Enkele tips voor je wagen tijdens het warme weer

Dit weekend worden er hoge temperaturen verwacht en met de zomer in aantocht zal dit niet de laatste keer zijn , hopen we toch! Daarom geven we je graag enkele handige tips voor de wagen tijdens dit warme weer tot zelfs een hittegolf.

MAES-IN-DE-ZON

Eerst ventileren, vooraleer je de airco opzet

Ventileer eerst vooraleer je de airconditioning opzet. Zo zorg je ervoor dat je eerst de warme lucht eruit krijgt waardoor je airco het makkelijker heeft om de wagen te koelen. Zeker een handige tip bij wat oudere of goedkopere wagens, wiens airconditioning systeem niet het beste is, maar ook handig bij nieuwere wagens. Open even alle deuren, je kan zelfs de koffer openen zodat er wat frissere lucht in kan. Of open één deur en doe een andere een aantal keer open en dicht om er wat luchtstroom in te krijgen. Ook een handige tip is om in het begin de ventilatie op recirculeren te zetten. De airco heeft het makkelijker om deze lucht te koelen i.p.v. de warme lucht van buiten.

Gebruik een zonnescherm bij het parkeren of tijdens de rit

Je kan bij het parkeren een zonnescherm gebruiken over de voor- en achterruit om het directe zonlicht af te weren. Dat kan al voor een aangenaam verschil zorgen. Tijdens de rit kan je bijvoorbeeld ook de ruiten voor de passagiers vanachter afdekken met een doek of scherm. Dat zorgt ook al voor minder direct zonlicht en is aangenamer voor de passagiers achterin.

Parkeer in de schaduw

Een logische tip, maar eentje die vaak wordt vergeten omdat je net een parkeerplaatsje tegenkomt. Maar soms is het wel aangewezen om iets verder te parkeren onder een boom om ervoor te zorgen dat het directe zonlicht er niet binnen kan. Dit kan een wereld van verschil betekenen bij vertrek.

Zet de airconditioning ook niet te koud

Zeker op een enorm warme dag durven de mensen even de airco op het koudste zetten om af te koelen. Maar heel gezond is dat niet, een verschil van maximum 8° Celcius en liefst minder is aangewezen tussen de binnen en buitenlucht. Zet de airco ook al even af wanneer je bijna op je bestemming bent zodat het verschil niet te bruusk is bij uitstappen.

Zet de koeling niet direct op je lichaam

We begrijpen dat dit even kan deugd doen, maar het kan ook zorgen voor stijve of stramme spieren als de koeling direct op je lichaam zit. Het kan ook de kans op een verkoudheid vergroten. De kou zelf kan geen verkoudheid veroorzaken, maar de kans is groter naarmate het lichaamsoppervlak kouder is.

Laat wat water achter in de auto, maar pas hiermee ook op!

Zeker in het warme weer is het wel makkelijk om een flesje water achter de hand te hebben om de uitdroging tegen te gaan. Zeker bij langere ritten of een onverwachte file kan dit handig zijn. Maar let hier ook voor op en laat het niet gewoon in de wagen rondslingeren. Als je het gewoon laat rondslingeren kan het bijvoorbeeld terechtkomen aan je pedalen, wat natuurlijk gevaarlijk is. Maar het kan ook als vergrootglas werken indien het in direct zonlicht komt te liggen. Dit kan dan voor brandvlekjes zorgen in je bekleding en er is zelfs al een geval gemeld dat het voor brand heeft gezorgd. Voor dat laatste moet het al enorm gék doen dus die kans is erg klein maar berg het gewoon op voor alle veiligheid.

Kijk je motorvloeistof na en let ook op voor de bandenspanning

Zeker bij langere ritten tijdens het warme weer kan je best even de motorvloeistof van je wagen nakijken om te zien of alles nog gevuld is. Zeker de koeling kijk je best nog eens dubbel na. Hou er ook rekening mee dat je bandenspanning verhoogd, de druk kan met 0.1 bar stijgen per 10 graden. Je kan de bandenspanning zeker iets verlagen tot op de standaarddruk, maar hou er dan wel rekening mee als de temperatuur terug afkoelt. Anders rij je dan met een te lage bandendruk.

Laat geen passagiers achter in de wagen tijdens het warme weer. Ook de huisdieren niet!
Elk jaar komt het wel meerdere keren aan bod in het nieuws. Mensen die hun huisdieren en zelfs kinderen achterlaten in de wagen, want het is maar voor een minuutje. Pas hier zeker mee op, want de temperatuur in de wagen kan enorm snel stijgen en dan wordt het gevaarlijk voor kinderen maar ook voor huisdieren!