Benzine in een dieselmotor en andersom

Benzine in een dieselmotor en andersom tanken komt nog meer voor dan je zou denken. Daarom willen we bij MAES even ons licht schijnen op wat er nu juist verkeerd kan lopen. Belangrijkste regel: Niet panikeren, motor uitzetten of uit laten! We bekijken even alle mogelijke situaties.

Benzine in dieselmotor
  • Tijdens het tanken
    Je bent er even met je gedachten niet bij en schiet plots wakker tijdens het tanken. Benzine in de dieseltank, wat nu? Eerst al een geruststelling, je bent niet de eerste! Belangrijk is hier dat je de motor niet aanzet! Zo voorkom je dat de benzine schade zal veroorzaken aan de motor. Zet je wagen even in neutraal, duw hem even naar een parking zodat de piste vrij blijft voor de veiligheid en voor andere klanten. Daarna neem je best even contact op met je garage en je legt hen de situatie uit. Zij kunnen makkelijk de brandstof overpompen en zo kan je toch snel terug de baan op.
  • Na het tanken en de eerste meters
    Ben je net aan het rijden en realiseer je plots wat je gedaan hebt, zet de wagen dan zo snel mogelijk en natuurlijk op een veilige manier aan de kant. Zet de motor af en neem ook terug contact op met je garagist. Leg je situatie uit en hij zal de wagen komen halen. Kans is bestaande dat als je nog niet ver bent gereden het probleem nog niet zo groot is.
  • Tijdens het rijden
    De fout is gemaakt zonder dat je het doorhad. Je motor zal vrij snel beginnen sputteren en haperen. Ook hier zet je best zo snel mogelijk je wagen aan de kant en motor af, laat deze zeker ook afstaan. Zorg dat je de wagen op een veilige plaats zet en ook je signalisatie aanbrengt. Terug even de garage contacteren en om assistentie vragen. Hier moeten we wel zeggen dat de kans dat je motor schade heeft opgelopen groot is.

Is benzine in een dieselmotor en andersom gevaarlijk?  

De mengeling van beide producten is licht ontvlambaar, pas dus zeker op en vraag best raad aan een professional als je de tank wilt leeghalen.

Hoe komt het dat het problemen geeft?

Het grootste probleem is wanneer je benzine in je dieseltank giet. Benzine ontvet en diesel is een smeermiddel. Doordat de benzine ontvet gaat het juist het smeerwerk van de diesel tegenwerken. En daardoor kan het goedje het motorinjectiesysteem volledig naar de vaantjes helpen. Blijf je toch verder rijden, kan dit er voor zorgen dat heel de motor kapot gaat. Ben je er snel bij, of heb je er weinig bij gedaan dan kan het zijn dat de benzine opgelost geraakt in de diesel en dat de schade beperkt blijft.

Wat met diesel in benzine?

Dit is al iets moeilijker voor te hebben. De meeste hedendaagse benzines hebben een opening die kleiner is dan de pistool van de dieselpomp. Dus je alarm zou al moeten afgaan wanneer je begint te tanken. Heb je toch een héél oude wagen of dacht je dat je de diesel moest ingieten zoals je een glas moet vullen dan moet je eerst kijken naar hoeveel je hebt bijgevuld. Denk je dat je maar een beetje hebt bijgevuld, een kleine 10%? Dan kan de wagen wel zorgen voor wat rook en geratel, maar zal hij er normaal toch doorkomen. Als het meer dan 10% is moet je deze ook laten leegpompen. Maar heb je dit toch voor, contacteer gewoon even je garage. Ze weten wel raad hiermee.