verwarmen op mazout maes

Mazout vergeleken met andere soorten verwarming

Wie zijn woning of werkplek wil verwarmen, heeft vandaag heel wat opties. Er zijn verschillende soorten hernieuwbare energie beschikbaar, maar ook pellets, aardgas, propaan en elektriciteit behoren tot de mogelijke soorten verwarming. We zetten enkele vergelijkingspunten op een rijtje.

Broeikasgasuitstoot Stookolie vs Aardgas

Aardgas heeft een groener imago dan mazout, omdat er bij de eindverbranding effectief minder uitstoot is dan bij mazout. Maar natuurlijk is de emissie op het eindpunt niet het enige dat we in rekening moeten brengen als we écht objectief willen vergelijken.

Om nu een objectief oordeel te vellen over heel het proces hebben we gekeken naar een studie (zie onderaan) van de neutrale onderzoeksinstantie RDC Environment. Zij hebben reeds in 2004 een onafhankelijke studie uitgevoerd over het broeikasgasimpact van verwarmen met aardgas en stookolie. Deze studie deden ze in 2012 en vervolgens in 2020 opnieuw over en bij deze studies keken ze niet enkel naar de uitstoot bij verbranding maar naar de hele levenscyclus. Hierbij keken ze dus van ontginning over productie en transport tot gebruik en eindverbranding. Zo krijg je pas een duidelijk en volledig beeld om de juiste conclusies te trekken.

Uit de studie halen we de 3 belangrijkste conclusies:

  1. Stookolieverwarming vervangen door aardgasverwarming gaat niet bijdragen aan een vermindering van uitstoot van broeikasgassen om de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.
  2. In 2030 zal de invoer van Nederlandse aardgas wegvallen waardoor aardgas van nog verder moet komen (onder meer Rusland, Verenigde Staten, Midden oosten & Afrika) waardoor er oplopend transportverlies is en een hoger transmissieverlies. Volgens de studie zal het effect op het klimaat van de uitstoot van broeikasgassen op korte termijn (20 jaar) 22% hoger liggen bij aardgasverwarming dan bij stookolie verwarming. (Becijfering door studiebureau RDC Environment op basis van levenscyclusanalyse en de verwachte bevoorradingsbronnen.)
  3. Vervangen van verouderde verwarmingsketels door nieuwe ketels is veel interessanter voor het klimaat.
    • Moderne ketels zijn perfect combineerbaar met hernieuwbare energie van een zonneboiler of warmtepomp
    • Zeketels verbruiken tot 30% minder energie en stoten dus ook 30% minder CO2 uit.
    • Ze kunnen probleemloos gebruikt worden voor nieuwe, koolstofarme en zelfs koolstofneutrale vloeibare brandstoffen van de toekomst.

Mazout: goedkoper en zuiniger dan elektriciteit

Als we stookolie en elektriciteit naast elkaar zetten, springt het financiële voordeel van mazout meteen in het oog. Elektriciteit is op de Belgische markt veruit de duurste energiebron: je moet er gemiddeld zes keer meer voor neertellen dan voor mazout. Bovendien ligt het verbruik van een elektrisch verwarmingssysteem beduidend hoger dan dat van traditionele verwarming op gasolie.

Hernieuwbare energiebronnen… mét plan B

Hernieuwbare energie gewonnen uit bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp is natuurlijk onklopbaar wat milieuvriendelijkheid betreft. Toch doe je het meeste voordeel als je dit type energie combineert met een traditionelere energiebron zoals mazout. In een hybride installatie dient stookolie als energiebuffer, zodat het bevoorradingsrisico van hernieuwbare energie volledig uitgesloten wordt en het risico van overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in de winter en tijdens de piekuren aanzienlijk daalt.

Wil je meer weten? Kijk dan even op deze pagina

Studie RDC Environment

Veelgestelde vragen

Wat kost een MAES Mobility Card?

We verwijzen je graag door naar de tarieven van de MAES Mobility Card.

Hoe snel heb ik mijn MAES Mobility Card

Wanneer we de aanvraag krijgen gaan wij hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Van zodra je een account krijgt moet je zelf nog we de MMC aanvragen. Na deze aanvraag wordt de MMC klaargemaakt en verzonden, dit kan wel tot 2 weken duren.

Help, mijn MAES Mobility Card is verloren of gestolen.

Ben je jouw MAES Mobility Card verloren of is deze gestolen? Geef deze vermissing dan direct door aan de politie en aan de MAES klantendienst. De MAES Mobility Card wordt dan onmiddellijk geblokkeerd. Het is ook mogelijk om online het verlies van je kaart te melden. Log hiervoor in op ‘Mijn MAES’ en klik op ‘verloren’ bij je gegevens en je kaart is direct geblokkeerd. De afdeling “Verloren en gestolen” is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Bel MAES:

+(32) (0)3 889 89 89
Hierna zal direct een nieuwe MAES Mobility Card aangemaakt worden, welke zo snel mogelijk naar jou verstuurd wordt. De pincode van je nieuwe MAES Mobility Card zal niet wijzigen.

Wat zijn de voordelen van een MMC ?

Met een MMC doe je aan volledige kostencontrole omtrent mobiliteit. Alles wordt gecentraliseerd op 1 factuur en hierdoor hoef je geen bonnetjes meer bij te houden ( uitgezonderd restaurantbonnen).  Belgische BTW is op deze manier gemakkelijk terug te vorderen. In een tweede fase kan een mobiliteitskaart gebruikt worden voor budgetten toe te kennen aan werknemers in het kader van cafetariaplan / mobiliteitsbudget en flex plan.

Hoe moet ik een MAES Mobility card aanvragen?

Een MMC aanvragen kan door een mailtje te sturen naar [email protected], wij bezorgen je dan de aanvraagformulieren. Hier kan je alle informatie terugvinden

Wordt mijn kaart GRATIS vervangen bij verlies , diefstal of beschadiging?

Nee. Indien u uw kaart verliest of wordt gestolen dan blokkeert u best de kaart via CARD STOP. Nieuwe kaarten worden afgeleverd tegen de geldende tarieven.

Kan ik met een BTW-nummer uit het buitenland de MAES Mobility Card aanvragen?

Nee , dit kan niet. Wij verwijzen u dan rechtstreeks door naar www.xximo.com

Kan ik mijn pincode aanpassen of de code overnemen van mijn bestaande (MAES) tankkaart ?

U kan uw pincode zelf kiezen bij het aanvragen van de MMC via een Self Service Webapplicatie. Deze code kan en mag dus dezelfde zijn als die  van een MAES tankkaart.

Kan mijn MMC op nummerplaat gezet worden ?

Een MMC is altijd op naam en persoonlijk. Op nummerplaat is niet mogelijk en ze is ook niet overdraagbaar aan derden.

Hoe zit dat met buitenlandse BTW ?

Voor in het buitenland gedane uitgaven ontvang je van ons een factuur met buitenlandse BTW, deze kun je niet in België verrekenen.

Je hebt daar twee opties:

  1. Zelf terugvragen in het betreffende land via Intervat/VatRefund;
  2. Of je kan dit laten doen door onze partner VAT-IT. MAES heeft met hen een gunstig tarief onderhandeld (20% van het BTW bedrag op basis van no cure no pay) om je BTW terug te vragen. Stuur in dat geval een mailtje naar [email protected] en zij nemen contact met je op.

Welke BTW kan ik recupereren ?

Enkel Belgische BTW kan worden teruggevorderd. Wat betreft parking zal alle BTW duidelijk op de factuur staan. Voor straatparkeren is er geen BTW heffing , wel voor parkeren na bareel. Wat betreft recuperatie van BTW op restaurantuitgaven dient u de bonnen wel bij te houden aangezien drank en voeding een apart tarief hebben en deze dus enkel op het restaurantticket worden uitgesplitst.

Kan de kilometerstand ingave uitgezet worden ?

Nee , dit kan niet. Om tijd te besparen kan u wel altijd ‘ 0 (nul) ‘ ingeven bij ingave van de kilometers alvorens het tanken.

Ik ben particulier. Kan ik de kaart ook aanvragen?

Onze tankkaart is er enkel voor houders van BTW- of ondernemingsnummer. Maar via de MAES-app kan je wel makkelijk je bankkaart registreren. Hiermee kan je genieten van onze scherpe prijzen, mobiel tanken en punten sparen!

Kan ik mijn OBU vervangen door de MMC?

Nee , dat kan niet. Je kan met de MMC wel tol betalen in Europa maar voor de kilometerheffing          ( rekeningrijden ) blijft een OBU sowieso nodig.

Waar in Europa kan ik tanken met mijn Maes Mobility Card?

In België kan je met de MAES Mobility Card tanken op al onze eigen stations. Je vindt ze hier. Buiten België kan je in de volgende landen tanken op stations waar ze een VISA kaart accepteren:  Andorra, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Kan de Maes Mobility Card mijn bestaande MAES tankkaart vervangen?

Afhankelijk van individuele behoeften kan dit zeker. Zoek je enkel een tankkaart waarmee je voordelig kan tanken? Dan is de MAES tankkaart de beste optie. Heb je meer mobiliteitsopties nodig? Onthoud dan dat je met de MMC dezelfde condities geniet als met onze MAES tankkaart.

Wat is het verschil tussen een MAES tankkaart en een MAES Mobility Card?

Met een mobiliteitskaart kan je o.a.  Europees tanken, elektrisch laden , tickets voor het openbaar vervoer kopen , parkingkosten betalen (ondergronds en bovengronds ) en meer…. – Kijk ook hier voor meer info.

Hoe kan ik een extra kaart aanvragen?

Dit kun je eenvoudig doen via de online beheermodule van de MAES Mobility Card.

Kan ik vignetten betalen (bvb. Oostenrijk , Zwitserland) met de MMC?

Als de kaarthouder is geautoriseerd voor Parking / Toll en de betalingen fysiek worden gedaan, waarbij de afrekening op de terminal daadwerkelijk plaatsvindt op de code voor “Toll & Bridge fees”, dan kunnen deze Eurovignetten inderdaad worden aangeschaft. Via internet is dit echter niet mogelijk.

Meer tonen