht. Maar gezien meer en meer dieselwagens AdBlue nodig hebben zorgden we bij MAES er ook voor dat je tegenwoordig op een aantal locaties terecht kan om je AdBlue reservoir bij te vullen  met je personenwagen aan de pomp. Dit aantal gaan we verder blijven verhogen, zo kan je makkelijk na het tanken van je diesel even de AdBlue® bijvullen!

AdBlue Vrachtwagens

Gezien AdBlue voor vrachtwagens al langer nodig is en een vrachtwagen doorgaans ook meer moet bijvullen hadden we al een groot aantal locaties waar je terecht kon voor AdBlue voor je vrachtwagen. Dit aantal locaties blijven we ook steeds verder uitbouwen! Bij MAES proberen we voor iedereen de nodige producten zo dichtbij mogelijk te krijgen!

Wist je dat we met OptiSpray ook een speciale variant hebben van AdBlue®? 

Een aantal fabrikanten raden voor hun motors ook een speciale variant aan, namelijk OptiSpray. Dit product wordt door sommige leveranciers aangeraden voor hun motors en is ook van toepassing bij dieselmotoren waarbij sprake is van een lage gemiddelde belasting van de motor, rijgedrag met veel “stoppen-en-weer-optrekken” en een hoge mate van stationair draaien.

Dit product hebben wij niet op onze tankstations, maar kan je altijd laten leveren door ons. Voor meer informatie hiervoor kan je steeds terecht op onze AdBlue pagina voor de leveringen of de infopagina over OptiSpray. 

Nog meer weten over AdBlue? Neem hier een kijkje!

Vraag hier je bestelling of offerte aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Wat is AdBlue®?

AdBlue® is een vloeibare oplossing die bestaat uit gedemineraliseerd water en ureum. Deze vloeistof wordt gebruikt als aanvulling op dieselvoertuigen om ‘schoner’ te rijden. De giftige uitlaatgassen worden omgevormd tot water en stikstof. Op die manier kan je soms toch toegang krijgen tot lage emissiezones. Een voorwaarde is wel dat het voertuig voorzien is van een uitlaatgas katalysator met SCR-techniek.

AdBlue® wordt in een afzonderlijke tank meegevoerd en kan je zelf bijvullen of door je lokale garagist.

Waar kan ik overal AdBlue® vinden op de tankstations?

AdBlue® kan je bij ons op een aantal stations verkrijgen. Via onze stationfinder kan je makkelijk selecteren op product, zo ook op AdBlue® voor personenwagens & voor vrachtwagens

Kan ik AdBlue® verkrijgen in de shop?

In onze shops kan je steeds terecht voor AdBlue® in busjes. Maar een aantal van onze stations hebben dit ook gewoon aan de pomp. Kijk even op onze stationfinder voor de locaties.

Kan ik AdBlue® in bulk bestellen en afhalen of laten leveren?

Ja, bij MAES kan je terecht voor verscheidene opties om je AdBlue® te bestellen en af te halen, neem hier een kijkje voor meer info!

Kan ik overal waar er AdBlue® is tanken met de personenwagen?

Nee, op sommige stations is er enkel AdBlue® voor vrachtwagens beschikbaar. Ga even via onze stationfinder en selecteer daar AdBlue voor personenwagens of vrachtwagens om je gewenste product te vinden.