Soorten brandstof auto

Op zoek naar een nieuwe wagen en ben je benieuwd welke soorten brandstof je allemaal hebt? Kies je voor benzine of LPG of weet je gewoon helemaal niet welke brandstof je moet kiezen? We geven je hier een kort overzichtje.

 Je kan kiezen voor een wagen op traditionele fossiele brandstoffen: Aardgas, benzine of diesel of je kan kiezen voor een wagen op waterstof of elektriciteit. Als je vooral kijkt naar de impact op het milieu of het klimaat, kan je even naar dit artikel gaan.

MAES Supremium

Welke brandstof moet ik kiezen

  • Benzine: Vaak voor korte tripjes op de baan en doe je jaarlijks niet al te veel kilometers? Dan is een wagen op benzine waarschijnlijk het best passende voor jou. Zeker gezien deze sneller op temperatuur geraken zijn ze beter voor korte tripjes. Ook onderhoud en aankoop liggen doorgaans goedkoper dan bij zijn tegenhangers.
  • Diesel: Doe je toch wat meer kilometers op een jaar en rij je vooral op snelwegen, dan zal een dieselwagen beter bij jou passen. Ze hebben een lager verbruik en gaan gemiddeld langer mee. Ze zijn wel iets duurder dan hun benzine tegenhanger en hebben iets langer nodig om op temperatuur te komen waardoor ze minder geschikt zijn voor korte afstanden te doen. Hoewel ze een slechte reputatie hebben voor het klimaat is dit bij de laatste generaties zeker ver van de waarheid.
  • Hybride: Rij je vaak in de stad en korte afstandjes? Dan kan een hybride wagen wel iets voor jou zijn. Op lage snelheid verbruik je de elektriciteit en ga je toch wat sneller moeten rijden dan springt de brandstof motor bij. Eens je hierop rijdt gaat hij ook de batterij terug bijladen zodat deze vol geraakt. Je kan ook kiezen voor de nieuwere plug-in hybride zodat je deze kan insteken en deze hierdoor een hoger bereik heeft. Ze zijn natuurlijk wel iets duurder dan hun meer traditionele partners op diesel en benzine.
  • Elektrische wagens: Wordt vaak omschreven als de auto voor te toekomst en is zeker interessant als je kleine korte afstanden moet doen of als je bijvoorbeeld in een stad woont. Ze zijn ecologisch de beste oplossing al moet je hier ook steeds kijken of je groene stroom gebruikt, anders zijn ze toch al iets minder mooi voor het klimaat! Je kan deze gewoon thuis opladen of via één van de oplaadpunten. Via onze Hybride Card kan je genieten van een netwerk van +2000 locaties verspreid over heel Europa.
  • Auto op gas LNG/CNG: Deze hebben niet zo een vervuilende uitstoot en zijn goedkoper aan de pomp. Je hebt ook een grote radius om te rijden. De installatie is wel vrij duur als opstartkost, maar gezien het goedkoper is aan de pomp zorg je op lange termijn voor een goedkopere optie. Maar vooral een goedkopere optie indien je meerdere kilometers gaat rijden. Dit leek de oplossing om je ecologische voetafdruk te verkleinen en was ook nog eens niet al te duur. Maar recente studies tonen dat ook deze brandstof redelijk vervuilend is voor het milieu, dit dankzij de ontginning.

Het handige is dat je bij MAES terecht kan voor alle opties. Zowel met onze tankkaart, hybrid card, onze nieuwe app die er aankomt als gewoon op het station zelf. We proberen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk producten op zoveel mogelijk locaties beschikbaar zijn.