Hebben moderne dieselwagens nog een toekomst?

Het aanbod van nieuwe wagens zal naar de toekomst toe volledig veranderen. Waar diesel en benzine wagens vroeger heer en meester waren gaan we nu overstappen naar o.a. elektrische voertuigen. Hoewel de Europese overheid het verbod op productie van verbrandingsmotoren na 2035 een beetje heeft teruggedraaid lijkt de stap naar alternatieve brandstoffen volledig gezet te zijn. Heeft één van de “slechtere” leerlingen van de voorbije decennia, de dieselwagen, dan nog een toekomst? Wij vertellen je graag meer over de toekomst van de moderne dieselwagens.

Supremium Diesel

Vervuilende oude dieselmotoren

Rij je nog met een ouder model dieselwagen dan zal je het ondertussen al gewaargeworden zijn, je mag in geen grote stad meer binnen. Of je gaat te horen hebben gekregen op de autokeuring dat je een roetfilter moet installeren. De oudere dieselmotoren waren best wel vervuilend en hadden een hoge uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. Dit kwam doordat de verbranding van dieselbrandstof in deze motoren niet efficiënt genoeg was, waardoor onverbrande koolwaterstoffen en roetdeeltjes in de uitlaatgassen terechtkwamen. Maar is dit nog steeds het geval?

Moderne dieselwagens en de toekomst ervan

De producenten van dieselmotoren hebben al heel wat stappen gezet. Je zal zien dat je momenteel met een EURO 6 diesel wel gewoon nog overal binnen mag. Dit komt omdat de uitstoot van deze motoren al een pak verbeterd is. De moderne dieselmotoren zijn aanzienlijk zuiniger en milieuvriendelijker dan de oudere modellen. Dit is te danken aan de invoering van geavanceerde technologieën zoals directe brandstofinjectie, elektronische besturingssystemen en geavanceerde uitlaatgassystemen.

Een belangrijk voordeel van de moderne dieselmotoren is dat ze een hogere efficiëntie hebben. Dit betekent dat ze meer kilometers kunnen afleggen op dezelfde hoeveelheid brandstof. Bovendien zijn moderne dieselmotoren ook veel schoner geworden. Door de invoering van geavanceerde uitlaatgassystemen worden de schadelijke stoffen in de uitlaatgassen, zoals CO2, sterk verminderd. Dit betekent dat moderne dieselauto’s veel minder vervuilend zijn dan de oudere modellen. Daarnaast zijn er ook opties om i.p.v. de traditionele diesel te vervangen door e-fuels of biobrandstoffen.

Hoewel dieselmotoren de laatste jaren onder vuur zijn komen te liggen vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen, is het goed om te zien dat er zoveel vooruitgang is geboekt op het gebied van milieuvriendelijke dieseltechnologieën.

Laten we dus niet vergeten dat dieseltechnologieën nog steeds een belangrijke rol spelen in onze moderne samenleving en dat ze de potentie hebben om nog veel schoner en efficiënter te worden.