Last van laaghangende zon tijdens het rijden? Ontdek hier enkele tips!

Rond deze periode ervaart iedereen op de baan het wel eens. Een laaghangende zon die los in je ogen schijnt als je aan het rijden bent met de auto. Het kan enorm gevaarlijk zijn, maar deze simpele tips hou je het veilig voor jezelf en ook voor de andere weggebruikers.

Laaghangende zon

Zowel in het voor- als najaar kan de zon bij helder weer erg laag hangen en daarbovenop nog eens enorm fel schijnen. Zeker in de ochtend of avond kan dit problemen met zich meebrengen, je kan even verblind geraken als je net de zon voor je hebt. Hierdoor merk je tegenliggers of bijvoorbeeld overstekende voetgangers niet of te laat op. Volgens cijfers van de politie zijn er 2 ongevallen per dag te wijten aan verblinding door de zon! Voor ons zijn dit 2 ongevallen te veel, dus we dachten voor jullie enkele tips voor wanneer je last hebt van een laaghangende zon, samen te bundelen.

Zonnebril in de wagen

De meeste mensen hebben er steeds eentje in de wagen liggen en het wordt ook aangeraden door mobiliteitsorganisatie VAB, maar leg zeker een goede zonnebril in de wagen. Liefst eentje met een goede UV-bescherming of beter nog, met polariserende glazen. Voor je eigen veiligheid en deze van andere weggebruikers mag de zonnebril in de wagen best van wat kwaliteit zijn.

Gebruik je zonneklep

Je kan ook steeds de ingebouwde zonneklep van je wagen gebruiken, maar dit zorgt er natuurlijk ook voor dat de ruimte van je ruit verkleint waardoor je minder kan zien. Stel ook je autozetel correct in zodat de zonneklep correct kan werken.

Propere ruiten

Vuile ruiten maken het gevaarlijker op de weg. Zeker in combinatie met fel licht worden deze vaak erg ondoorzichtig. Was dus regelmatig ook de binnenkant van je voorruit. Voor de buitenkant kan je natuurlijk je sproeivloeistof & ruitenwissers gebruiken. Hiervoor moet je natuurlijk steeds zeker zijn dat er genoeg sproeivloeistof in de wagen zit en dat de ruitenwissers ook nog correct werken. Zijn deze versleten, dan vervang je deze best zo snel mogelijk. Meer tips hierover geven we je graag mee in onze blog met handige tips om je auto winterproof te maken!

Snelheid aanpassen

Heb je toch nog last van de zon, pas dan ook zeker je snelheid aan. Heb je zelf niet al teveel last van de zon doordat je propere ruiten hebt, zonneklep gebruikt & een kwaliteitsvolle zonnebril op je snoet hebt, pas dan toch nog de snelheid aan. Want niet iedereen heeft dezelfde voorzorgsmaatregelen genomen. Ook als je bijvoorbeeld merkt in je achteruitkijkspiegel dat de laaghangende zon pal achter je zit, pas dan ook op, want voor je tegenligger staat deze dan los op kop.

Kies een andere route

Als je deze optie hebt is het ook niet slecht om de route aan te passen. Vaak is het probleem al opgelost als de zon niet pal in je ogen schijnt, kan je dus een andere route nemen waar de zon wat weggedraaid is kan dit al meteen aangenamer rijden zijn.

Onthoud dat de laaghangende zon een gevaarlijke situatie kan veroorzaken op de weg, dus wees extra voorzichtig en blijf alert tijdens het rijden.