Toekenning premie van 200 euro voor stookolie- en propaangebruikers wordt verder uitgewerkt.

Om de stijgende energiefacturen te drukken heeft het kernkabinet van de federale regering ondertussen een reeks beslissingen genomen. Hierbij zit onder anderen lagere accijnzen op diesel & benzine en een stookoliepremie. Voor deze laatste zijn de onderhandelingen over de uitwerking nog bezig. Maar we kunnen je al geruststellen dat deze maatregel er komt ongeacht of je nu dit jaar al een bestelling al een bestelling hebt geplaatst of nog moet plaatsen. De onderhandelingen hierover worden begin volgende week verder gezet.

Brandstoftaks uitgelegd

De oorlog in Oekraïne heeft een enorme impact en zorgt voor aanhoudende prijsstijgingen. Daar heeft de federale regering beslist om een bijkomend pakket van 1.33 miljard euro in te zetten om de stijgende energiefacturen te drukken. 1.08 miljard wordt gefinancierd met fiscale meer ontvangsten door de gestegen energieprijzen.

Het pakket omvat o.a. volgende maatregelen:

  1. Eénmalige automatische korting van €200 per domicilie op de factuur voor alle gezinnen die zich verwarmen met mazout/propaan/butaan. De uitwerking hiervan moet nog verder onderhandeld worden en wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.
  2. Voor diesel & benzine worden de bijzondere accijnzen zo snel mogelijk (en tijdelijk) verlaagd met 17.5 cent/liter (incl.btw).
  3. 6% btw op elektriciteit i.p.v 21% tot en met 30 september 2022.
  4. 6% btw op aardgas i.p.v. 21% van 1 april 2022 tot en met 30 september 2022.
  5. Het verbrede sociaal tarief aardgas/elektriciteit zal verlengd worden tot en met 30 september 2022.
  6. Er wordt ook een cliquet-systeem ingevoerd waarbij de accijnzen hernemen van zodra de maximumprijs onder de 1.7 euro/liter daalt. Hiervan komt er een evaluatie midden juni 2022, waarna een maandelijkse evaluatie volgt.
  7. De regel rond tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door Covid-19, die normaal zou aflopen eind maart, wordt verlengd tot 30 juni 2022. Onder meer om bedrijven te helpen die getroffen worden door de oorlog en eventuele economische sancties.