Rij veilig, leg je telefoon weg

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Vele mensen kunnen niet zonder, zelfs niet terwijl ze aan het rijden zijn. En laat dit nu net enorm gevaarlijk zijn. Volgens onderzoek ben je gemiddeld 5 seconden kwijt om een tekstbericht te lezen achter het stuur. Rij je met een snelheid van 100 km/u dan leg je in die afstand 140 meter af, je hebt je ogen dus niet op de baan voor een afstand dat overeenkomt met bijna anderhalf voetbalveld. Toch een aanzienlijke afstand om “blind” te rijden. Rij dus veilig en leg je telefoon weg wanneer je met de auto rijdt.

Rij veilig, leg je smartphone weg

Smartphones, één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen

Als bestuurder heb je de verantwoordelijkheid om je volledig te richten op de weg en de omgeving. De smartphone kan hier een enorm gevaarlijke afleiding vormen. Zelfs de afleiding van een notificatie kan genoeg zijn om je aandacht even kwijt te zijn waardoor je een mogelijk gevaar niet tijdig kan zien. Berichtjes lezen is al zeker uit den boze.

Gemiddeld bekeken ben je ongeveer 5 seconden kwijt om je bericht te lezen. Zoals hierboven vermeld ben je hierdoor 140 meter kwijt aan 100 km/u. Aan 70km/u ben je net geen 100m niet aan het opletten. Aan 50 km/u is dit net geen 70 meter en zelfs al rij je maar 30 per uur, ben je dankzij die 5 seconden 42 meter verder. 42 meter waar je ogen niet op de baan zijn.

Dat is een aanzienlijke afstand waarin veel kan gebeuren, zoals een plotselinge verandering in het verkeer, een obstakel op de weg of een ander voertuig dat van rijstrook verandert. Het is daarom essentieel om volledig gefocust te blijven op de weg en niet afgeleid te worden door een telefoon of andere vormen van afleiding tijdens het rijden. Hetzelfde geldt wanneer je vermoeid achter het stuur kruipt, je reactievermogen is veel kleiner, waardoor het veel gevaarlijker wordt.

Veiligste oplossing? Zet je GSM af of op vliegtuig- of rijmodus.

Dat berichtje van je lief of die notificatie van Insta kan echt wel even wachten. Wil je echt veilig op de baan, leg dan je telefoon weg waar je deze niet kan zien oplichten of zet hem af of op vliegtuig- of rij modus. Heb je de GSM toch nodig, voor bijvoorbeeld navigatie. Dan plaats je deze best in een houder. De boetes zijn nog maar recent verhoogd, je mag de smartphone dus niet meer gebruiken om te bellen of navigeren terwijl deze op je schoot ligt of op de stoel naast je. Enkel in een daarvoor dienende houder. Meer informatie over wat wel en niet mag vind je in de wegcode.