Overname MAES door Hametha

MAES Energy & Mobility komt in handen van het Nederlandse familiebedrijf Hametha. De tot voor kort co-CEO’s van MAES, Dirk & Luc Maes hebben hun aandelen verkocht aan het Nederlandse bedrijf. Beide broers zijn de zonen van oprichter Jef Maes. Ze hebben sinds hun instap in het bedrijf, MAES doen uitgroeien tot één van de belangrijkste onafhankelijke uitbaters van tankstations in ons land. Beiden willen het wat rustiger aandoen maar blijven nog enige tijd in het bedrijf.

MAES Zulte

De overname werd in mei afgerond, voor de dagelijkse werking, het personeel en de klanten gaat er niets veranderen. De dagelijkse leiding zal na de overname in handen komen van de nieuwe CEO Gilbert van Rens, die al sinds 2017 actief is bij MAES.

Hametha zelf heeft ook een 175-tal tankstations onder de naam De Haan in Nederland en is een belangrijke speler in de opslag van brandstoffen en chemicaliën, onder de naam Standic. Het bedrijf heeft ongeveer een 1.250 werknemers en gaat de Belgische tak van MAES ondersteunen in de toekomstige groei en in de transitie die gaat plaatsvinden in de wereld van de brandstoffen.

Pionier in onbemande pompen

Jef Maes startte het bedrijf MAES op in 1965 in Bornem met de verkoop van smeerolie aan garages en bedrijven. Later begon hij ook stookolie te leveren aan particulieren. In de jaren ‘70 kwam hier dan het eerste tankstation bij en werd het gestaag een pionier in onbemande, automatische pompen.

Dirk kwam in de jaren ’80 als eerste aan boord en werd wat later gevolgd door zijn broer Luc. Gestaag breidden ze het netwerk in tankstations uit. De versnelling kwam er in 2013 wanneer ze meteen een kleine veertig ESSO-stations overnamen. Enkele jaren later volgde nog een stroomversnelling toen ze de 156 OCTA+ stations overnamen.

Dankzij de overname van Hametha kan het netwerk van MAES haar groei blijven voortzetten.