Mazout vergeleken met andere soorten verwarming

Wie zijn woning of werkplek wil verwarmen, heeft vandaag heel wat opties. Er zijn verschillende soorten hernieuwbare energie beschikbaar, maar ook pellets, aardgas, propaan en elektriciteit behoren tot de mogelijke soorten verwarming. We zetten enkele vergelijkingspunten op een rijtje.

Broeikasgasuitstoot vergeleken bij mazout vs aardgas

Aardgas heeft een groener imago dan mazout, omdat er bij de eindverbranding effectief minder uitstoot is dan bij mazout. Maar natuurlijk is de emissie op het eindpunt niet het enige dat we in rekening moeten brengen als we écht objectief willen vergelijken.

Om nu een objectief oordeel te vellen over heel het proces hebben we gekeken naar een studie (zie onderaan) van de neutrale onderzoeksinstantie RDC Environment. Zij hebben reeds in 2004 een onafhankelijke studie uitgevoerd over het broeikasgasimpact van verwarmen met aardgas en stookolie. Deze studie deden ze in 2012 en vervolgens in 2020 opnieuw over en bij deze studies keken ze niet enkel naar de uitstoot bij verbranding maar naar de hele levenscyclus. Hierbij keken ze dus van ontginning over productie en transport tot gebruik en eindverbranding. Zo krijg je pas een duidelijk en volledig beeld om de juiste conclusies te trekken.

Uit de studie waarin mazout vergeleken werd, halen we de 3 belangrijkste conclusies:

  1. Stookolieverwarming vervangen door aardgasverwarming gaat niet bijdragen aan een vermindering van uitstoot van broeikasgassen om de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.
  2. In 2030 zal de invoer van Nederlandse aardgas wegvallen waardoor aardgas van nog verder moet komen (onder meer Rusland, Verenigde Staten, Midden oosten & Afrika) waardoor er oplopend transportverlies is en een hoger transmissieverlies. Volgens de studie zal het effect op het klimaat van de uitstoot van broeikasgassen op korte termijn (20 jaar) 22% hoger liggen bij aardgasverwarming dan bij stookolie verwarming. (Becijfering door studiebureau RDC Environment op basis van levenscyclusanalyse en de verwachte bevoorradingsbronnen.)
  3. Vervangen van verouderde verwarmingsketels door nieuwe ketels is veel interessanter voor het klimaat.
    • Moderne ketels zijn perfect combineerbaar met hernieuwbare energie van een zonneboiler of warmtepomp
    • Zeketels verbruiken tot 30% minder energie en stoten dus ook 30% minder CO2 uit.
    • Ze kunnen probleemloos gebruikt worden voor nieuwe, koolstofarme en zelfs koolstofneutrale vloeibare brandstoffen van de toekomst.

Mazout: goedkoper en zuiniger dan elektriciteit

Als we stookolie en elektriciteit naast elkaar zetten, springt het financiële voordeel van mazout meteen in het oog. Elektriciteit is op de Belgische markt veruit de duurste energiebron: je moet er gemiddeld zes keer meer voor neertellen dan voor mazout. Bovendien ligt het verbruik van een elektrisch verwarmingssysteem beduidend hoger dan dat van traditionele verwarming op gasolie.

Hernieuwbare energiebronnen… mét plan B

Hernieuwbare energie gewonnen uit bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp is natuurlijk onklopbaar wat milieuvriendelijkheid betreft. Toch doe je het meeste voordeel als je dit type energie combineert met een traditionelere energiebron zoals mazout. In een hybride installatie dient stookolie als energiebuffer, zodat het bevoorradingsrisico van hernieuwbare energie volledig uitgesloten wordt en het risico van overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in de winter en tijdens de piekuren aanzienlijk daalt.

Wil je meer weten? Kijk dan even op deze pagina

Studie RDC Environment

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de mazoutprijs bepaald?

De mazoutprijs hangt steeds af van verscheiden factoren.

Hoe snel leveren jullie?

De leveringen hangen steeds af van de drukte. We proberen dit zo snel mogelijk te doen, meestal is dit de volgende werkdag of de werkdag erna. In de heel drukke periodes kan dit soms iets langer duren, maar we contacteren je steeds tijdig.

In welke regio leveren jullie?

Hiervoor neem je best even contact op met ons via het contactformulier of via mail.

Hoe moet ik mijn mazouttank laten peilen?

Hiervoor neem je best even contact op met ons via het contactformulier of via mail.

Kan ik via MAES mijn mazouttank laten keuren?

Tankkeuringen doen we zelf niet meer, maar we kunnen je steeds verwijzen naar één van onze collega’s. Je kan ons hiervoor steeds contacteren en wij bezorgen je de juiste informatie!

Wat is de mazoutprijs/stookolieprijs vandaag?

De huidige officiële dagprijs verschilt van dag tot dag. Neem contact met ons op voor de huidige prijs.

Hoe evolueert de mazoutprijs?

Contacteer ons voor een duidelijk zicht in de evolutie van de mazoutprijs

Nog vragen over mazout?

Neem gerust contact met ons op!