Uniforme brandstoflabels in alle tankstations in de EU

Vanaf 12 oktober 2018 moeten alle tankstations in de EU nieuwe uniforme brandstoflabels plaatsen op hun pompen. Deze labels zijn dezelfde over heel Europa en moeten het makkelijker maken om te weten wat je juist moet tanken. Naast de labels op de pompen komen deze ook op de nieuwe voertuigen (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om zo aan te tonen welke brandstof je moet gebruiken om problemen te vermijden.

NEW LABELS REFUELING

Doordat deze uniforme brandstoflabels nu aanwezig zijn in alle tankstations over heel de EU vergemakkelijkt dit het tanken in het buitenland. Zeker met de andere talen en merknamen op de pomp kon dit vroeger wel eens voor problemen zorgen.

In welke landen zal men de nieuwe labels gebruiken?
Deze labels zullen worden ingevoerd in alle 28 lidstaten van de EU, de EEA landen (IJsland, Liechtenstein & Noorwegen), Macedonië, Servië, Turkije & Zwitserland.

Hoe zien de labels eruit?
De labels voor de producten zijn allemaal zwart met wit, maar de vorm geeft aan over welke brandstof het gaat. 

  • Benzinesoorten: De benzinesoorten hebben een ronde vorm met de letter “E” gevolgd door een getal. Het getal na de “E” staat voor het maximumpercentage biocomponenten dat er in verwerkt mag zijn. Deze biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van CO2 te verminderen. Zo krijgt Euro 95 de aanduiding E10 en Super 98 wordt dan wer E5.
  • Dieselsoorten: De dieselsoorten krijgen een vierkante vorm met de letter B, deze staat niet voor Benzine dus laat je hier niet vangen. Maar staat voor het maximumpercentage specifieke biodiesel-componenten dat er in verwerkt mag zijn. De XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.
  • Gasachtige brandstoffen: Voor de gasachtige brandstoffen is het label ruitvormig.

Om verwarring te vermijden gaan de oude productnamen op de pompen nog niet meteen verdwijnen.