Premie van 200 euro voor stookolie- en propaangebruikers

Om de stijgende energiefacturen te drukken heeft het kernkabinet van de federale regering ondertussen een reeks beslissingen genomen. Hierbij zit enerzijds onder anderen lagere accijnzen. Anderzijds is er de premie voor stookolie- en propaangebruikers. Voor deze laatste zijn de onderhandelingen over de uitwerking nog bezig. Maar we kunnen je al geruststellen dat deze maatregel er komt ongeacht of je nu dit jaar al een bestelling al een bestelling hebt geplaatst of nog moet plaatsen. De onderhandelingen hierover worden begin volgende week verder gezet.

Brandstoftaks uitgelegd

Omdat de oorlog in Oekraïne een enorme impact heeft en zorgt voor aanhoudende prijsstijgingen, komt deze maatregel er. Daar heeft de federale regering beslist om een bijkomend pakket van 1.33 miljard euro in te zetten om de stijgende energiefacturen te drukken. Ze financiert 1.08 miljard met fiscale meerontvangsten door de gestegen energieprijzen.

Het pakket omtrent de premie voor stookolie- en propaangebruikers  omvat o.a. volgende maatregelen:

  1. Eénmalige automatische korting van €200 per domicilie op de factuur voor alle gezinnen die zich verwarmen met mazout/propaan/butaan. Over de uitwerking hiervan onderhandelt de overheid nog. Ze maken het resultaat zo snel mogelijk bekend.
  2. Voor diesel & benzine worden de bijzondere accijnzen zo snel mogelijk (en tijdelijk) verlaagd met 17.5 cent/liter (incl.btw).
  3. 6% btw op elektriciteit i.p.v 21% tot en met 30 september 2022.
  4. 6% btw op aardgas i.p.v. 21% van 1 april 2022 tot en met 30 september 2022.
  5. Men verlengt het verbrede sociaal tarief aardgas/elektriciteit tot en met 30 september 2022.
  6. Er wordt ook een cliquet-systeem ingevoerd waarbij de accijnzen hernemen van zodra de maximumprijs onder de 1.7 euro/liter daalt. Hiervan komt er een evaluatie midden juni 2022, waarna een maandelijkse evaluatie volgt.
  7. De regel rond tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door Covid-19, die normaal zou aflopen eind maart, loopt verder tot 30 juni 2022. Onder meer om bedrijven te helpen die getroffen worden door de oorlog en eventuele economische sancties.