Diesel of benzine uit de auto halen

Het is iets wat je waarschijnlijk nooit of toch maar héél sporadisch zal moeten doen. Maar het is eigenlijk vrij gemakkelijk. Je staat met een lege tank ergens waar er geen tankstation in de buurt is, maar wel een vriend met een wagen. Je wilt je grasmaaier bijvullen zonder naar het tankstation te gaan, je wilt je wagen winterklaar maken of in het slechtste geval: je hebt de verkeerde brandstof getankt en staat in autopanne. Lees hier al onze tips voor hoe je eenvoudig én veilig diesel of benzine uit de auto kunt halen. 

Brandstof overhevelen

Voor je start met diesel of benzine uit de auto de halen

Werk met een gesloten container, de dampen kunnen gevaarlijk zijn en je wil natuurlijk niet morsen. Kies daarnaast ook zeker voor een container die voldoende groot is. Daarna kan je beginnen overhevelen.

Brandstof overpompen:

  • Overhevelen via pomp

    Dit is het makkelijkste, maar hiervoor heb je natuurlijk een sifonpomp nodig. En daarnaast ook een darm om het product over te hevelen. Je zet hier dan je jerrycan of container op de grond naast de tank. Dan moet je de darm diep genoeg in de tank steken en ook in de container. Let op dat de pomp maar op één manier zuigt, dus zie dat je natuurlijk de goede kant in je tank steekt of je pomp lucht in je tank. Is het een mechanische pomp volstaat deze gewoon aan te zetten. Bij een handmatige pomp moet je enkele keren pompen en dan blijft de brandstof verder lopen. Heb je genoeg overgeheveld breng dan de container of het uiteinde van de slang hoger dan de tank van je wagen. De resterende brandstof zal naar het laagste niveau, je tank dus, vloeien.

  • Overhevelen via druk

    Ben je iets handiger, dan heb je geen pomp nodig maar kan je ook werken via druk. Hiervoor heb je 2 slangen nodig. Eentje die lang genoeg is om tot op de bodem te komen van je brandstoftank en dan eentje die juist tot in de opening moet komen. Deze moet je maar een 5-10-tal centimeter diep steken. Gebruik dan een oude vod of handdoek, pas wel op dat deze vies kan worden, en sluit de opening af. Lukt het niet volledig, maak dan de doek wat na en wring hem uit, hiermee kan je dan de opening makkelijker afsluiten. Blaas vervolgens lucht in de korte darm. Heb je een compressor dan kan je deze gebruiken anders kan je ook gewoon zelf blazen, maar let op dat je niet via de darm gevaarlijke stoffen inademt. Eens de benzine begint te vloeien door de darm mag je stoppen. Lukt het niet, zie dan nog even na of de opening goed is afgedekt. Stoppen doe je terug door de darm van uit de jerrycan te halen en hoger te brengen dan het brandstofreservoir van je wagen.

  • Overhevelen met de mond.

    In plaats van te werken met een pomp kan je ook gewoon aan de darm zuigen tot de brandstof begint te lopen. Kies hier wel voor een doorzichtige darm zodat je op tijd kan zien wanneer de brandstof komt en je deze dus niet in je mond krijgt. Eens de brandstof vloeit kan je deze laten gaan.

Let ook op dat sommige reservoirs beschermd zijn tegen diesel of benzine uit de auto te halen, vaak kan je deze omzeilen maar neem hiervoor toch even contact op met je garagist.