Dieselbrandstof van winterkwaliteit: de kenmerken

Wie tijdens de winter in zomerkleding rondkuiert, merkt het meteen: géén goed idee. Wel, dat geldt eigenlijk ook voor diesel. Rij in de winter niet rond met zomerdiesel. Niet gezond voor je auto, noch voor je portemonnee. Lees: wanneer je in september diesel tankt, zorg dan dat die zeker is opgebruikt tegen november. En kies voor dieselbrandstof van winterkwaliteit. Hier alvast een woordje uitleg over de mogelijke gevolgen, en hoe die te voorkomen.

Dieselbrandstof

Wat gebeurt er met gewone diesel bij koude temperaturen?

Net zoals water gaat verharden bij vriestemperaturen, gaat ook diesel van zomerkwaliteit kristalliseren. Het gevolg: de diesel wordt stroperig en verstopt de brandstoffilters, waardoor de motor geen brandstof meer krijgt. De motor is dan ‘gelled up’. Bijzonder vervelend, want zo zal je tijdens de vriesdagen niet veel beweging in je auto krijgen. Bovendien kunnen de schadekosten hoog oplopen.

Dieselbrandstof van winterkwaliteit: geen kristallisatie

Bij winterdiesel wordt het vlokpunt verlaagd, zodat de diesel niet kristalliseert. Winterdiesel bestaat in een aantal klassen. Daarbuiten wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen winterdiesel en pooldiesel, die ook bij arctische temperaturen bruikbaar blijft. Met winterdiesel hoef je je nooit zorgen te maken: je auto blijft gewoon bollen, en er is geen schaderisico.

Brandstoffen Maes: de juiste diesel op het juiste moment

Bij MAES kun je op je beide oren slapen. Wij vervangen de gewone diesel tijdig door diesel van winterkwaliteit. Het enige aandachtspunt: zorg dat je tank met zomerdiesel zeker leeg is wanneer de eerste vriestemperaturen eraan komen. Dat lijkt evident, maar wordt door gelegenheidschauffeurs vaak over het hoofd gezien.

Wat met mazout?

In België mag er voor verwarming met mazout/gasolie iets meer zwavel gebruikt worden, en die is minder koudebestendig. Een product dat wij daarnaast op de markt brengen, Gasolie Extra of mazout winterkwaliteit, heeft wél een koudebestendigheid van winterniveau. Ook hier geldt: zorg dat je tank met zomermazout zeker leeg is wanneer de eerste vriestemperaturen eraan komen.

Meer weten? Lees alles over onze dieselbrandstof!