Momenteel is aardgas ongeveer 60% duurder dan mazout

De energieprijzen blijven de pan uit swingen en ook mazout blijft hier niet van gespaard. Momenteel, met de prijs van vandaag (09-12-2021) is de officiële maximumprijs voor een levering van mazout iets meer dan €1.500 (BTW inc. – milieuvriendelijkste/duurste gasolie diesel = zwevelgehalte max 10 ppm).

Bodemsaneringsfonds

Vergelijk je dat met aardgas, dan zie je een enorm verschil en zie je dat aardgas duidelijk duurder is dan mazout. Voor het equivalent van 2.000l mazout betaalt de aardgasgebruiker momenteel gemiddeld €2.300 (tarief Engie eletrabel Easy, netbeheerder Iverlek – prijs is afhankelijk van regio/leverancier). Dat is al een verschil van €800.

Het is dus duidelijk dat zeker in deze duurdere energietijden, mazout nog van vitaal belang is om energie iet of wat betaalbaar te houden. Net nu willen sommige politici de burger verbieden om vanaf 2022 zijn stookolieketel te vervangen indien een aardgasaansluiting mogelijk is. Zo sluiten ze één van de goedkopere oplossingen uit voor heel wat landgenoten.

Vanaf 01 januari 2022, is het namelijk niet meer mogelijk om je stookolie-ketel te vervangen indien er aardgas in je straat ligt. Je mag de ketel nog steeds laten herstellen, maar vervangen is binnen 3 weken niet meer mogelijk. Mensen zonder aardgas in hun straat hebben nog steeds de vrije keuze, maar wanneer je wel aardgas in de straat hebt, wordt je keuze niet meer vrij.

De ongelijke strijd tussen Aardgas & Mazout werd recent al eens bekeken door Brafco.