Je lekkende stookolietank en het bodemsaneringsfonds

Verwacht wordt dat in de lente van 2022 het bodemsaneringsfonds operationeel zal zijn, waardoor je binnenkort dus met je lekkende stookolietank bij het fonds terecht kunt. Dit fonds zou kosten tot €200.000 dekken om de mensen te helpen om een bodemsanering uit te voeren bij lekkende stookolietanks. Hoewel noodzakelijk, wordt een lek aan de stookolietank vaak niet gemeld wegens de dure kost van een bodemsanering.

Bodemsaneringsfonds

Naar schatting 10.000 Belgen hebben een mazouttank die zou lekken. Zo zou al meer dan 25 miljoen liter stookolie gelekt zijn in de Belgische bodem. Wanneer er een lek optreedt is een bodemsanering noodzakelijk, maar dit kost gemiddeld €50.000 en kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot €250.000 en meer indien ook het grondwater verontreinigd zou zijn. Daarom worden niet alle lekken gemeld.

Daarom besloot de overheid in overleg met de stookoliesector om een bodemsaneringsfonds op te starten. Via dit fonds kunnen Belgen met een lekkende stookolietank een terugbetaling van de saneringskosten aanvragen. Het fonds dekt de kosten tot €200.000. Ook ruim 6.000 mensen die in het verleden al een sanering hebben laten uitvoeren kunnen beroep doen op het bodemsaneringsfonds om de kosten terug te laten betalen.

De overheid en de mazoutsector zijn overeengekomen dat om het fonds te spijzen, de prijs van stookolie wordt opgetrokken. In totaal zou er 512 miljoen euro nodig zijn voor 20 jaar. Wanneer men dat bedrag zou bereiken, stopt ook de inning meteen. De bovengrens wordt opgevolgd en in tussentijd geëvalueerd in functie van het gewestelijke stookoliebeleid.

Een concrete startdatum is er nog niet, maar men schat dat men van start kan gaan met het fonds in de lente van 2022, vanaf dan kunnen er dossiers worden opgemaakt en kan er worden uitbetaald. Men hoopt dat met dit fonds, meer mensen een lek gaan melden en vervolgens gaan saneren. Zo helpt dit fonds de gedupeerde mensen en is het ook positief voor onze natuur.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van wanneer je beroep kan doen op het bodemsaneringsfonds of extra nieuws hieromtrent? Laat je mail adres hieronder dan achter en wij houden je op de hoogte. 

 

Hou me op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.